LISÄTIETOA:

torstai 24. heinäkuuta 2014

Haaveet kaatuu?

"Haaveet kaatuu
niitä nousemaan en saa
haaveet kaatuu
tahdoin paljon kauniimpaa
haaveet kaatuu
varjot saapuu"

24.7.2014

Se kuuluisa DejaVu -olotila, "olen kokenut tämän ennenkin".

Ja tunne kuin kaadettaisiin ämpärillinen kylmää vettä niskaan. Tai läimäytettäisiin avokämmenellä poskelle.

"Tämä nuori hevonen ei ole ollenkaan oma itsensä. Sillä voi olla nyt sellainen kasvuvaihe vain tai sitten se on saattanut kipeytyä takapolvistaankin. Voitto on iso ja se on kiltti sekä nöyrä, nyt sille pitää antaa breikki. Ei rikota sitä eikä treenata kipeänä, jottei sille tulee tunnetta että esteistä pitää alkaa mennä ohi." Anna Kärkkäinen oli tänään estevalmennuksen jälkeen kovin vakavana.

Se mitä itse näin näitä sanoja edeltävän tunnin aikana, oli hämmentävää. Puomien lentelyä, ristilaukkoja, takapään useampia kompurointeja, holtittomia hetkiä... Irtosipa toinen etukenkäkin lopputreeneissä kesken tehtävän.

Mikä on tapahtunut yhtäkkiä? Lauantaina matkakisoissa kaikki oli paremmin kuin hyvin, Maija ratsasti ruunan tiistaina eikä sanonut mitään erikoista. Enkä itsekään nähnyt tavallisuudesta poikkeavaa. Olinko taas kuitenkin alitajunnassa jotain yhdistellyt? Oli huono fiilis jo kotona kun otin Voittoa karsinasta ja aloin tehdä lähtövalmisteluita. "Tämä ei pääty tänään hyvin", hakkasi ajatus pään sisällä.

Ylipäätään saan olla kovin tyytyväinen, että sain hevosen ilman suurempia vammoja kotiin. Oli aivan viis-vaille, ettei treeneistä kaupan päälle tullut vielä ruunalle lämpöhalvaustakin. Huh huh! Valmennuksen aikana käveltiin, Voitto on treenannut (sekä kilpaillut) kuluneen viikon helteissä useasti, sille on tarjottu elektrolyytti-juomaa ja kuumimmat paarma-ajat hevoset ovat olleet tallissa suojassa. Kuitenkin tänään oli lähemmäs puolen tunnin homma saada hevosen puuskutus loppumaan ja hieman edes "heräämään henkiin". Taisin 80 litralla kylmää vettä viilentää ruunaa!

Voitto jää nyt pienelle lomalle. Koko vuosi on tehty hommia tähtäimenään yksi kisa: Viisivuotiaiden suomenhevosten laatuarvostelut Ypäjällä syyskuun alussa. Viime vuonna päästiin niin kovin lähelle, mutta jäätiin kuitenkin kovin kauas! Emme päässeet osallistumaan ollenkaan. Toivottavasti tämä vuosi ei ole uusinta viime vuodelta. En halua haaveiden kaatuvan tälläkin kertaa.

Tämän päivän kunnossa Voitto ei tule selviämään estekokeesta laatuarvostelussa. Ei ole reilua viedä ruunaa estetehtävien eteen, varsinkaan kipeänä, ja ottaa viimeistä sijaa. Pahimmillaan kolauttaa nuoren hevosen luottoa esteratsastustakin kohtaan.

Olo on kovin mietteliäs.

Mietin: Mitäs nyt?

20 kommenttia:

 1. Voi kurjuus :( Toivottavasti ongelmat paranevat lomailulla, eikä ole kyse mistään vakavammasta.. Sellainen tuli tässä mieleen, että oliko Voitolla ekaa kertaa uusi satula käytössä kun ongelmat alkoivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voittoa on nyt pari edellistä viikkoa ratsastettu vain uudella satulalla. Koulutyöskentelyssä on toiminut oikein hyvin sen kanssa. En ole huomannut mitään erikoista satulan vaihdon yhteydessä, tuskin eiliset ongelmat olivat satulasta lähtöisin - hyvä mietinnän kohde jokatapauksessa!

   Poista
 2. Käykö teillä hierojaa, joka osaisi sanoa onko Voitolla jossain joku jumikohta mitä ei kenties aiemmin ole ollut? Voisiko hierojan avulla koittaa paikantaa mistä ruunan ongelmat ovat peräisin? Toivottavasti heppa tulee kuntoon ennen syksyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, meillä käy hieromassa loistava Jaana Vuola! Ajattelinkin, että pitää pyytää häntä tulemaan katsomaan ruuna läpi. Ei edellisestä kerrastakaan ole paljoa kuukautta enempää. :) silloin ei ollut jumeja kuin kaulassa hiukan toisella puolella.

   Poista
  2. Jaana on paras! Kiitos suosituksista hierojavalinnan suhteen! Jospa vain pitkä hellejakso alkaa näkyä lihaksistossa? Nämä kun eivät ole kovin yleisiä +30 asteen lukemta näillä leveysasteilla :P Toivotaan, että mysteeri katoaa yhtä nopeasti kuin tulikin! Lauantaina Voitto (ja Porrekin) suorastaan hehkuivat hyvää kuntoa, kestävyyttä ja ennen kaikkea hyvässä hoidossa olemista! Mielestäni se ell valinta osui ihan naulan kantaa: 5-vuotias ja käyttäytyi paremmin kuin moni jo kokeneempi kisakaveri!
   -H

   Poista
  3. Kiitos Hilla! Saattaa olla, että lauantain kisa painaa tällä hetkellä jaloissa ja lihaksistossa. Vaikka lenkki tuntui helpolle, oli se kuitenkin siinä helteessä varmasti kuluttava!

   Ja mitä Voiton käytökseen tulee, niin olisin voinut tuoda sen 2vee orina (tai vaikka vielä 3-vuotiaanakin ennen ruunausta) tuohon tilanteeseen ja Voiton käytös olisi ollut aivan yhtä rauhallista! Se hevonen ei virheliikkeitä tee! :)

   Poista
 3. Voittoa ei vissiin kotona paljon treenata mutta olen jo pitkään seurannut Voiton treenivideoita ja pistänyt silmään, että mielestäni aika piippuun vedetään nuorta ja , kuten em nöyrää, hevosta. Varsinkin yksi estetreeni jäi mieleen missä selvästi todella väsynyttä nuorikkoa hyppyytetään uudestaan ja uudestaan. Näillä helteillä myös voisi ihan suosiolla pitää lomaa hevosilla, nyt kun hevonen on romahtanut jo fyysisesti, ollaan jo menty aika pitkälle... =(

  VastaaPoista
 4. Täällä kotona ei ole kenttää, joten liikutus kotona on maastossa etenemistä. Välillä metsässä, välillä tiellä, kärryin, ratsain, kävellen, reippaammin... Siihen on pyritty, että liikutuskertoja on viikossa 3-5 ja niistä kaksi on "oikeita töitä".

  Taidan tietää mistä estevideosta puhut. Valmennuksissa viimeisenä hypätään rataa ja ne olen yleensä julkaissut. Tässä vaiheessa hevosen paras terä on jo yleensä tylsynyt.

  Näillä helteillä en pidä hevosia päivisin ulkona väkisin paarmojen syötävänä, ovat yöt laitumella ja päivät tallissa. Treenilomaa en näe syytä pitää vaikka lämpöä onkin.

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti pieni loma parantaa. Pidän peukkuja! Tiedän niin tuon tunteen kuin joku kaataisi saavillisen vettä niskaan.

  VastaaPoista
 6. Hei mulle jäi satulasta vähän sellanen fiilis, että se vois olla vaikka osittain syypää erikoisiin oireisiin. Jos jalustinremmit on satavarmasti yhtäpitkät ja rei'itetty symmetrisesti, niin miksiköhän oli koko ajan sellainen olo että joko satula on vinossa tai jalustimet eripitkät.. Katsoin kuvia itsestäni ja nyt tuota Iiriksen hyppykuvaa, niin molemilla näyttää oikea jalustin selvästi pidemmältä! Tsekkaa nyt ne remmit ja jos ne on samaa paria niin tutkisin kyllä tuon satulan seuraavaksi. Pari viikkoa on kyllä jo riittävä aika aiheuttamaan ongelmia, jos on satulasta johtuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalustinremmit ovat yhtä pitkät ja reiät samassa kohdassa. Satulassa ei varmaan ole sen ihmeemmin vikaa, vaan hevonen ei ole symmetrinen. Estesatulan etsinnässä yksi tärkeä pointti oli löytää satula joka antaa tilaa isoille lavoille. Voitolla on vieläpä toinen lapa suurempi ja se kääntää satulaa vinoon. Tämän satulan myötä sopisi toivoa, että lihaksisto entisestään korjaantuisi identtiseksi.

   Tokikaan en voi täysin blokata pois satulan mahdollisuutta ongelmiin!

   Poista
 7. huoli vois ja käyt klinikalla ottamassa kortisonit takapolviin, pari vko kävelyä ja sitten takaisin ruotuun. isoilla ja raskailla hevosilla ongelmia takapolvien kanssa. ei mikään maailmanloppu. hoidat tulehduksen vaan ajoissa pois! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kortisoni ei poista ongelmaa.

   Poista
  2. kortisoni poistaa tulehduksen. tietysti pitää eliminoida syy pois mutta luultavasti kipeytynyt vain nuoruuttaan treenin lisääntyessä.

   Poista
  3. En ole kovin halukas nuorella hevosella kortisonipiikityksiin. Mielummin tekisi vaikka veribliistrauksen, jos ell- linjalle lähdetään. Oleellisintahan tässä on poista syy eikä vain seurausta.

   Syy voi olla mitä vain - liika treeni tai liian vähäinen, vääränläinen liikunta, epäsopiva satula ja mitäs kaikkia näitä onkaan. Tai sitten on vain iso, nuori ja voimaton hevonen, jonka liikkuminen ei ole kaikkein sulavinta.

   Poista
 8. Hetken huilitauko tekee varmasti hyvää. Nuoret on kuitenkin aina nuoria, ja saattavat jumiutua lihaksistostaan helpostikin sellaisesta, mistä kokeneemmat ratsut eivät ottaisi nokkiinsa yhtään.

  Ja tuo iänikuinen laatuarvostelu-kilpailu, jota kohtaan allekirjoittaneella ei ole minkäänlaista kunioitusta saatika ymmärrystä, sitä ei kannata ottaa liian vakavasti. Elämää on todellakin myös laatuarvostelujen jälkeen... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta höpiset! Siinä missä Porre- papparainen on tasapainoinen ja tiivis paketti, on tämä nuori herra aivan hukassa jalkojensa ja kroppansa kanssa. Sama treeni on toiselle rankka ja toiselle alkulämmittely.

   On muuten aikas jännä, että niitä hevosia joita palkitaan laatuarvostelussa, ei kovinkaan usein nähdä enää aikuisena kilpakentillä! Yhtään pienhevosia väheksymättä - montako laatareissa pärjännytttä ph-suokkia kilpailee kansallisissa vaikkapa niitä esteitä?

   Vaikka Voitto ei osallistuisi laatareihin tänä(kään) vuonna tai olisi niissä viimeinen, eihän se nosta tai vähennä sen mahdollisuuksia kilpailla sekä pärjätä myöhemmin "oikeissa" kilpailuissa. Kyllä niiden todellisten kilpahevosten tason näkee vuosien varrella jossain muualla kuin yhden päivän laatuarvostelussa.

   Pidän kuitenkin siitä, että näillä nuorilla on jokin vuosittainen tavoite, mitä kohden suunnata. Enkä voi kieltää, että olisihan se hienoa pärjätä siellä kisassa!

   Poista
 9. Ei valmennusreissu varmasti turha ollut, hyvä että Voitto sai ilmaistua että nyt on joku vinossa, ja ammattilainen antoi arvion siitä. Iso hevonen kasvaa hitaasti ja ehkäpä pieni loma tekee tosiaan hyvää, kuten itsekin ajattelit :). Tsemppiä, ei laatuarvostelutavoitetta välttämättä vielä kannata unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä ihan vielä ole "kirvestä heitetty kaivoon", laatareihin on aikaa 6 vko.
   Kuusi lyhyttä (tai pitkää) viikkoa aikaa tapahtua JOTAIN. :)

   Poista