LISÄTIETOA:

lauantai 19. toukokuuta 2012

Matkaratsastuskisojen paperijuttuja

Koska matkaratsastus on vielä monelle hevosharrastajalle vieras laji, tässä kiinnostuneille kuvat viime kisojen eläinlääkäritarkastuksien pöytäkirjasta sekä reittikartasta.



5 kommenttia:

  1. Löysin vasta blogisi ja mielenkiinnolla luen varsinkin näitä matkaratsastusjuttuja. Laji on itselle melko tuntematon, mutta kiinnostaa kovasti. Onko nuo reitit merkitty maastoon jotenkin, vai pitääkö ratsastaessa lukea karttaa? Olisi mukava lukea juttua Kalilein treenistä matkaratsastukseen, kuinka pitkiä lenkkejä ja kuinka usein menette. (Koko blogia en ole lukenut, voihan olla että olet kirjoittanut siitä jo aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reitit on merkitty maastoon erivärisillä muovisuikaleilla. Eli viime kisoissakin oli pidempi reitti merkitty keltaisella nauhalla ja lyhyempi pinkillä. Nauhojen lisäksi kuljettavaa tietä on aina risteyksien kohdalla näyttämässä puusta tehdyt kääntymisnuolet.
      Periaatteessa reitit pystyy ratsastamaan ilman karttaa, mutta toisinaan tulee tilanteita jolloin kartasta pitää tarkistaa olinpaikka sekä reitin kulku.
      Nauhoja on maastossa n. kilometrin välein, suoralla tieosuudella voi olla pidempikin väli ja toisaalta taas metsäpolulla merkkejä on huomattavasti tiheämpään.

      Kalilein treeneistä on tarkoitus kirjoitella jossain vaiheessa. Sitä on moni jo toivonutkin! Tämän blogin kirjoitus on aloitettu vasta tammi-helmikuun vaihteessa ja kovin pintapuolisesti olen matkaratsastusta ehtinyt kertoa (kisajuttuja lukuunottamatta).

      Poista
  2. Huijjui kuinka jännittävää on edes nähdä matkaratsastukseen liittyvää lippusta ja lappusta. Tapahtuuko lähtö yhteislähtönä ja kaikki kaahaavat tuhatta ja sataa menemään? :s Teetkö kisoissa jonkinlaisen lämmittelyn vai sisältyykö se siihen kisaan (alkukäynnit tms)? Näihin ehkä löytyy vastaus kun tässä lueskelen, mutta tuli tuollaisia kysymyksiä mieleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähtö tapahtuu yhteislähtönä. Osa starttaa matkaan laukalla, mutta suurin osa lähtee ravaten tai kävellen. Jos ei ole varma hevosensa rauhallisuudesta isossa porukassa ja vieraassa paikassa, lähtölinjan saa ylittää 15 minuutin aikana lähtömerkin saamisesta. Mitään kiirettä ei siis tarvitse pitää.

      Alkukäynnit (= verryttely) tulee yleensä hoidettua osittain ennen ell-tarkastusta ja osittain selkään kiipeämisen jälkeen lähtömerkkiä odotellessa. Pyrin olemaan vähintään 10 minuuttia ennen starttia ratsun selässä, mutta toisinaan tulee niin kova kiire, että hädin tuskin ehdin edes varustee hevosta ennen kuin saisi lähteä lenkille... Näissä kiiretapauksissa kävelen alkuun pienen matkaa, samoin aina tauolta lähtiessä seuraavalle lenkille (pidemmillä matkoilla).

      Poista
    2. Mielenkiintoista. :) No, ehkä ens kesänä tai sitä seuraavana voitaisi kokeilla jotain pikkuriikkistä matkaa. Pitkiä maastoiluja ollaan tehty aika vaihtelevissa olosuhteissa kevään mittaan. Nyt taas sitten olen taikonut kevättalven jännitykset takaisin. No, ehkä syksyllä ollaan taas vaelluskunnossa. :D

      Poista