LISÄTIETOA:

maanantai 24. marraskuuta 2014

Hevostallillisen puolisoksi ryhtyvä, opiskele nämä!

Hevostallillisen, syvällä hevoshommissa olevan tai muun vastaavan toimenkuvan omistavan puolisona saattaa olla helpompaa, kun opiskelee muutamat erilaiset fraasit, käsitteet ja osaa tarvittaessa suomentaa ne. 


1. "Kohta helpottaa! Heti ensi viikolla/ ensi kuussa/ kisakauden jälkeen/ täytä sopivalla ajankohdalla"
Oikea tulkinta: Jepjep, ihan varmasti! Kun metrin mittainen tehtävälista on kahlattu läpi ja kaikki työt viivattu listasta yli hoidettuna, voisi luulla rentoutumisloman odottelevan etelän auringon alla. Väärin! Siinä kohtaan vaihdetaan vain "do it" -lista uuteen ja jatketaan hommia. Työtä riittää, se on varma! Lomasta saatetaan sentään matkalla maneesille autossa höpistä, mutta sanahelinäähän se vain on.

2. ”Ootko kattonu säätiedon?”
Oikea tulkinta:  Siis mitä?! Et ole katsonut?! Tietysti pitää tietää mitä keliä on luvassa! Säätiedot vilkaistaan ennen iltatallia ja aamulla ennen hevosten tarhaamista. Täytyyhän sitä olla varma minkälaisella loimituksella karvakorvat viedään tarhaan tai viettävätkö yönsä vaaleansinisen vaiko vaaleanpunaisen yöpuvun kanssa ja voiko treenata kotona vai pitääkö kuljettaa maneesille treeneihin. Puhumattakaan siitä, pitääkö tarhoihin viedä tarjolle lämmintä vettä vai riittääkö mahdollisesti hanakylmä drinkkikin.3. ”Parin tunnin pikkuhomma”
Oikea tulkinta: Myytti, urbaani legenda, jäämies, jonka olemassaoloa ei kukaan ole pystynyt todistamaan. Yli-positiivinen työläinen uskoo kaiken hoituvan nopeasti ja suorinta mahdollista reittiä. Aika-arviosta unohdetaan puuttuvat työkalut, facebookissa puhelimella roikuttu aika, kaverin kanssa juoruilu, karanneet hevoset ja irronneet kengät. "Mää äkkiä käyn tallilla, menee pari tuntia" voidaan siis suoriltaan tulkita koko illan, ja parhaimmillaan (pahimmillaan?) puolet yöstäkin, kestäväksi retkeksi hevosentuoksuiseen maailmaan.

4. Spontaani lomareissu
Oikea tulkinta: Ähkyisen / jalkansa pahasti hajottaneen /  muuten akuuttia hoitoa vaativan hevosen kuljetus keskellä yötä päivystävälle hevosklinikalle. Tässä kohtaa kannattaa ottaa mukava asento lava-auton penkissä ja yrittää nauttia retkestä. Vaihtoehtoisesti koppi perässä lähdetään kiitämään satojen kilometrien päähän puhelinsoiton perusteella, "se myynnissä oleva hevonen siellä on vaan niin mua varten!"


5. "Ei tää paljoa maksanut"
Oikea tulkinta: Ei kannata kysyä uuden hevosvarusteen hintaa, jos et halua vetäistä kahviasi väärään rööriin. Mikään, mitä hevonen tarvitsee, ei ole liian kallista. 

6. Parisuhteen laatuaika
Oikea tulkinta: Lähde mukaan kisareissuille / valmennuksiin / hevosliitteisiin juttuihin, mikäli haluat nähdä puolisoasi muutenkin kuin nukkumassa tai tekemässä nopeita käännöksiä kotona. Mikäli lapsia on tulevaisuuden suunnitelmissa, varaudu viettämään paljon aikaa lastenvaunujen työntimissä ja opettele pukemaan jälkikasvu ulkoilman kestäväksi. Siellä maneesissa / kentän laidalla / kisakeskuksessa te kuitenkin olette keskenänne aikaa kuluttamassa puolison kirmatessa hevosellaan.

Kts. myös kohta neljä.

7. Hevosihmisiä ei ole tehty ymmärrettäväksi
Oikea tulkinta: Luit sen juuri! Hevosihmisiä ei ole tehty ymmärrettäväksi, vaan rakastettavaksi! Tartu kiinni ja pysy menossa mukana! Tarjolla on varmasti suuria tunteita, ilot ovat isoja ja surut suuria. Tiedät eläväsi jokaisella solulla, tylsää ja tekemätöntä päivää et tule näkemään.


Tekstin idea on napattu (melkein suorana kopiona) Maijan kirjoittamasta postauksesta 
Maanviljelijän/koneyrittäjän puolisoksi ryhtyvä, opiskele nämä
Suosittelen vierailemaan ja lukemaan!

7 kommenttia:

 1. Kuulostipa todella tutulta. Ensimmäinen kohta oli paras! Ensi viikolla, ensi keväänä, ens vuonna kaikki helpottaa. Enää en taida uskoa siihen itsekään :) Tekemistä riittää ja rahat on aina loppu, mutta on tää silti ihan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää super-optimistina uskon siihen, että vielä koittaa se päivä, kun kaikki hommat on tehty ja voi hetkeksi istua ja ristiä vaan kätensä! :D

   Viimeiseen lauseeseesi yhdyn kyllä täysin!

   Poista
 2. Eipä tähän voi muuta sanoa kuin että pitää paikkansa.

  Onneksi omalla kohdalla nyt on ollut 2 vuotta avioeroa hevosista, eli yhtään kantturaa ei ole kotona. Voi ristus että tämä aika on ollu niin auvoisaa, siis hevosistahan on edelleen vastuu, mutta niiden kanssa ei tarvi olla naimisissa 24/7 kunhan muistaa maksaa ja pitää tallinpitäjän tyytyväisenä ;)

  Jotta elämä ei kuitenkaan mene ihan liian helpoksi, pitää "korvauksena" tottakai hankkia mies, jolla itsellään on hevosia kotona. Tässä vaiheessa paskanlappaus menee jopa ihan terapiana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä hevosHULLUUS on vakava sairas eikä tästä tunnu pääsevän eroon... Katsotaan miten täällä käy kun aikaa kuluu vielä lisää, lähteekö hepat muualle vai vieläkö tätä hullunhommaa jaksaa pyörittää. :D

   Poista
 3. Niin totta joka sana :) Sairaus on oikeasti vakava, eikä todellakaan siitä pääse eroo, erona vaan se että kun ikää tulee lisää, hevosten koko pienenee joten valmistaudu vaan katselemaan niitä miniponeja lisää ;)

  VastaaPoista
 4. Erittäin hyvä, ja joka sana aivan totta! :)

  VastaaPoista
 5. Voi mahoton miten totta, Mää äkkiä käyn tallilla ja ei tää paljon maksanut... on mun lempikohdat ;)!

  VastaaPoista