LISÄTIETOA:

maanantai 19. marraskuuta 2012

Airan ratsastuspilatestreeneissä 17. - 18.11.2012

Missä on mun vatsalihakset? Ahaaaa, täällähän ne!

Viikonlopun täydeltä Airan ratsastuspilatesoppeja Loimaalla, mahtavaa! Sekä lauantaina, että sunnuntaina oli ohjelmassa pilatesta mattotunneilla ja keskivartalon hallinnan harjoittelua ratsailla Loimihaan maneesissa. 

Lauantaina ratsastustunti oli perusasioihin palaamista. Olin samalla tunnilla "ensikertalaisen" ratsukon kanssa ja teimme töitä pysähdysten sekä siirtymisten parissa. Ei ollenkaan huonompi aihe treeneihin, sen verran pahasti on oma istunta päässyt kuukaudessa leviämään! Olen huomaamattani onnistunut valumaan kohti vanhaa, huonoa istuntaa, joiden tunnuksena on takakeno ja jännittynyt niska-hartiaseutu. 

Lauantain treenit koostuivat alkukäynnistä ja siitä seuranneesta lähes 45 minuutin ravityöskentelystä. Aira korjasi istunnassani lantiota paremmin alle ja rintakehää suoremmaksi lantion päälle. Polvien puristuskin on palannut eli isona korjauskohteena on jatkossa myös jalkojen ulkokierto. Helpommin sanottu kuin tehty, onhan kyseessä pieni tyttö ja leveä hevonen. Venytystä ja venytystä vaan, kyllä se sieltä sitten ajan kanssa helpottuu. Tai olisiko oikotie onneen ratsastajan leveämpi lantio tai XW- levyisen suomenhevosen kaventaminen?

Sunnuntaina aamun pilatesmattotunnin jälkeen olin itse lämmennyt mukavasti ja edellisen päivän opit olivat hautuneet yön yli pään sisällä. Kasassa oli siis kaikki palikat hyvälle treenille ja suurille onnistumisen tunteille. Niitä myös saatiin, wau! 

Nyt löytyivät ne kadoksissa olleet vatsalihakset! Sain harjoitusravissa mahtavan fiiliksen, nyt tiedän mitä haen ja miten on mahdollista päästä kohti sitä! Paras mielikuva on ajatella vatsan alaosaa ylöspäin ja vatsan yläosaa alaspäin, eli karkeasti leikitellen keskelle vatsaa pitäisi tulla selvä ruttu. Jokaisella askeleella lantion pitää liikkua eikä hetkeksikään saa jäädä vain matkustelemaan. Jos lantion liike päättyy ja keskivartalon tuki katoaa, alkaa liike purkaantua vääristä kohdista ja tämä tarkoittaa kohdallani kipeää niskaa, jännittyneitä käsiä ja heiluvia jalkoja.

Alla olevissa videoissa on pari pientä palaa sunnuntain treeneistä. Klikatkaa suuremmaksi ja kuvan laatu paremmaksi.
Videoissa ratsuna on Porre 15vee. Treeneissä tehtiin töitä ratsastajan kanssa, puolipitkällä ohjalla löntystelevään hevoseen ei yhtään ajatusta uhrattu ratsastuksen aikana.


Tätä ravivideota on tullut pyöritettyä paljon sunnuntai-iltana ja maanantaina koko lähes koko päivän. Mitä näen? Näen kohti parempaa istuntaa matkalla olevan nuoren neidon! Mutta näen myös puristavaa polvea ja istuntaa, jossa ei jokaisella askeleella jaksa pysyä se kuuluisa keskivartalon tuki!


Oikeassa laukassa löytyi myös hyvää fiilistä! Paikoitellen tuntui, että laukkaaminenhan on helppoa! Harmittavaisesti vain kädet ovat rumasti lukittuna aivan satulaan kiinni, tässäpä yksi korjauskohde lisää "paremmaksi ratsastajaksi"- listallani. Lisättäköön listaan myös, että takareiden tuen kautta polvi pois puristamasta, varpaat menosuuntaan ja eteenpäin pyytävät avut pitäisi tulla pohkeesta eikä rumasti kantapäällä kaivelemalla. (Toimiiko video? Vai tökkiikö muidenkin koneella tämä?)

Tunnin jälkeen vatsalihakset tuntui selvästi töitä tehneiltä ja reisissä hivenen kipinöi myös. Vatsalihakset eivät tuntuneet aivan symmetrisesti kipeytyneen, joten ongelmanratkaisua istunnassa on luvassa vielä pitkään. Mutta onneksi on mahtava Aira, ei ole enää ratsastusta ilman hänen neuvojaan!

Edellisistä Airan ratsastuspilatestunneista pääset lukemaan:
- 06/2012 Ratsastuspilates - super-mahtavaa
- 07/2012 Tiistai oli toivoa täynnä
- 08/2012 Airan ratsastuspilatesopissa 18. - 19.8.2012
- 10/2012 Ratsastuspilatestreenit 22.10.2012

4 kommenttia:

  1. olenkohan jo aiemmin kirjoittanut tätä samaa mitä nyt aion :D? olen käynyt tämän syksyn ajan pilates/method Putkisto tunneilla kerran viikossa ja saanut todella paljon apua istuntaani. Olen aina valmennuksissa saanut kommentteja, että pitäisi istua enemmän satulaan, samoin niiden muutamien käymieni koulukisojen kommenteissa on ollut tämä sama asia. Olen ihmetellyt, että miten voin istua tämän enempää satulaan, kun en vain pysty. Nyt oli reilun kuukauden tauko ratsastuksessa hevosen kaviopaiseen takia, ja kun palasin takaisin selkään, niin voilá; ymmärsin mitä syvemmälle satulaan tarkoittaa kun etureiden lihasjännitys oli kadonnut + lonkkanivel tullut joustavammaksi. Ja se kuulemma näkyy ulospäinkin. Olen niin iloinen :) Kyllä noista kaikista eri konsteista vain on apua ratsastukseen. Kiva lukea tätä siun blogia, kun kirjoitat niin monipuolisista asioista ja etsit ratkaisuja monelta suunnalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että olet löytänyt blogistani kivaa luettavaa! Toivottavasti olet lukijana jatkossakin! :)

      Ratsastus on hyvin vaikea laji, sitä ei edes aina ymmärrä miten pienestä kaikki on kiinni! Kukapa voi uskoa, että ratsastajan etureiden lihasjännitys voi vaikuttaa niin moneen. Koska ratsastuksen tueksi on hyvä ottaa myös jokin muu fyysinen harrastus, Airan vinkistä otin minäkin kiinni. Jatkossa tämä(kin) likka tullaan tapaamaan kuntosalilta ja ryhmäliikuntatunneilta...

      Poista
  2. Hyvännäköinen istunta! Itsekin Airan tunneilla käyvänä tiedän, ettei istunnan muutoksia ole ihan helppo omaksua, mutta helpolta tuo kyllä näyttää :)

    -T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan olla itse todella kriittinen, näen istunnassani virheitä ja lisää virheitä... hih! Treeniä ja treeniä vaan, nyt on taas motivaatio ladattu täyteen tehoon pariksi kuukaudeksi! :)

      Poista