LISÄTIETOA:

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Kalilei ja kilpailuun valmistava kotitreeni: 55,21 km

Kiirettä on taas pitänyt, en ole ehtinyt lauantain treeneistäkään mitään vielä raportoida... Ja tiedän että eräät ovat kirjoitusta hyvän tovin jo odotelleet... ;)

HULLUN hevosharrastuksen HULLU harrastaja, miehensä kera, pisti herätyskellot LAUANTAINA (vapaa päivänään!!) herättämään klo 6.00. Siitä sitten puoli-väkisin sängystä ylös, hepoille aamusapuskat tarhauksineen ja itsensä ruokkiminen sen jälkeen. Kalilein treenikalenteriin oli päivän kohdalle kirjoitettu pitkä pääsiäisen kilpailuihin valmistava treeni, ja koska SISUratsukoiden yhteistreenejä ei tullutkaan, tein pitkän lenkin kotona.

Lenkki 1: Ensimmäiselle lenkin starttasin kotipihasta klo 7:40. Ei onneksi ollut yöpakkasta, joten tiet olivat sulat ja oikein hyvässä ravikunnossa! Kalilei varmaan aavisteli päivän tehtäväänsä ja painoi aivan tolkuttomasti ohjalle ensimmäiset n. 8 km. Ruuna vaati lisää vauhtia eikä meinannut reipas ravi olla ollenkaan herralle riittävä etenemistahti.
Upi oli mukana lenkillä Rangerilla huoltamassa ja tehtiin matkan varrelle muutamia todella hitaita huoltoja. Piti tehdä kisoja varten huoltotreeniä, mutta pysähdyt muuttuivat juoruiluksi, vaatteiden vähentämiseksi kuumuuden takia ja porkkanan syöttämiseksi. :D
Viime kisoissa reistaillut sykemittari ei taas alun jälkeen näyttänyt yhtään mitään. Alussa kaikki oikein ok, mutta muutaman kilometrin jälkeen sykenäyttö antoi lähes pelkkää 00-lukemaa. Yhdellä tauolla tulin selästä alas ja korjasin satulavyössä olevaa sykemittarin kiinnikettä erilaiseen asentoon. Heti alkoivat sykkeet näkyä, mutta muutaman kilometrin jälkeen pimeni taas. Eli ongelma ei liene laitteessa, vaan kiinnitystavassa. Samalla tavalla olen kiinnittänyt nuo anturit "aina", mutta nyt se ei näytäkään toimivan enää niin.
Kotiopäin tullessa talutin viimeiset n. 200 m käyntiä ja satulan + sykemittarin poistamisen jälkeen kotipihalla (n. 3 min saapumisen jälkeen) syke oli kahvalla mitattuna 55. Siitä sitten suoraan "ell-tarkastukseen" juoksuharjoituksen kera, hevosen huuhtelu vedellä ja ruuna loimitettuna karsinaan jatkamaan aamuheiniään. Tässä kohtaa ruunalle ei vielä maistunut puhdas vesi eikä melassilitkukaan.
Ensimmäisen lenkin pituus 22,04 km ja keskinopeus 11,6 km/h.

Lenkki 2: Noin puolentunnin tauon jälkeen startti seuraavalle lenkille klo 10:15. Tälle lenkille sain mukavaa matkaseuraa naapuritallin Carosta ja hänen suomenhevostammastaan, tämä sama ratsukko oli mukanamme myös viime maanantain maastoreissulla. Menimme saman lenkin kuin maanantainakin, mutta etenimme ravissa oikeastaan koko ajan. Pakolliset asvalttipätkät (mitä on useampi kilometri) kävelimme. Kalileikin oli tyytyväinen saatuaan seuraa ja paikoitellen meni pitkiäkin pätkiä täysin löysällä ohjalla rentona.
Sykemittarin kiinnitystä hieman korjailin, mutta eipä mittari siltikään näyttänyt alun jälkeen kovin luotettavia lukuja.
Taas kotiotullessa viimeiset n. 200 m käyntiä taluttaen, kotipihassa erittäin ripeästi satula selästä, loimi tilalle ja kahva kylkeen. Syke n. 2 min saapumisen jälkeen 50. Sykkeen mittauksesta "ell-tarkastukseen", taas pikainen hikien huuhtelu ja loimitettuna taas ruokaa masinaan heppaselle.
Reissun jälkeen maistui jo juomakin: lämmintä (pesuun tarkoitettua) vettä Kalilei imaisi n. 6 litraa ja siihen päälle vielä puolisen ämpäriä melassivettä.
Toisen lenkin pituus 22,47 km ja keskinopeus 11,1 km/h.

Lenkki 3: Ennen viimeiselle lenkille lähtöä aikaa hurahti reilu 50 min. Tauon piti olla vain 40 min, mutta söin hiukan paremmin tauon aikana ja vaihdoin kuivat vaatteet sekä kengät, tietysti ulkona hieman sateli vettä treenipäivän kunniaksi. En mitään super kiirettä jaksanut pitää, eipä kait se nyt aivan minuutin päälle ole.
Kolmannen lenkin tarkoitus oli ottaa hevosesta lyhyellä matkalla enemmän vauhtia irti. Lyhyen alkukäynnin sekä raviverryttelyn jälkeen askellajiksi valittiin laukka ja Kalileikin vaikutti vihdoin tyytyväiseltä vauhtiin! Sykemittaria en enää viittinyt edes yrittää saada toimimaan, joten se jäi tallin pöydälle ja aivan sykkeistä välittämättä taitoimme kilometrin toisensa jälkeen laukaten. Muutamia pakollisia ravi/käyntipätkiä piti tehdä, mutta lenkin ensimmäiset n. 7 km (tässä alkukävelyt sekä ravit mukana) mentiin 17,8 km/h -vauhtia. Kalilei laukkaa "parhaimmillaan" n. 20 km/h, mutta laukan vaikeuden takia vauhtia on yleensä n. 26-28 km/h. Keskellä lenkkiä on 1,5 km vilkkaasti liikennöityä asvalttitietä ja se pudottaa keskinopeutta erittäin paljon. Lenkin viimeiset kilometrit laukattiin kotiopäin myös, loppuun ravia ja viimeiset n. 200 m vanhan kaavan mukaan kävelyä taluttaen. Tallipihalla kahva välittömästi kylkeen ja syke oli heti saapumisen jälkeen mitattuna, satulakin edelleen selässä, mukavan sopivat 54!
Vielä viimeinen "ell-tarkastus", hikien täydellinen poispeseminen letkulla, jääpalapussit jalkoihin ja ruuna loimitettuna tarhaan päiväruokia natustamaan.
Viimeinen lenkki oli 10,7 km ja keskinopeus 12,7 km/h.

Lyhyt yhteenveto: Päivän treenit sujuivat täysin suunnitellusti ja Kalilei taittoi tasamaalla olleet lenkit (yht. 55,21 km) helponlaisesti. Hevonen ei väsynyt matkan edetessä ja palautui odotetusti. "Ell-tarkastukset" ravin esittämisineen menivät hyvin, toivottavasti tämä harjoittelu siivittää myös kisoissa toivotunlaisiin eläinlääkärille esitettäviin ravipätkiin!

Nyt on esivalmistelut pääsiäisenä olevia matkaratsastuskisoja varten tehty. Kalilei saa tämän viikon olla hyvinkin rennosti. Ensi viikolla mennään, käyntimaastojen lisäksi, yksi viimeistelevä laukkavetoja sisältävä reipas lyhyt maastoreissu. Sitten vaan kisoihin katsomaan onko treenaus ollut riittävää ja hevonen kilpailuun vaadittavassa kunnossa, itse ainakin uskon näin olevan! :)

Kalilei ell-tarkastuksessa Punkalaitumen mr-kisoissa 2.6.2011

9 kommenttia:

  1. Ohhoh, mielenkiintoinen treenipäivä! Enpä ole kuullutkaan ennen tällaisista pitkistä treeneistä, mukava lukea siis!
    Tsemppiä pääsiäiskisoihin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalilein kanssa matkaratsastuksessa kisattavat matkat ovat jo sen verran pitkiä (yli 50 km), että hevosta pitää treenata erityisesti juuri tätä lajia varten. Kisoissa pitkillä matkoilla kilpailu on jaettu osiin ja yhden lenkin pituus voi olla enintään 40 km. Eli jokaista enintään 40 km pituista etappia seuraa vähintään 30 minuutin tauko.
      Esim. 50 km kilpailuissa voi olla ensimmäinen lenkki 32 km - sitten tauko 30 min - ja toinen lenkki 18 km.

      Hevosen pitää myös oppia, etteivät ratsastus ja kisat ole aina vain tarhasta lenkille lähtö, takaisin tallille tulo ja palaaminen tarhaan taas heinäkaukalon äärelle. Eli lenkille voidaan lähteä aina uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.

      Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan varmasti!! :)

      Poista
  2. Hienosti organisoitu treeni! Meillä mies ei ikinä suostuisi "moisen" (luetaan hevosiin liittyvän) jutun takia heräämään noin aikaisin ;)

    Tuotahan se sitten pidemmille kisamatkoille valmistautuminen on. Meillä syksylle tavoitteena 1-2 15km kisaa harjoittelumielessä. Eli paljon on vielä tuohon matkaa, mutta hiljaa hyvä tulee.

    Tsemppiä kisoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kuuluu miehen suunnalta toisinaan jotain mutinaa hevoshommista, mutta kyllä hän meistä kahdesta on ehdottomasti se aamun virkku ja heti herätyskellon soidessa hyppäämässä jaloilleen. Mua harmittaa joka ikinen (kisa)aamu, että miksi pitää herätä ja nousta. ;)

      Me aloitimme Kalilein kanssa myös 15 km, seuraavissa kisoissa mentiin 30 km ja siitä sitten pikku hiljaa ollaan edetty. Hevonen on ollut valmis pidemmille matkoille huomattavasti ennen ratsastajaa eli meikäläistä. Ei meinaa millään riittää usko siihen, että kyllä Kalilei jaksaa ja selviää. Jokainen kerta on mennyt aina kuitenkin edellistä paremmin ja rutiinin myötä on kisajännityskin laantunut lähes olemattomaksi.

      Treeni-intoa sinne suunnalle! :)

      Poista
  3. Hurja treenipäivä, mutta hurjan pitkiä on nuo kisataipaleetkin, eli sitähän sitä pitää harjoitella mitä aikoo kilpailla :D

    VastaaPoista
  4. Onnittelut ja paljon tsemppiä pääsiäiskisoihin :) Katsoin että olette ilmoittautuneet ykkösluokkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käääääk, ykkösluokkaan hyvinkin. :D

      Poista
    2. Hyvin tietää, kun lähtölistoja aina plärää ja kirjoittaa kilometrirankingiin valmiiksi uudet hevoset, ratsastajat ja ratsukot ennen kisoja :) Ei sitten jää kisojen jälkeen niin paljoa.

      Paljon onnea kilpailuihin! :)

      Poista