LISÄTIETOA:

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kouluratsastuskuvioita ja ristiriitaisia mietteitä

Maija Heikkisen koulutreeneissä Kalileilla 29.1.2013

Ihanaaaaa, talvitauon jälkeen Maijan valvovan katseen alla suorittamassa kuviokelluntaa maneesin pehmeillä puruilla! Kalilei on ahkerasti käynyt viime aikoina maneesissa, sekä itseni että tallipoika- Jessen ratsastamana, ja se näkyy positiivisesti ulospäinkin. Ruuna liikkuu pyöreässä muodossa rentona eikä aiemmista alakaulan pullisteluista ole enää edes muistoa. Oikeastaan Kalilei oli liiankin rento ja tyyni, sen verran pitkänä ja "takajalat tallissa" -olotilassa edettiin eteenpäin.

Mitään sen ihmeempiä kuvioita emme tehneet, ravikahdeksikkoa käyntisiirtymisillä ja loivaa avoa lähinnä. Pidempi tauko kunnollisista treeneistä näkyi laukassa, ei oikein vauhti ollut kontrollissa eikä muoto säilynyt. Otin hetkellisesti raipan käteeni (sitä mitenkään edes käyttämättä) ja, TSADAA, yllättäen hevosestani löytyi ryhtiä, selän käyttöä sekä alletaipuvat takaset!
Taikakapulan mukaan oton jälkeen käynti- laukka- siirtymiset saivat aivan uudenlaisen terävyyden ja ravi oli suorastaan MAHTAVAA!Mieli oli erittäin hyvä treenin jälkeen! ...ja sitten seuraakin tämä "pudotetaan Taru pilvilinnoista"- osio.
 • Jesse oli maneesilla mukana katsomassa ja onnistui latistamaan pikkuisen fiilistäni toteamalla, että "ei se näytä ollenkaan niin hyvälle miltä tuntuu selkään". Tämän olen itsekin todennut jo monesti videoita katsomalla, mutta kirpailee se fakta silti.
   
 • Toisena viiltävänä kommenttina sivallettiin ilmoittamalla, että "sulla ei lantio liiku yhtään ravissa, sun yläkroppa vaan heiluu silleen oudosti". Jooo, kiitos tiedosta, niin heiluukin. Kovin on istuntaa yritetty korjata viime kesäkuusta lähtien, mutta selvästikin ollaan yhä ja edelleen vaan lähtöpisteessä. Masentavaa.
Jännä huomata, että vasta puolivuotta hevosten kanssa ollut nuorukainen havaitsee selvän eron hyvin ja huonosti liikkuvan hevosen välillä. Kaltsukin oli kuulemma tosi hieno lopputreeneistä, kun lyheni ja siirsi takajalat takaa mahan alle. Maijakin innostui kehaisemaan, että ei Kalilei huono ollut ja jos olisi varsasta alkaen koulutettu ratsuksi, siitä olisi voinut tulla ihan kelpo peli.

Näillä tunteilla kohti kesää ja tavoitteena olevia aluekoulukisoja!

11 kommenttia:

 1. Mun mieheni (muutaman ratsastuskerran kokemuksella) eräiden koulukisojen jälkeen totesi, että se toinen sivuttainliikkuminen (=pohkeenväistö) meni paljon paremmin kuin se eka... Ja oli ihan oikeassa kaikenlisäksi! :)

  Miten se meni, että totuus tulee lasten suusta, vai näissä tapauksissa miesten suusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, miesten suusta kuuluu ainakin täällä! Avomies- Upi ja tallipoika- Jesse, kaks oikein parastakin valmentajaa!!! :D

   Poista
 2. Meilläkin Nikolta on tullut vähän viiltävää analyysia aina mun koulukisatreeneistä... :D Varsinkin Hennun kanssa kommentit osuivat ja upposivat. Nyt viime aikoina on keskitytty "kauhistelemaan" varsojen jalka-asentoja ja Salaman väriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin Upi on valitettavan usein erittäin oikeassa!

   Poista
 3. Mutta sitä treenin hyvää fiilistä ei sulta voi kuitenkaan ottaa pois! Ei se muutoksen määrä ratkaise vaan se, että tuntee itse milloin on menossa oikeaan suuntaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta!

   Jep, sitä hyvää fiilistähän ei saa meikäläisestä millään pois! Kalilein kanssa on menty valovuosi eteenpäin alkuajoista ja nykyisin se on oikeinkin kiva koulupiipertäjä. Oma istuntani aiheuttaa enemmän murheita, mutta onhan sekin jo jotain, että tiedän korjattavaa olevan! :D

   Poista
 4. Musta ois vaan ihanaa jos joku uskaltais sanoo mulle jos ratsastan huonosti, ihan sama oli sit valmentaja tai muu ratsastaja :) Jenni ei oo yleensä hirveen rakentava sen kritiikin antamisen kanssa... :D Sen kommentit on tasoa "opettele ratsastamaan, et sä voi noin paskasti ratsastaa" tai "teetsä siel seläs ees mitään" :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahahaaaaa, pakko oli oikein ääneen naurahtaa täällä!
   Mää olen opettajana just samanlainen kuin Jenni!!! Näen vaan virheitä, mutta en osaa kertoa mikä on pielessä ja miten korjataan. :D
   Jessekin kyllä tietää, että jos kehuja tulee, ne tulee aiheesta.

   Poista
  2. Noku Jenni varmaan tietäis kyl vähän mihin suuntaan korjata, mut hän ei vaan vaivaudu sanomaan mulle, vissiin en oo hänen neuvojensa arvonen tms :D Ja vaik mä välil näkisin sen ratsastuksessa virheitä, ja välillä jopa osaisin kertoo miten parantais, ni mun on kyl paras pitää suuni vaan kiinni tai tulee kauhee raivari sieltä suunnalta... :D Mut sit taas, mulla ja Jennillä on jokseenki eri tyylit ratsastaa, ni aina ne ei vaan toimi yhteen :) Mä painotan eri asioita ja lähestyn ongelmia eri tavalla :)

   Poista
  3. Ja iskält en oo pitkään aikaan suostunu ottaa oikeen muuta vastaan ku ontumisepäilyissä ym. jalkoihin liittyvissä vahvistuksia/kumoamisia mun epäilyille :D Se nyt vaan kengittää parhaiten mun konit :) Nimiä mainitsematta muitten kengittäjien kengät pysyy selvästi vähemmän aikaa hyvänä/jaloissa, keleistä riippumatta :) Jalkajutuissa se on vaan lähin asiantuntija :) Jennin kans puhutaan ehkä lähinnä varustepuolesta ja yleisesti treenaamisesta :)

   Poista
 5. Mut tosiaan, on se rasittavaa kun tulee kommenttia "et sä voi tolleen tehä, se on vasta 4 (viimevuonna useesti kuultu...), tai sä istut ihan väärin jne, kun ei tuu mitään ehdotusta et miten korjata/parantaa :D

  VastaaPoista