LISÄTIETOA:

torstai 31. toukokuuta 2012

Matkaratsu-Kalilein "huoltotauko"

Maanantaina 28.5. teimme Kalilein kanssa aamuvisiitin Ypäjälle satulansovituksen ja eläinlääkärikäynnin merkeissä.

Ypäjän satulakorjaamo:
Kalilein satula on aavistuksen verran tuntunut epäsopivalta ja nyt vastaani tuli loistava tilaisuus päivittää ruunan satula täysin käyttämättömään, uuteen, lähes samanlaiseen. Meillä on ollut käytössä ruskea Albion K2 koulupainotteinen yleissatula, koko 17,5 " ja leveys MW.

Tämä Albion on todettu oikein hyväksi satulaksi koulutuuppaukseen, matkaratsastukseen ja kaikkeen yleiseen köpöttelyynkin ja mikä parasta: satula sopii erittäin hyvin Kalilein oudon malliseen selkään! Viimeksi satulanvaihtoa edelsi kolme reissua Ypäjälle satulansovitukseen ja kokeiltavana oli yli 60 satulaa, ennenkuin tämä Albion K2 todettiin sopivaksi. Tosi sopiva se onkin ollut! Ei yhtään kipeytymiä tai jäykkää selkää.
Uusi satula on samanlainen ruskea koulupainotteinen Albion K2, leveydellä MW, mutta kokoa 17".

Ypäjän satulakorjaamolla kävimme vielä varmistamassa, että uusi satula on varmasti sopiva. Toki penkit ovat "samanlaiset", mutta (käytettyjen) satuloiden kohdalla pitää aina muistaa, että merkeiltään ja numeroiltaan samanlaiset satulat ovat harvoin identtisiä keskenään, vaikka niin voisikin luulla.
Uudesta satulasta pitänee tänne kuvia viimeistään viikoloppuna räpsäistä! On se penkki HIENO! :)

Ypäjän hevossairaala:
Kilikalilla on pikkuisen turvotellut toinen kinner ja vaikka kohta ei ole mitenkään puristusarka tai kuuma ollut, eikä liikkeeseen ole se mitenkään vaikuttanut, päätin että pitäähän asia tutkia ennen treenien jatkamista. Viime kisojen jälkeen on ruunaska liikkunut tosi kevyesti ja nyt olisi treeniruuvia kiristetty palautumistauon jälkeen.
Ypäjän klinikalla ruunaa tutki Marika Nevala. Hän on mr-kisoissa toiminut eläinlääkärinä ja sitä kautta Kalilei on hänelle tuttu ja Marika meille.

Vasemman (terveen) jalan kinner ei reagoinut taivutukseen, mutta oikean (kipeän) jalan kintereestä tuli todella selvä taivutusreaktio. Jalasta röntgenkuvattiin vuohinen, kinner sekä polvi ja kuvat olivat oikein siistit. Ei näkynyt kintereessä mitään kinnerpattia, mikä oli hiukan pyörinyt "pelkolistalla".

Lopullinen diagnoosi oli, että jännetuppi on tulehtunut.
Hoitona tämä viikko laidunlomaa, viikon ajan päivittäin 15-20 min kylmäystä, kipugeelin hierontaa alueelle ja suun kautta tulehduskipulääkettä (5 päivän kuuri).
Ensi viikolla jatketaan liikutusta kävelyllä ja kontrollissa käydään muutaman viikon päästä.

Ruunasta otettin myös verinäytteet, niissä oli kaikki ok.
Hevonen on juonut hyvin, joten veri oli hieman "laimeaa". Tästä johtuen osa arvoista oli viitearvojen alle. Lisäksi kyseessä oli lepoarvo eli hevonen oli viimeisten tuntien aikana kävellyt vain trailerista klinikalle karsinaan.

Veriarvot:

Hematologiset:
B-LEUK: 7,1 (viitearvo 4,8-9,3)
B-ERYT 6,5 (7-8,7)
B-HB 112 (120-155)
B-HKR 32 (34-42)
MCV 49 (39-52)
MCH 17 (15-19)
MCHC 351 (345-430)

B- FIBRINOG. 2,6 (2-4)

Kemialliset:
ASAT 317 (200-600)
CK 223 (60-350)
K 3,8 (3-4,9)
NA 132 (132-147)
CL 94 (95-107)

Muut:
S-AmyloidiA (SAA) <10 (<10)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti