LISÄTIETOA:

perjantai 22. kesäkuuta 2012

Minin CR-tunnilla 19.6.2012

Olimme Kalilein kanssa tiistaina Gunilla "Mini" Wahlbergin CR-tunnilla valitettavan pitkän, monen kuukauden, tauon jälkeen. Minin tunnit ovat aina (jokaikinen kerta!) erittäin antoisia eikä tämä kerta tehnyt poikkeusta.
Minin opetuksen punainen lanka on MINImoida kaikki tekeminen eli yksi apu kerrallaan käytössä ja paineen poisto heti kun hevonen on vastannut. Kuulostaa helpolta, mutta kuinka moni myöntää ratsastavansa "pohkeella ohjaa kohden"?

Tällä kertaa päivän teemana oli hevosen hyvä tasapaino ja suoruus. Aloitimme treenit kävelemällä ohjat tuntumalla "mitään tekemättä" isolla pääty-ympyrällä ja tunnustelemalla kumpaan suuntaan hevonen on vino. Kalilei tunkee varsinkin oikeassa kierroksessa itseään mielellään sisällepäin kääntäen päänsä samaan aikaan vasemmalle.

Ongelma purkaantui ottamalla lavat ja sisätakajalka haltuun. Ympyrän avoimella sivulla väistätimme aavistuksen takaosaa ulospäin ja tämän sujuessa lisäsimme asetuksen samaan suuntaan. Hevonen kulki siis puolet ympyrästä banaanina ulospäin ja ympyrän suljetulla puolella ympyrän suuntaisena. Erittäin tehokas harjoitus! Jos ympyrän suuntaisessa taivutuksessa lähti hevonen liirailemaan omille teilleen, taas pieni takaosan väistö ulospäin. Tämä toistettiin molempiin suuntiin käynnissä sekä ravissa. Lopuksi myös laukassa, silloin vinoudet ovat parhaiten havaittavissa, mutta varsinkin ex-ravurilla vauhdin takia haastavimmin korjattavissa.

Treenien alkaessa ei kiinnitetä hevosen muotoon huomiota. Jumpan myötä hevosen selkä alkaa toimia ja, kas kummaa, pienen ajan kuluttua ratsu etsii itselleen hienon pyöreän työskentelymuodon! Ratsastetaan siis "takaa eteenpäin", ohjalla ei sahata kaulaa kaarelle ja jännitetä lihaksia, muoto tulee hyvän ratsastuksen myötä varmasti. Kalileikin alkaa olla ratsuna jo sillä tasolla, että kouluratsastusmuodon ylläpitäminen ei ole sille liian raskasta.

Ministä huokuu varmasti jotain rauhoittavaa energiaa! On ihmeellistä huomata miten Kalilei aina Minin katseen alla on rento ja tyytyväinen! Taitaapi hevosellakin on sellainen olo, että yritetään ymmärtää ja tehdä asiat mahdollisimman helposti ja miellyttävästi.

 "Taru, suorista ranteesi. Sinun pitäisi nähdä kyntesi koko ajan kun ratsastat!"
Ohjastuntuma muuttui huomattavasti parempaan suuntaan, kunhan muistin nostaa käsiä hivenen ylemmäs ja pitää ne ranteet suorina...

Omaan ratsastukseeni en täysin ollut tyytyväinen, tai lähinnä on istunnan kanssa ongelmia. Olen yrittänyt korjata pientä takakenoani suoristamalla kroppaani Airan ratsastuspilatesohjeiden mukaan (http://blondiponit.blogspot.fi/2012/06/ratsastuspilates-super-mahtavaa.html) sillä seurauksella, että nyt on pieni etukeno. Suurimmat ongelmat ovat laukassa, takerrun hevoseen polvilla ja ohjilla. Istuntatreenit jatkuvat siis jatkossakin pitkään vielä...

"Hevosten kanssa työskentely on kuin matka, joka ei koskaan pääty. Aina kun luulee saapuneensa määränpäähän, huomaakin, että matka on vasta alussa."
Minin omat nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.kolumbus.fi/gunilla.wahlberg/


Kuvista SUURI KIITOS jälleen talliapulaisellemme Einille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti