LISÄTIETOA:

tiistai 19. marraskuuta 2013

Klippaus ja loimitus kylmän tallin asukilla


Aivan oikein, meillä on kylmä, eristämätön talli. Karsinat ovat tuulelta suojatut ja kaikinpuolin asialliset, mutta lämpötila tallissa on suunnilleen sama ulkoilman kanssa. Lähinnä tästä syystä haluankin klipata käyttöhevoseni. On aivan mielipuolinen homma kuivatella loimia vaihtamalla täydessä villaturkissaan olevaa mammutti-suomenhevosta hikitreenien jälkeen. Juuri kun olet saanut hevosen kuivaksi, koittaa seuraava päivä, seuraava liikutus ja seuraava loimiralli. Pahimmillaan hevonen on koko ajan pohjakarvaltaan kostea ja saa iho-ongelmia sen takia.

Klipattu hevonen - aina siisti, aina kuiva ja aina suht puhdas. Ja mistä pidän? Siisteydestä, puhtaudesta ja silmää miellyttävästä ulkomuodosta!

Miten loimitan? Erittäin yksinkertaisesti.


Klippauksen jälkeen talliloimena on Weatherbeetan 100 g ohut toppaloimi. Kiiltävä ulkopinta ja hyvä istuvuus takaavat sen, että näitä löytyy loimipinosta kaksi kappaletta.


Talliloimen päälle tulee "kurapuku" eli ts. sadeloimi. Näistä on erilaisia variaatioita, on kaulakappaleella, fleece-vuorella, vuorittomana ja eri väreinä.


Kun ilmat kylmenevät reippaammin, n. -5 asteen tienoille, kuvioihin astuu ehdoton lemppariloimeni! Weatherbeetan kaulakappaleellinen paksu, pinkki toppatakki. Tämän alle en laita mitään, jos keli on tuuleton ja suht vähän pakkasasteita. Kun kelit kylmenevät entisestään, n. -10 astetta, laitan ensimmäisenä esittelyssä olleen WB:n 100 g ohuen toppiksen tämän alle.

Periaatteessa yhdistelen koko talven vain kolmea loimea: ohutta talliloimea, sadeloimea ja paksua toppapukua. Sadeloimia toki on enemmän, aina saa kuivan päälle monen päivän sadekelinkin jälkeen.

Maastolenkillä käytän ratsastusloimea ilman ja lenkin vauhdikkuuden mukaan. Maneesitreenien alku- ja loppukäynneissä sekä kuljetuksessa on tietysti myös omat loimikuvionsa. Traikkumatkoja varten olen parhaaksi todennut kaksi fleece-loimea päällekkäin. Yksi hevosvoima lämmittää koppia sen verran, että tarkenee... Eikä erittäin kovilla pakkasilla tulekaan lähdettyä mihinkään treenaamaan, itse en tarkene, hih.

Klipperin terätkin vein tänään teroitettavaksi. Klippaustarina saanee päätöksensä loppuviikolla...

2 kommenttia:

  1. Mikä klipperi sulla on? Itsellä harkinnassa klipperin hankinta ja klipattavia on tyyliin yks kerran pari vuodessa niin olen tässä pähkäillyt millaisen ostaa. Mitään 500-600e konetta ei tolla käyttömäärällä viittis ostaa :( Eikä sitä rahaakaan tietty liikaa koskaan ole.. Olis kiva tietää mistä klippereistä sulla on omakohtaisia kokemuksia. t. blogiasi päivittäin lukeva anonyymi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin kuvan laittaa tuohon seuraavaan klippauskertomukseen, mutta voihan sen jo nyt paljastaa. :)

      Itselläni on klipperinä Liscop super 3000. Eli juuri tällainen 500-600 euron järeä nautaklipperi. Olen sen ostanut 10 vuotta sitten ja pahimmillaan (parhaimmillaan?) huristellut sen kanssa yli 20 hevosta talven aikana karvattomaksi. Kovassa käytössä on ollut ja toiminut täysin moitteettomasti aina! Ei takertele paksunkaan karvan kohdalla, ei kuumene tai akku lopu (verkkovirralla toimiva).

      Olen vuosien aikana vain kerran huollattanut sen (puhdistus) ja parin vuoden välein teroittanut terät. Samat alkuperäiset terätkin ovat yhä käytössä. Kaiken kaikkiaan erittäin hyvä klipperi! Kerralla kun ostaa kunnollisen, niin pelittää sitten monen monta vuotta! Täällä Turun seudulla toimii Liscop -huoltokin erittäin hyvin.

      Poista