LISÄTIETOA:

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Loppuuko vuorokaudestasi tunnit kesken?

Et ole ainoa! Eilen oli töistä (siis "oikeista palkkatöistä") vapaata ja piti oikein miettiä mihin päivä kului, koska "mitään" en saanut tehtyä. Kotona mieskin ihmetteli, että mihis sun päivästäs tunnit TAAS oikein hupenivat. Tässä asiasta raporttia. :D

Klo 6.30 - 7.30, herätys: Herätyskellot (en herää yhteen...) soivat puoli seiska, väsyttää niin paljon, että otan vielä vartin tirsat. Niiskuneiti-herätyskellossa on niiiiiin karmaiseva herätysääni, että (valitettavasti) siihen herää joka kerta ja aina yhtä ärsyyntyneenä. Ylös sängystä ennen seiskaa kuitenkin ja silmät ristissä aamupalan syöminen sekä pakollinen FB-vilkaisu.

Klo 7.30 - 8.00, aamutalli: Mies apuvoimana hevosille aamujyvät karsinoihin sekä pihattoon, heinät tarhoihin, vesiastioiden täyttö ja tallissa asuvat heppaset ulos, samalla kaikkien hevosten, aitojen ym. asioiden silmämääräinen tarkastus.Klo 8.00 - 9.45, ostoksilla: Auton starttaus ja huristelu ensimmäiseksi Agri-markettiin. Ostoslistalla oli BE-vitamiinia, mineral plussaa, melassileikettä sekä proteiinia. Meinas hiukan muutakin tarttua matkalta mukaan, mutta kiukkuinen avomies piti huolen ettei mitään ylimääräistä osteta. ;)
Matka jatkui Ruskolle katsomaan FB-ryhmän myyntipalstalta bongattuja, vähän käytettyjä, satulahuopia. Mukaan sieltä tarttui kolme eriväristä "True Rider"- yleis/kouluhuopaa. Kaksi niistä meni suoraan kaverille ja yksi, vaaleanpunainen, jäi vain itselle.

Klo 9.45 - 9.50, kotona: Kotio päästyä huippu nopea vaatteiden vaihto ja autoon evääksi mukaan super herkullinen jätti-muffinssi ja pari trippiä. Tässä välissä Upi (avomies) kiinnittää trailerin auton perään ja avaa lastaussillan valmiiksi.

Porre lähdössä maneesille alkuvuonna 2007
Klo 9.50 - 14.15, Porren maneesireissu: Seuraavaksi tiemme vei Porren kanssa, Maijan valvovan katseen alle, koulutreeneihin maneesille. Pörristä lähtee karvaa TODELLA paljon, mutta nyt oli aikaa rapsutella vain suurimmat irtokarvat pois. Suojat jalkaan, loimi päälle, harja parille letille ja sitten ruuna traikun kyytiin. Porren varustuksen aikana Upi oli taas avulias ja vei satulan sekä suitset trailerin varustekaappiin ja haki tarhasta sekä lastasi Porren matkaseuran, meidän tallin minishettisorhin, traikun kyytiin. Pihasta pääsimme lähtemään suunnitellusti klo 10.15.

Maneesilla Porren varustus ja alkukävelytys taluttaen. Suunnilleen vartin yli 11 kiipesin selkään ja ensimmäisenä työtehtävänä meillä oli viime kerran tapaan pohkeenväistö. Väistöä tehtiin pituushalkaisijalta uralle, meni ihan jees!
Tätä seurasi pitkähköt rennot alkuravit keventäen ja suuntaa vaihtaen. Porre oli selkeästi alkuun jäykkä, mutta vertyi parissa kierroksessa hyväksi. Tämän jälkeen annettiin ruunan taas hetki kävellä pitkin ohjin ennenkuin aloitimme työt myös ravissa.

Vuorossa oli ravipohkeenväistö- treenit, osa 2. Tällä kertaa lamppu syttyi todella hienosti ratsastajalla ja tuloksena siitä, pystyimme esittämään hallittua ja toivotunlaista RAVIPOHKEENVÄISTÖÄ. Viime kerran räpellykset olivat todellakin kiinni vain ja ainoastaan vääriä apuja antavasta satulanpäällisestä. ;)

Laukkaharjoitus oli tehdä ympyrältä ulospäin voltti "maneesin keskellä", suoristaa hevonen kohti pitkää sivua ja nostaa siitä laukka, seuraavalla lyhyellä sivulla siirtyminen raviin ja sama uudestaan. Pörri suoritti tehtävän erinomaisen hyvin! Vasemman laukannostossa ruuna jää hitaaksi nimenomaan vasemmalle pohkeelle, mutta kyllä se laukka sieltä joka kerta nousi.

Juttelin muutaman sanan Pörristä Maijan kanssa ja eiköhän niitä kisojakin uskaltaisi jo katsella... Ei kuulemma mitään seurakisoja, suoraan vaan aluetasolle. Maneesikisoihin ruunaskan kanssa on turha lähteä, Porre katselee ja ihmettelee aivan liikaa. Viimeisimmät maneesikisat menivät täysin pieleen valoviivan takia. Jep jep, ikkunasta paistava aurinko toisinaan tekee valoläiskiä hiekkaan ja ne läiskät syövät hevosia.

Maneesilta kotiuduttua Pörri harjattuna sekä loimitettuna tarhaan, poni omaan pihattoporukkaansa ja tavarat pikapikaa pois trailerin kyydistä.

Klo 14.15 - 14.20, kotona: Super pikaisesti vaatteiden lisäys ja pari suolakeksiä välipalaksi.

Klo 14.20 - 17:30, Kalilein maastolenkki: Olin sopinut naapuritallin pitäjän ja hänen suomenhevostammansa kanssa treffit meiltä 1 km päähän klo 14:45. Taas sai laittaa vipinää tossuun, että ehdin varustaa Kalilein ja olla sovittuna aikana sovitussa paikassa.

Olin sunnuntaina katsonut kartasta uuden reitin tuntemattomalta alueelta ja lähdimme kahden ratsukon voimin tutustumaan uusiin reitistöihin. Tiet olivat mukavasti sulaneet ja lähes joka paikassa pääsi menemään ravia hyvällä pohjalla. Taitoimme silti matkaa hyvinkin käyntipainotteisesti niitä näitä höpisten.

Viime kisoissa huonosti toiminut sykemittari oli nyt ensimmäistä kertaa kisojen jälkeen käytössä eikä huonoista lukemista ollut mitään havaintoa! Laitteet toimivat hyvin koko reissun ajan! Kalilein sykkeeet olivat koko matkan hyvin alhaiset. Käyntisykkeet pyörivät 60-70 välillä ja paikoitellen putosivat jopa alle 60. Ravissa sykkeet nousivat sentään 100 ja 120 välille, ei oikeastaan yhtään tuon yli.

Matkaa kertyi lopulta 22,62 km ja keskinopeus oli 9,0 km/h. Reissussa olimme aikasten tarkkaan 2,5 h. Kalilei ei reissusta väsähtynyt yhtään, oli lähinnä vain harmistunut vauhdin hitaudesta. :)
Koko lenkin keskisyke oli 86, ei ollut kovinkaan rankkaa tuonkaan perusteella.

Tulin selästä alas noin puoli kilometriä ennen kotipihaa, löysäsin satulavyötä yhden reiän ja syke oli tämän n. 15 sekunnin pysähdyn jälkeen jo 48. Ennen pärjäsin ilman sykemittaria hienosti, mutta on tuo aivan mahtavan hauska laite!! Sitä on informatiivista ja varsinkin erittäin mielenkiintoista seurata!! :)

Tallilla Kilikalin loimitus, jalkoihin linimenttiä ja poika takaisin tarhaan Porren seuraksi.

Klo 17.30 - 17.40, hevosten päiväruokinta: Hepoille lisää heinää ja vesien tarkastus.

Klo 17.40 - 17.50, kotona: Oma pikainen päiväruokailu sekä vaatteiden lisäys (taas).

Klo 17.50 - 18.00, pihaton siivous: Ennen pimeän tuloa pihaton siivous sekä kuivitus.

Voitto ajo-opissa 07/2011
Klo 18.00 - 19.15, Voiton ajo: Voitto-varsa 3 vee valjastettiin kahden kuukauden tauon jälkeen kärryjen eteen. Jätkä on vapaansa aikana kasvanut aivan huimasti!! Valjaita ja päävehkeitä piti suurentaa monesta kohtaan! Ensin oli ajotaukoa irtokenkien takia ja nyt viimeiset pari viikkoa ruunauksesta johtuvan kengättömyyden vuoksi. Voitto on tarhaillut yksin pienessä postimerkkitarhassa (riehumiskielto) ja osasin odottaa varsalta lenkillä pörheyttä.

Voitto on aina ollut todella kiltti ja hyvä ajaa, mutta tänään kävivät kasautuneet paineet pikkasen liian suureksi. :D Muutamaan otteeseen otettiin aikasten tyylikkäät köyrypukit ja mää-lähden-nyt-täysillä -uhkaukset. Onneksi oli normaaliin tapaan sekki kiinni ja potkuremmi tiukalla, mitään vahinkoa ei siis tullut.

Ajoreissu tyssäsi  n. 1,5 km päähän tiellä olevaan rekkaan. Sitä ei voinut kiertää, sitä ei voinut ylittää, sitä ei voinut alittaa, joten piti vain kääntyä kokonaan ympäri takaisin kohti kotia. Ajolenkki oli yhteensä n. 3 km eikä varsalla yksikään karva edes kostunut hiestä.

Klo 19.15 - 20.30, tallihommia: Vielä odottelivat tekijäänsä tallityöt. Ensimmäisenä hevosten iltamössöt turpoamaan ja sitten karsinoiden kimppuun. Yksi karsina piti tyhjentää kokonaan oljista, koska oli niin likainen sekä märkä. Siinä olikin sitten talikoimista ja kärräämistä pikkasen enemmän... Muut kolme karsinaa sain siivottua rutiininomaisesti vajaassa 10 minuutissa. Karsinoihin oljen lisäyksen jälkeen myös heinät ja vedet.

Klo 20.30 - 21.00, laatuaikaa sohvalla: Päivän rentoutumishetki sisälsi muutaman paahtoleivän ja puolen tunnin sohvalla hengailun Poliisit- sarjaa katsoen. Muuta en oikeastaan telkkarista katsokaan, ainoastaan Poliisit pitää nähdä joka kerta, jos vain mitenkään mahdollista.

Klo 21.00 - 21.40, lisää tallihommia: Viimeiseksi tallihommiksi jäi iltamössöjen sekaan muiden lisiksien laitto sekä kuppeihin jakaminen. Heppojen sisällehaku ei montaa minuuttia vie ja sen jälkeen voikin jo sammuttaa tallista valot sekä sulkea ovet. Pihatoihin vielä heinät, jyvät sekä vedet.
Tallipäivän päätti mössöämpäreiden pesu ja tallikissojen ruokkiminen.

Klo 21.40 - 23.00, FB-aikaa: Illan päätteeksi ruokaa nassuun hiukan enemmän samalla nauttien internetin ihmeellisen maailman annista. Facebook piti tietysti tarkkaan kahlata läpi, sähköposti vilkaista, pari laskua maksaa ja vielä katsoa hevostalli.netistä päivän mehevimmät keskustelut. Vasta sen jälkeen malttaa mennä "kuoleman väsyneenä" nukkumaan.

YHTEENVETO: Kuten voi päätellä, sain kulumaan koko vapaapäiväni hyvinkin tehokkaasti hevosjutuissa. Normaalina työpäivänä menee töihin työmatkoineen 10 h ja loppuajalle mahdutan hevosten treenauksen sekä tallihommat. Vapaa-ajan vietto-ongelmia ei todellakaan ole, voin kertoa! :D

Tämä tolkuttoman pitkä höpinä voi auttaa myös vastaamaan kysymyksiin "miksi olet noin laiha", "miksi olet aina kiireinen", "miksi töihin on toisinaan vaikea ehtiä ajoissa" jne.

Tämä on sitä aivan järjetöntä HEVOSHULLUUTTA! Mutta, ah, aivan ihanaa elämää! :)))

2 kommenttia:

 1. Hei, ei Porre onneks oo ainoa ;D Muistan yhdet maneesikisat, joissa olin katsomassa, niin oli varmasti 2/3 hevosista, jotka pelkäs sitä valoviivaa ihan hulluna xD Kaveri, joka harrastaa raviurheilua, oli aivan ihmeissään, et oikeestiko noi ratsut kyttää tuota valoläiskää tuol maassa xD

  Ja tuossa se taas nähdään, maneesireissut vie kauan aikaa!! Se ei oo niin vain, et heppa autoon, maneesille, treeni ja kotia - silti siihen uppoaa aikaa!!

  Ja by the way - siksikö mä olenkin nykyään niin lihava, kun mä en enää pääse hevosteleen entiseen malliin, on nimittäin aikaa syödäkin xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pörrikin on ollut ravuri eikä se maastossa katsele yhtään mitään. :D Eikä treeneissä maneesissa haittaa valoviirut eikä muut, se on vain siellä kisoissa kyylä (lyhyt verryttely, vieras paikka ja jännittynyt hevonen sekä ratsastaja). :D

   Mulla menee maneesireissuun helposti 4 tuntia. Puol tuntia ennen lähtöä, tunti ajomatkaan, reilu tunti treeneihin kokonaisuudessaan, tunti ajomatkaan takaisin ja vielä puol tuntia hevosen hoitoon sekä traikun laittoon. Ei vaan pysty olemaan nopeampi, vaikka miten yrittäisi! :D

   Poista