LISÄTIETOA:

torstai 17. tammikuuta 2013

Osaava hevoshieroja ja ilon hetkiä paremmin liikkuvan hevosen kanssa


Hevosten kanssa törmää vuosien saatossa mitä ihmeellisimpiin ongelmiin ja mitä erikoisempiin tapoihin saada ne ratkaistua. Meidän pappaputte, eli 16-vuotias Porre, on saanut elämänsä aikana valitettavan paljon vammoja rasituksesta sekä tapaturmaisesti, joten olemme tutustuneet hyvinkin laajaan otantaan erilaisten alojen ammattilaisia. Olemme käyneet eri hevosklinikoilla, kotitallillamme on vieraillut akupunktiohoitajasta poppamieheen saakka suunnilleen kaikki vaihtoehdot ja lopulta meinasin jo luovuttaa - tämä hevonen tulee loppuelämänsä kulkemaan jäykkänä ja aina välillä epäpuhtaana.

Syyskuussa pyysin puolitutun hevoshieroja Jaana Vuolan hieromaan ja "katsomaan läpi" kisaruuna Kalilein. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt Kalilein muuttumisesta paljon notkeammaksi ja paremmaksi ratsastaa jo yhden hoitokerran jälkeen. Seuraavalla kerrralla, kuukautta myöhemmin, Jaana teki ihmeitä myös Porrelle.

Muutaman vuoden jäykästi ja köpöttäen liikkunut hevonen sai Jaanan käsissä suorastaan "uuden elämän"! Porrelle tehtiin, Kalilein tapaan, kraniosakraali-käsittely (täällä lisää siitä) ja uskon sen olleen avain onneen.

Jaanan "raportti" 2.10.2012:
Hevosen liike on töksähtelevää niinkuin omistaja kertoikin, näyttää siltä kuin lapaluut eivät pääsisi liikkumaan kunnolla edestä ja lähempi tarkastelu alueelle paljasti että lapaluun ruston päällä on turvotusta. Hevonen ei arista aluetta mutta tuntuu hieman ahtaalta.
Jaloissa on kauttaaltaan monenmoista mistä omistaja kertoikin.
Selästä lanne-/ristiliitoksen kohdalla on pientä kireyttä ja alue kuumenee nopeasti sitä käsitellessä. Alueella on omistajan kertoman mukaan vanha vamma ja tämä menee yksiin huomioiden kanssa.
Oikea takajalta vaikuttaa heikolta, venyttäessä eteenpäin hevonen menettää tasapainonsa eikä tunnu saavan jalkaa kunnolla mahan alle... tämä saattaa johtua vammasta selässä, jolloin jalan nostaminen eteen alle on vaikeutunut. Hevosta ei ole myöskään venytelty niin myös tottumattomuutta on varmasti osa tasapainon heittelystä
Koska rangassa on vanha vamma eikä pahoja jumeja ollut mutta liike on silti töksähtelevää niin tein kraniosakraalikäsittelyn. Hevonen antoi käsitellä hyvin ja ristiliitoskohta tuli hyvin mukaan liikkeeseen.
Hevonen vastasi hyvin ja seisoi nätisti käsittelyn ajan.

Nyt neljä hoitokertaa, ja 4 kk myöhemmin, hevonen liikkuu huomattavasti notkeammin ja pidemmällä askeleella kuin ennen hoitoja. Ruunan kanssa käydään viikoittain maneesissa ja lisäksi maastoillaan ahkerasti. Tarhassa nököttävästä jäykkiksestä onkin tullut puoliaktiivisessa käytössä oleva käyttöhevonen!

Eilen Jaana kävi katsastamassa Pörrin läpi eikä oikeastaan mitään sen ihmeempää jäykkyyttä löytynyt. Hiukan lavoissa oli kireyttä, mutta siinä kaikki. Vanhus-papparainen on nyt siis viritelty lauantain kisakuntoon!

9 kommenttia:

 1. Kraniosakraali-hoito on ihmeitä tekevä! Niinkuin joku hyvin sanoikin, jos se ei auta, niin sitten on vaiva kuolemaksi. ;) Meillä on apua saanut sekä ratsastaja, että hevonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastajaan ei meillä ole kajottu, mutta ainakin näiden kahden hoidetun suokinjupottimen liikkeille ja ratsastettavuudelle tällä hoidolla on ollut erittäin positiivinen vaikutus!!!! :)

   Poista
 2. *Tykkää*

  Nonnin, Jaana vinkkasikin että Viggoon vois vielä tuota kokeilla kun se on yhtä ketterä kuin norsunpoika ratsastaessa, (tosin ei tarhassa, siellä se on ketterämpi kuin kissanpoika?) eikä mitään syytä oikein löydy. Ehkä meidän pitää nyt ihan oikeasti tilata Jaana tännekin ja kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi tilata ja kokeilla! Erittäin lämpimästi suosittelen!!! :)
   Ei Porresta(kaan) tietenkään nuorta ja vammatonta saatu, mutta ero entiseen on huomattava!

   Poista
 3. Jaana kävi meilläkin hieromassa ponia yhdessä vaiheessa kun oli vähän jumeja kertynyt, kyllä eron huomasi kun kyytiin meni seuraavan kerran! :)

  VastaaPoista
 4. Mitä tää Jaana makso ja yhteystietoja?
  Siru on ep nyt ja aina, mikä johtuu noista jaloista, mut ei vaikuta hänen liikkumishalukkuuteen ja sen selässäkin on vähän "häikkää". Riksukin varmaan tarvis hieroa, jospa siitä tulis hippasen paremmin ratsastettava eikä tommonen jännittyny aikapommi xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaanan yhteystiedot löydät: https://www.facebook.com/#!/Hevoshieronta
   Häneltä voi kysellä lisää! :)

   Poista
  2. Riksun jännittyneisyys alkaa saada selitystä: satula meneeki nyt vaihtoon, taisiis Riksulle pitää nyt hankkia oma. Ei istu enää Tumpin penkki... Kun saadaan sopiva penkki ni varmasti hierotutan sen läpi, että päästään jatkamaan "puhtaalta pöydältä" :)

   Poista
  3. Myös meillä on satulaongelmia. Pitäisi Voitto 4 veelle ostaa oma satula ja Kalileille löytää jostain sopiva penkki. Varsinkin jälkimmäinen tehtävä ei ole ihan helpoimmasta päästä, huoh.

   Poista