LISÄTIETOA:

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Ruokintapohdintaa, osa 2.

Suuret kiitokset kaikille mielipiteitään ja vinkkejä täällä ja facebookissa kertoneille Huokailua ruokinta-analyysin ja laihtuvan 4-vuotiaan parissa -kirjoitukseni johdosta!

Voitto 25.4.2013

Voitto on näytetty torstaina 25.4.2013 eläinlääkärille ja hänen mielipiteensä hevosesta oli, että sen "lihavuuskunto on hyvä ja se näyttää hevoselle, joka liikkuu". Yhtään ei saa enää laihtua, mutta myöskään lihomaan ei saa päästää. Kylkiluut eivät tunnu eikä hevonen ole kulmikas. Lihasköyhä Voitto selvästi on, mutta se korjaantunee ajan ja treenin myötä. 
Voin nyt ainakin osittain huokaista helpotuksesta, silmäni ovat vain tottuneet hivenen ylipainoisiin hevosiin!
Eläinlääkärin suositus ruokintaan oli jatkaa greenlinea ja lisätä mukaan öljyä.

----------------------------------------------* * * ---------------------------------------------------

Mistäs niitä vastauksia lähtisi purkamaan...

Heinä: Muutama suositteli heinän vähentämistä. Jos hevonen saa vapaasti syödä heinää, voi olla ettei suolisto jaksakaan enää imeyttää ravintoaineita lisärehuista. Ajatus tuntuu hivenen hämmentävältä omaan (tämän hetkiseen) ajatusmaailmaani, vaikka myönnänkin, että joku pieni totuudensiemen tähän taitaa olla jemmattuna.

Meillä ei koskaan jää kupin pohjalle mitään syömätöntä ruokaa. Jos tarjolla on heinää ja lisärehuja, kyllä jokainen otus ensin nuolee hyvin tarkkaan kupin tyhjäksi ja siirtyy vasta sitten heinän mutustukseen. Jos/ kun heinä alkaa olla sisällöltään heikkoa, eihän se ravintoarvoja paranna, että sitä vähennetään?

Paras olisi tietysti syöttää parempaa heinää, mutta tuota "huonoa" olis tuossa pihassa jäljellä vielä reilu 20 paalia. Eikä "huono" ole siis huonoa, vaan ainoastaan ravintosisällöltään köyhempää. Tarkoituksella olen tämän heinän valinnut, jotta voin sitä hyvillä mielin syöttää runsaalla kädellä eikä tarvitse pelätä esim. kaviokuumetta poneilla. Muu porukka onkin suorastaan läskejä hyvässä lihassa, niille heinä on sopivaa.

Kaura: "Miksi saa noin paljon kauraa?" tai toinen vastakohta "Miksi saa noin vähän kauraa?". Kumpaa tuo sitten on, riippunee täysin omasta taustasta. Ravurille tai täydessä työssä olevalle hevoselle määrä on vähän, mutta toisaalta pullaponille aikasten paljon.

Voitolla energiaa riittää eikä se tarvitse kauraa paljoakaan enempää ainakaan vauhdin ja/tai jaksamisen vuoksi. Onko kaura hyvä lihotusrehu? Ei taida olla paras mahdollinen, jos hevosesta tulee vinkuva pukitusmasina liian energian vuoksi.

Kauran hyötysuhdetta parantaisi litistäminen. Miten tämän voi toteuttaa kotitalliolosuhteissa? Vinkkejä?

Melassileike: Tätä on hevoseni syöneet vuosia, mutta viime kesän tienoilla lopetin tämän antamisen. Syöttömäärät olivat vähäisiä eikä tuote tuonut ruokintaan mainittavasti mitään tarpeellista.

Pellavainen: Tuttu tuote! Voittokin on saanut tätä koko meillä olemisensa ajan. Nyt nuoren herran kohdalla on pellavainen tauolla greenlinen ajan.

Öljy: Tämän syöttämiseen olen itse eniten kallistunut!

Chevinal Plus: Kivennäis- ja vitamiinilisäksi voisi kevään ajaksi vaihtaa Mineral Plussan sijaan nestemäisen Chevinalin. Hevoseni ovat saaneet vuosikaudet Chevinal Plussaa ja näyttäneet aina todella mahtavilta. Nyt oman tallin (ja hevosten määrän lisääntyessä) olen siirtynyt Mineral Plussaan. Voitolle voisi tosiaan ostaa yhden ison kanisterin Chevinalia, se tonikka kestää kesän saakka mainiosti!

Marstallin rehut: Itselleni vieraita valmisteita, mutta niin moni näitä kehui ja suositteli, että ehdottomasti pitää tutustua tarkemmin ja ottaa harkinnan alle! Eniten ääniä sai Western. Kiitos!!

Havensin rehut: Näidenkin puolesta tuli muutama peukun nosto. Pidetään mielessä!

Build-up: Tätä olen joskus miettinyt, mutta sisällysluetteloon perehtyminen karisti ostoinnostuksen. "Ainekset: Ohra, kaurajauho, soija, glukoosisiirappi, vehnä, juurikasleike, herne, ruoho-silppu, vehnäjauho, maissi, soijaöljy, kuivattu porkkana, pellavansiemen, yea-sacc, vitamiinejä ja kivennäisiä." Suurinta osaa näitä ainesosista Voitto saa jo tämän hetkisestä ruokinnastaan ja mitä ei saa, on helppo ne ostaa erillisenä. Hintakin jää silloin maltillisemmaksi. Esimerkiksi meillä eivät hummat saa kuivattua porkkanaa, vaan ihan tuoreena saavat niitä kokonaisena rouskutella, hih.

----------------------------------------------* * * ---------------------------------------------------

Yhteenveto:

Mielestäni "Anonyymi" hienosti kiteytti ajatuksiani kommentissaan:
"Kasvava, työtä tekevä suomenhevonen voisi tarvita enemmänkin kauraa ja/tai proteinia lihasten ja lihavuuskunnon ylläpitämiseen, kauran määrän ainakin voi huoletta nostaa 3-4 litraan. Greenline on myös erinomainen lisä tähän aikaan vuodesta, hyvää vatsalle, mutta tuo myös hyvää valkuaista, senkin määrää voisi mahd. lisätä vaikka 3-4 litraan päivässä! Muuten en itse ainakaan lähtisi sen kummemmin ruokintaa muuttamaan, ainesosat on ihan hyvät, määrää voisi vain vähän lisätä. Toki jos jotain haluaa lisätä, pellava on hevoselle, etenkin vatsalle ja karvalle, aina hyvä, terveellinen lisä. Onhan kevään B-vitamiinilisä muistettu?"

Voiton ruokinta koostunee ainakin laidunkauteen saakka seuraavista määristä:
- 3 l kauraa
- 3 l greenline
- x dl öljyä (määrä vielä pohdinnan alla)
- 10 ml BE-vitamiinia
- 3 dl Mineral Plus (tai vaihto Chevinal Plussaan)
- 3-5 dl Racing Protein (mietinnässä vielä tämänkin määrä)

Ei suuria muutoksia: uutena juttuna mukaan tuli öljy ja BE-vitamiini, lisäksi vanhojen ruoka-aineiden määrät kasvavat osittain. Jos tuo litran lisäys kauramäärässä aiheuttaa lisää kengurubensaa liikkeeseen, kauran määrä palaa välittömästi entiselle tasolleen. Toisaalta öljyn lisäys ruokaan tuo energiaa, eikä kauran määrän lisääminen olisikaan enää tarpeen.

Toukokuussa otetaan koko tallin porukasta lantanäytteet ja katsotaan, jos sieltä löytyy jotain hälyyttävää.
Pitää myös muistaa hiekan mahdollisuus suolistossa, hiekkaröntgenkuviahan ruunasta ei ole otettu.

----------------------------------------------* * * ---------------------------------------------------

Tulipas pohdintaa ja kirjoitusta... Näillä mennään nyt kohti kesää!

Voitto 4vee 22.4.2013

7 kommenttia:

  1. itselläni on iso (yli 170 säkänen) suokki tamma ja erittäin haastavaa on pitää heppa hyvässä lihassa, kesällä imee hyvin vihreätä itseensä mutta tää syksy-talvi-kevät on haastavaa, menetään helposti massaa ja 1,5 vuotta sitten kun heppa tuli minulle oli täysi kuntouttaminen edessä rankasta varsomisesta minkä takia laihtui viikossa 100kg ja kunto oli ihan nolla hepalla. Mm. ripsiöljyn se jäterehu on sellaista mitä minulle on suositeltu, ja nyt syötän tammaa sillä annostelulla että se olisi kantava tamma :D tammalla tuntuu olevan niin vilkas aineen vaihdunta että se tuntuu tällä hetkellä järkevimmältä idealta. Joten voisiko Voitolla olla sama - nopea aineenvaihdutta ja että kuluttaa todellakin kaiken mitä syö mm. tarhassa :) laittamistasi kuvista heppa näyttää mielestäni ihan hyvältä mahalinjaltaan en välttämättä olisi hepan laihuudesta huolissaan, sutjakka tapaus :), lisää lihasta niin hyvä tulee :) itse olen mm. kalanmaksaöljyä, merilevää, magnesiumia ja msm syöttänyt hepalle kuureina ihan sen mukaan miten kovasti treenattu jne. Mun heppa saa nyt 2l kauraa ja 1l progressia, ja toistaiseksi on hyvänmallinen (lisää lihasta), joten eiköhän voitolle löydy ajan kanssa se paras juttu ruokinnan suhteen, mutta hyvältä näyttää :) tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  2. Nyt kun muutenkin lisäät väkirehujen määriä niin alottaisin ihan vain ½dl öljymäärällä. Siitä on helppo sitten lisätä hiukan jos joutuu kauramäärää vähentämään. Kuulostaa erittäin järkeviltä nuo mietintäsi ja Voitto nyt vaan näyttää kertakaikkisen hyvältä nuorelta hevoselta :) Ei nuoren tarvitse tuon isompi lihaksistoltaan ollakaan tässä vaiheessa. Kesän jälkeen näyttää sitten jo vähemmän nuorisolta ja enemmän nuorelta aikuiselta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, samaa öljymäärää olen itsekin ajatellut, sellaista "lorausta".
      Kesällä Voitto kirmailee laitumella paljon, mutta toisaalta ruoho + heinälisä tekevät ihmeitä! :)

      Poista
  3. Ai että, kyllä on muuten hyvännäköinen nuori suomenhevonen! Lihavuuskunto on tosiaan tällä hetkellä aika täydellinen, toki laihtua ei saa yhtään enempää. Lihaksia tulee ajan kanssa. Mukava seurata Voiton kehitystä, etenkin nyt kun itsellä ei ole enää omaa projektia, nyyh! T. Se sama anonyymi joka vastasi tuohon edelliseen ruokintapostaukseen :)

    VastaaPoista
  4. Voitto on hieno! Meillä putet syövät tuota chevinalia, mutta sen kanssa on tärkeä muistaa kalkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu juttu! Kalkkia löytyy yhdestä rehupurkista! :)

      Poista