LISÄTIETOA:

torstai 5. heinäkuuta 2012

Matkaratsastusistunnasta muutama ajatus



Edelliseen kirjoitukseeni olikin muutama innokas jo kysellyt lisää tästä mainitsemastani mr-istunnasta.
Omasta mielestäni mr-istunta on eräänlainen "kevyt istunta", missä mahdollisimman vähän häiritään ja kuormitetaan hevosen liikkumista. Käytännössä siis seistään jalustimilla tasapainoisesti ja annetaan hevosen selälle tilaa liikkua. Jos oma istunta huojuu, pidetään harjasta kiinni aluksi ja etsitään sopivaa asentoa. Jalat lepäävät hevosen kylkiä vasten rentoina, reisillä ja polvilla ei puristeta. Asennon pitäminen vaatii todella hyvää keskivartalon lihaksistoa ja hallintaa, mutta tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin!

Kisoissa olen itse aina mennyt ravia keventäen. Mutta nyt kisamatkojen tultua pidemmiksi, pitää tuota omaa kevyttä istuntaa treenata ja käyttää. Jokainen hevosta auttava asia matkalla säästää hevosen energiaa ja se jaksaa paremmin. Ulkomailla pitkillä matkoilla (160 km) jopa hevosen otsaharjat ajellaan pois. Silloin ei voi harja olla huonosti -> hevonen ei heiluta päätään ärsyyntyneenä -> ei mene energiaa mihinkään turhaan. Suomen olosuhteissa tämä nyt lienee jo hivenen liioiteltua.

Kun itselle sopiva asento löytyy, pystyy hevosen selässä taittamaan matkaa helposti pitkältikin. Leirillä meidän istuntaamme kuvattiin ratatreenien yhteydessä ja Kalilein(kin) ravi näytti, mr-istunnassa ollessani, rennolta, pitkältä ja hevonen hyvin tyytyväiseltä. Huomasin itsekin miten helppoa oli kyydissä matkustaa, kun sain aseteltua jalkani ja yläkroppani oikein. Helposti tuli nojattua aivan liian paljon eteen eikä "keskivartalon korsetti" pysynyt jäntevänä.

Yritin löytää kuvaa mr-ratsukosta sivultapäin, mutta aikasten laihoin tuloksin. Oheisissa kuvissa ystäväni Alina Garcia- Huovinen on kisaamassa arabiratsuillaan Espanjassa ja Ranskassa.
Omaa istuntaani voi ihmetellä yhden kuvan verran edellisesen postauksen laukkatreenikuvasta.
(Kuvassa Mikko-Possu on juuri aiheuttanut sivuloikan ja siitä seuranneen ristilaukan)

4 kommenttia:

  1. Tarvitsee varmasti paljon treeniä että löytää asennon joka on itselle hyvä, eikä kuormita hevosta. Ei mikään helppo laji. :)

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva, kun olet koonnut kaikki "teemapostaukset" samalle sivulle! Itsekin olen jotain vastaavaa kaavaillut meidän blogiin, mutten vielä ole saanut aikaiseksi. Kokeilin mr-istuntaa oikeestaan ensimmäisen kerran vasta siellä Forssan valmennuksessa ja täytyy myöntää, että alkuun se tuntui jotenkin hankalalta, mutta nyt jo on vaikea istua normaalisti Oonan laukassa kun on tottunu mr-istunnassa olemaan. Siinä on vaan niin helppoo ja huoletonta tuo matkustaminen, joten kai sitä seuraavaksi pitää soveltaa raviin?
    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laukassa tuo istunta onkin helppoa! Mutta pitkällä ohjalla ravihölkässä ei todellakaan!! Mutta treeniä, treeniä! :)

      Poista
  3. Onoa muuten tosiaan kiva kun oot koonnu näitä postauksia yhteen! Kiva tämmösen mr-intoilijan tulla lukemaan kun kaikki löytyy yhestä paikkaa tai tunnisteen avulla, kätevää, todella kätevää ;)

    Pakko kyllä valitella vähän samaa miten kamalan vaikeaa voi ollakaan tuo matkaratsastus istunta ravissa, varsinkin kun alla on kummallinen hölköttelijä, ilman tukasta repimistä ei tuu kyllä mitään tai tulee mutta kohta on pakko alkaa keventämään kun joka kolkkaa pakottaa ja hölskyminen matkassa alkaa tuntua pahalta jo sisuskaluissa (onkohan kyseessä sittenkin vaan ratsastajan huono kunto ja laiskuus...). Laukka on sitten asia erikseen - tossa istunnassahan menee laukkaa vaikka koko viikon, niin helppoa ja niin mukavaa!

    Pakko jäädä seurailemaan sun blogia - mahtavasti kirjotat ja tähänhän ihan koukuttuu! :)

    VastaaPoista