LISÄTIETOA:

torstai 5. heinäkuuta 2018

Kutinaponin kesäkuulumisia

18.6.2018

Blogin kirjoittamisen parhaimpiin puoliin kuuluu kaikenlaisten olennaisten, ja siinä ohessa epäolennaistenkin, asioiden talteenlaitto. Harmittavaisesti koko viime vuoden kesäkutinamuistelot puuttuvat blogihiljaisuuden vuoksi ja miten kiva niihin olisikaan nyt palata kun hankaussesonki alkaa olla kuumimmillaan. Aiemmat, kesän 2016, kutinahöpinät sentään löytyvät täältä ja niitä kauhuissani tuossa selailinkin.

2.7.2018
Kertauksena alkuun pieni infopaketti: Kutinaotus on pieni risteytysponiori, joka on syntynyt 2012 eli on nyt 6-vuotias. Säkäkorkeus alle 90 cm ja se tuottaa pientä päänvaivaa mm. ihottumaloimien löytymisessä. Kutinaa on takana muutama kesä. Pahiten hankaa häntää sekä silmien ympäryksiä.


Viime kesänä poni pukeutui seeprakuosiseen QHP-merkkiseen kokovartalosukkaan (koko 85 cm) ja tämä takki toimi ihan mainiosti. Mittasuhteet loimessa olivat hyvät ja koko oli sopiva orille. Harmittavaisesti loimi kuitenkin valui korvien takaa keskemmälle kaulaa ja näin poni pääsi aivan esteettä raapimaan niskaansa. Tämän ansiosta riimua ei voinut ottaa moneen kuukauteen pois päästä, sillä sitä ei meinaan enää olisi saanut takaisin ponin kieltäytyessä täysin yhteistyöstä kaikessa mikä liittyi korviin tai niskaan koskemiseen. Parsin loimea vielä kasaan pari kertaa tälle kesälle ja annoin sitten itselleni luvan vaihtaa ponin kesäpalttoo toisenlaiseen.

24.6.2018

Olen Horsewaren loimien fani ja kun tälle kesälle ilmestyi miniponimallisto ihottumaloimista, oli aivan itsestään selvää että sellainen muuttaa meille! Hurmaksen uusi takki on siis tämä Horseware Rambo Petite Hoody, koko 80 cm / 4´0". Loimi olisi saanut olla pienempi, mutta pitkien toimitusaikojen vuoksi en sitä lähtenyt vaihtamaan.

Tämä kesämekko on meillä ollut käytössä nyt vajaan kuukauden ja se on ollut hintansa arvoinen ehdottomasti! Se ei ole sähköinen (mukavampi riisua), tarrakiinnityksellinen kaulakappale on toimiva, "puolihuppu" suojaa niskan hyvin eikä se tarvitse edes riimua pysyäkseen paikoillaan! Loimi ei hankaa mistään eikä se ole vielä yhtään ainutta kertaa ollut kallellaan minnekään suuntaan. Loisto ostos siis! Suosittelen erittäin lämpimästi! (Kotimainen Viljar Shop näyttää myyvän tätä loimea nyt -20 % alennuksella 15.7.2018 saakka. Myös Horzen valikoimista tämä löytyy.)


Päähuppuna meillä on Snuggy Hoods kokoa XXS. Koko on sopiva, mutta tämä ei nyt ole oikein vakiintunut käyttöön. Viime kesänä poni sai hupun hangattua silmiensä eteen ja karautti parien lankojen läpi ja suuntasi naapurin tammojen lähelle. Oli muuten ihan jäätävä tilanne yrittää saada ilman riimua olevaa sokeaa ponia kiinni. (Eikä hommaa ainakaan helpottanut se että itsellä oli painoa +20 kg ja raskausviikkoja takana yli 36.)

Tuon draamakeissin jälkeen letitin hupun hapsut yhteen ja ompelin ne kiinni ylös. En kuitenkaan oikein enää uskaltanut viime kesänä huppua pitää ja tämän kesän aikana olen sen useamman kerran etsinyt pellolta ponin irrottauduttua siitä. Tällä hetkellä orhi on sitten vaan ilman pipoaan.

18.6.2018
27.6.2018
Harjaa olen pitänyt ranskalaisella letillä loimen alla. Harjamarto ei ole rikki eikä tunnu erityisen kutittavalta. Siitä huolimatta kaulan yläosa on kuitenkin täynnä pystyraitaa (kts. ensimmäinen kuva). Otsatukan kanssa kaikki on myös hyvin eikä niskassakaan ole mitään hankaumia. Häntää poni oli jossain välissä päässyt huomaamattamani raapimaan ja sen ulkomuoto olikin tässä eräs päivä luokkaa pulloharja.


Ehkäpä muistatte aiemmat kiukutteluni ponin hoidosta? Nyt voin erittäin iloisena kertoa että "kova työ palkitaan - ei heti, mutta aina"! Tällä hetkellä olen ponin kanssa siinä vaiheessa, että tämä arvon vetopaniikkiponi sietää olla hieman kiinni (naru tallin seinälaudan ympärillä, eli kiristyessään riittävästi lähtee naru löystymään ponin peruutuksen mukana), poni on jopa melkein mielellään pesussa ja hoidossa (ainakin seisoo jokseenkin aina rauhassa paikoillaan) ja kaiken lisäksi meillä on melkeinpä mukavaa keskenämme! Pitää ponia kehuakseni myös sanoa, että eihän se nyt ponillekaan ole ihan helpoin rasti, että tuntuu inhottavalta kun kutiaa ja silti hoidetaan, ja samaan aikaan yksi lapsi mölisee ja huitoo rattaissa ja toinen ipana suhaa vaikka millä kalustolla ees-taas huudellen mennessään.

Harjaan en kajoa tällä hetkellä muuten kuin selvityksen ja uudelleen letityksen verran. Häntää pesen Vetramil-shampoolla (koska sain pari näytepakkausta ja tuote on kiinnostava) ja rasvaan hännän yläosaa jo kaksi kesää sitten hyväksi todetulla punaisella Bepanthenella. Rasvaus on tarpeen mukaan ja pesu samoin. Olisikohan tälle kesälle nyt kaksi pesua takana ja rasvausta jokunen kerta enemmän.

18.6.2018
Hurmas-poni on just nyt oikein hyväkuntoinen ja tosi hienossa karvassa. Sen lihavuuskunto on yllättävän asiallisena pysynyt kesän laiduntamisesta huolimatta ja eilen kengittäjäkin kehui ponin ulkonäköä vuoliessaan orin kaviot. Pahoin pelkään että se pahin jakso tämän inhottavan kutinan kanssa on vielä edessä syksymmällä. Tässä nyt kuitenkin ei-niin-lyhyt höpinä nykytilanteesta ja murehditaan sekä kerrotaan niistä mahdollisista lisämurheista sitten myöhemmin.

Ps. Jos munia kutittaa, aina voi pyytää kaverilta apua!


2 kommenttia:

 1. Juuri äsken päästäessäni ponin pihalle ähkin sen ötökkäloimen kanssa, jota en tänä kesänä ole vielä kertaakaan aiemmin käyttänyt. Tuumailin, että se tarvitsee jonkin helpommin puettavamman ja paremmin istuvamman, mutta mistä mä sellaisen saan! Ötököitä on ollut ihan valtavasti! Meidän Myyllä kutiaa eniten harja ja häntä, joten ne pitäisi saada suojattua. Tuo loimi näyttäisi kyllä hyvältä.
  Skincalmin Anti-itch lotion (Vitalbix sivusto myy) on ollut nyt testissämme ja vaikuttaisi oikein hyvältä rasvalta! Tuo aine tuntuu riittoisalta ja helpolta levittää. :D

  Hihii, bongattiin Voitto Kummajaisissa. Siskoni katseli sitä verkassa ja kovasti kehui, että siinä on heponen hänen makuunsa. Itse tunnistin sen heti Voitoksi ja kylläpä siskoni ylättyi iloisesti, kun esittelin kuka heponen se oli. Siskoni, kun on kans tätä sinun blogiasi lueskellut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahva suositus tälle Horsewaren loimelle! On ihan tosi hyvä!! :)
   Kiitos itsellesi rasvavinkistä. Olenkin pohtinut pitäisikö Ponin harjaan keksiä joku aine ja mikä se voisi olla. Helppo levittyvyys on ainakin aikas ehdoton.

   Mää kuulin vasta Kummajaisten jälkeen että Voitto on ollut siellä kisaamassa. :D Hauska kuulla että ruuna on sieltä bongattu ja jonkun verran miellyttänytkin! :)

   Poista