LISÄTIETOA:

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Lihava hevonen, mitä tehdä?

Porre ja Voitto kävivät perjantaina Forssan hevosklinikalla rokotuksessa ja raspauksessa. Eläinlääkärisetä Erkki Luikko antoi tällä(kin) kertaa kovaa palautetta Porren lihavuuskunnosta. Suurin osa Porren vaivoista johtunee tästä suuresta ylipainosta, mutta ongelmana on jo vuosia ollut ruunan laihduttaminen. Tai pikemminkin laihduttamisen vaikeus.

Porren ruokavalioon on pitkään kuulunut oikeastaan vain ja ainoastaan säilöheinä tai kesällä saatavilla oleva tuore ruoho. Aamulla ruuna saa kauraa n. 2 dl, muidenkin saadessa aamujyvät, ja illalla samaisen 2 dl kauramäärän lisäksi annokseen kuuluu kivennäiset, nivelvalmiste sekä pellavaista ja/tai melassia pieni määrä. Porren sekä aamu- että iltaruuat mahtuvat siis helposti 1 litran kauhaan.

Heinää on tarjolla vapaasti. Olosuhteiden pakosta ruokintavälit venyvät usein pitkäksi, joten paras vaihtoehto on ollut ladata heinäkaukalot täyteen kerran - pari päivässä. Olen ostanut vähäsokerista ja "ravintoköyhää" heinää, mutta valitettavasti suomenhevonen imee erinomaisen tehokkaasti huonommastakin heinästä energiaa.
Kesän laidunkauden jälkeen pitänee kehitellä jonkunsortinen slow fooding- ratkaisu.

Liikutus on ollut lähinnä kävelyä viimeisten vuosien ajan. Mahdollisimman monena päivänä viikossa 45 min - n. 1 h lenkki maastossa, mahdollisesti mukana on hiukan raviakin. Koulutuuppausta kentällä ei kovin usein tapahdu eikä kotonakaan sen ihmeemmin "treenata". Kunto hevosella on kohtalaisen alhainen, eikä pahitteeksi olisi myöskään kunnon huomattava nousu!
Uiminen olisi super hyvä treenausmuoto, mutta valitettavasti lähimaillakaan ei ole mitään asiaan sopivaa järveä tai merta.

Yritän tässä vain miettiä, miten laihduttaa hevosta, jonka ruokaa ei pysty huomattavasti vähentämään eikä liikuntaakaan lisäämään?

Kuvat otettu 11.6.20128 kommenttia:

 1. Mulla on täysin sama ongelma! Tosin liikuntaa voin lisätä, ruokaa ei voi oikeastaan enää vähentää, muuten poni ei syö enää mitään :D Mutta tässä on vaan yks ongelma, kun se vaan ei laihdu! Vaikka kuin paljon lisäisi liikuntaa.. turhauttavaa.

  VastaaPoista
 2. Saman ongelman kanssa painittiin aina hautaan asti... Tuollainen iäkkäämpi ruunaheppa, lihoi 50kg jo pelkän ruuan näkemisestä... Ainut mikä vähän auttoi, oli pitkien käyntilenkkien lisääminen (tuona talvena lunta oli PALJON, se ehkä auttoi asiaa) ja todella pienet heinäannokset monta kertaa päivässä tiheäsilmäisestä heinäverkosta tarjoiltuna.

  VastaaPoista
 3. Porren "ruokaongelmana" on myös tarhakaverina oleva "kunnon työtä" tekevä Kalilei. Porre ei tarttis kuin kääpiöminiheinät, mutta sitten taas Kalilei sais syödä aivan just niin paljoin kuin maha vetää.
  Toisaalta yöt ovat karsinoissa, silloinhan Kalileille vois antaa TODELLA paljon ruokaa ja päivällä pitää jotain syömistä hidastavaa systeemiä tarhassa. Hmmmm.... Pitää miettiä! :)

  VastaaPoista
 4. Minulla Kamun kanssa sama ongelma :( Mietin ensi talveksi sellaista tiheäsilmäistä heinäverkkoa. Meillä hepat talvella eri tarhoissa ja toinen pitää itsensä talven aikana liikkeessä ja hoikkana, vaikka olisi heinää kuinka tarjolla :)

  VastaaPoista
 5. Aten pihattokaveri on myös pullero. Kaverukset ovat siksi yöt omilla puolillaan, ja A saa yötä vasten paljon heinää ja kaveri vain vähän. Heinät laitetaan aamulla, päivällä ja illalla näihin Konitorin verkkoihin http://kauppa.konitori.fi/Slow%20Feeding/slow-feedingpieni tai vastaaviin. Lisäksi tarhassa on kuusia/pajuja/mitä milloinkin jyrsittäväksi. Toimii!

  VastaaPoista
 6. Ja sanottakoon vielä, että Atte kaveri on kyllä ollut paaaaljon paksumpi kuin Porre. Ja on nyt taas, kiitos laidunkauden.

  VastaaPoista
 7. Mekin tarvittais Tahvon kanssa jotain konstia tähän meidän plussapalloulkomuotoomme. Jos mä söisinkin pullat verkon läpi? :D
  Tahvon plussapallo pienentyi talven ja kevään mittaan kiitettävästi kunnes tuli kesä ja laidunkausi alkoi. Tahvo saa racing ponya vajan 4 desiä päivässä ja mietin pitäisikö kesäksi pistää väkirehut kaappiin. Ihan jo hirvittää mitä raspauksessa sanotaan Tahvon ulkomuodosta. Kääk!
  Tuo onkin varmaan tosi hankalaa, kun samassa on vähän erilailla liikkuvia hevosia. Toivottavasti Kilikali (niin kuin hauskasti kutsuit Kalileitä jossain postauksessa) oppisi yösyöpöksi ja vetäisi yön aikana sitten jättimäärän heinää. :)
  Mukavaa kesän jatkoa koko poppoolle!

  VastaaPoista
 8. En tiedä mitä tuo Porre oikein tekee, mutta en saa kuvissa sitä näyttämään ollenkaan niin paksulta kuin livenä! :D Kalileilla ja Voitto 3veellä on vatsalinja aavistuksen verran nouseva ja tällä Herra Suurisuulla on pallomahaa joka suuntaan. Myös sinne alaspäin...

  Tällä hetkellä Pörri on päivät mutustamassa heinää tarhassa ja yöt "loppuun kalutulla" laihislaitumella yksinään. Laitumelta saa vielä hiukan jotain pienen pientä nyhdettyä, mutta se vaatii kävelyä ja etsintää. Erittäin loistava vaihtoehto Porrelle! Kildekalde ja Voitto eivät ole niin lihavia, heillä on etuoikeus olla rehevällä laitumella viettämässä yöt.

  Porre on nyt tämän vaatimattomamman ruokinnan ja ehkäpä jopa lisääntyneen liikutuksenkin myötä tullut paljon pirteämmäksi ja iloisemmaksi. Vanha Paapparainen lähti tänäänkin illalla oikein laukalla laitumen portista!

  Erittäin mukavaa kesää kaikille, AnneMarille ja muillekin lukijoille, täältäkin suunnalta!! :)

  VastaaPoista