LISÄTIETOA:

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Oliko ensin muna vai kana?

Tänään aamutuimaan kävi Jaana Vuola hieromassa Voitto 5 veen.
Kyllähän sieltä jotain löytyikin...


Lavassa on vamma. Ei potkuvamma, vaan liukastunut, astunut huonosti, kompastunut tai - mikä todennäköistä - esteillä tullut. Huono hyppypaikka tai vastaavaa. Tästä samasta etujalasta puuttuu myös kenkä. Oliko lapavamma ensin ja sen seurauksena jalka oli hitaampi ja kenkä jäi matkasta. Vai irtosiko kenkä ja lapa meni siinä samalla? Tuoreesta jutusta kuitenkin kyse.

Isolle ja raskaalle sekä kömpelölle hevoselle tälläinen ei ole mikään erikoinen vamma estetreenien yhteydessä. Notkea kuin norsu ja ketterä kuin .... vai-mites-se-meni?


Selästä puolestaan (myös vasemmalta puolelta) löytyi kuoppa. Tämä jäi mietintään, että onko uusi vai vanha juttu. Takapolvissakin on nestettä, mutta sitä on ollut vuosia. Näillä helteissä toki sitä nestettä on enemmän, myös jaloissa. Oliko selässä kuoppa ennen takapolvien nestettä vai onko takapolvet alkaneet vaivata kun selkään on tullut vamma?

Vai voisiko kuvio ollakin niin, että ensin on ollut pieni kipeytymä takapolvissa, se on sitten siirtynyt muuttuneen liikkeen myötä selkään, jonka seurauksena vasen etunen on jäänyt hitaaksi ja kenkä irronnut saaden aikaan lapavamman? Oliko ensin muna vai kana?

Kaikki on vain arvailua. Näiden lisäksi oikealta puolelta bongattiin kireyttä lavan tienoilta. Ei mitään erikoisempaa, johtuu todennäköisesti vasemman puolen jutuista. Satulan, tai satuloiden, epäsopivuutta tässä kuviossa ei löydetty.

Jatko menee aiemman suunnitelman mukaan. Pieni loma ja ihmetellään muuttuuko tilanne suuntaan tai toiseen. Eipä tuo ruuna kovinkaan kipeältä vaikuta kuorsatessaan kyljellään päivällä tallin viileydessä olkipedillä tai, kuten tällä hetkellä, lampsiessaan laitumella ja mutustellessaan vastaantulevia herkkuruohoja.

4 kommenttia:

 1. Meillä oli myös 5weellä oikealla puolella sama paikka jumissa, kuin ylemmässä kuvassa. Juttu selittyi epäsopivalla satulalla. Nyt kun uusi satula on saatu alle, niin jumitkin alkavat kaikota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvassa olevassa kohdassa ei meillä ollut "jumia" vaan lihaksessa selvä revähdys. Tarvitsee pitää peukkuja jotta ei vaivaa hevosta jatkossa...

   Olisipa meillä myös niin helppoa, että uusi satula korjaisi kaiken! :)

   Poista
  2. Eikä, meinasin jo edelliseen postaukseen kirjoittaa meidän 5veen vaivasta joka oli täysin samanlainen mutta kyllästyin kirjoittamaan puhelimella :D Jonkinlainen lihasvamma siis selässä vasemmalla puolella, siihen lisäksi hieman epäsopiva satula ni vóla kesän suunnitelmat meni siinä... Paranemisia teille ja parempaa onnea jatkoon! :)

   Poista
  3. Meillä alkaa ehkä pikku hiljaa selvitä tämä kuvio, sitä en sitten tiedä, että saako hevosen vielä kasattua laatuarvostelukuntoon... Kiitos tsempeistä!

   Poista