LISÄTIETOA:

lauantai 15. helmikuuta 2014

Bingo?!

Terveisiä Tarulandiasta. Juuri kotiuduin avustuskeikalta... Kävin "naapurissa" (= muutaman kilometrin päässä täältä) sijaitsevalla kaverini tallilla jeesaamassa erään kipeän tamman kanssa. Arvaatteko mikä tammalla oli? Jep, ÄHKY!


Mietin tässä vain viittaakohan Anonyymi tällä kommentillaan meidän tarhoihin? Onhan tässä totta toinen puoli. Kuten myös siinäkin, että kuun ja tähtien asento toisiinsa nähden voi olla syynä ähkyilyyn.


Tässä viime vuoden maaliskuussa otetussa kuvassa näkyy meidän pienin talvitarha. Onko se pieni vai suuri, sehän riippuu täysin vertailukohteesta. Se on pieni, jos vastassa on hehtaarien kokoinen ulkoilualue. Se on valtava, jos verrataan kaupunkialueen kääpiöpostimerkkinökötystarhoihin.

Sain hyvältä ystävältäni tänään facebookissa viestiä koskien tätä ähky-pohdintaani. Mielestäni siinä oli hyvinkin looginen päätelmä näille ongelmille:  "Heinän korkeat sokerit. Ravintoa suoliston bakteereille, myös huonoille -> pääsevät lisääntymään ja voivat aiheuttaa kipuja. Siihen vielä päälle lämmin talvi -> ympäristössä enemmän pöpöjä = bingo?"

On toki myös muistettava, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hiekkaa saattaa löytyä suolistosta. Vesi ei ehkä ole maistunut riittävästi. On mahdollisesti ollut hieman kylmäkin tässä kosteudessa, nihkeydessä ja viimassa. Muutama matokin mönkii suolistossa.

Nyt vain peukut pystyssä, että nämä ähky-tarinat ovat kaikki koettuna hyvin pitkältä aikajaksolta.

* * *

Tämän päivän biisi on pelkkää hiljaisuutta. Unisaldo viime yöltä on neljä tuntia. Nyt olen todella loppu, ollut kiireinen vuorokausi nopein muutoksin. Huomenna on uusi päivä, uudet höpinät ja uusi kappale soitettavaksi.

6 kommenttia:

 1. Kukaan ei koskaan valita "kaupunkitallien" tarhoista ja tarhausajoista, mutta auta armias, jos pidät kotitallissa hevosia, niin vikoja löytyy vaikka muille jakaa...

  T: Tiedät kyllä kuka ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten musta tuntuukin aina toisinaan ihan samalta? :)

   Poista
 2. Mieluummin mäkin syyttäisin heinää, ku kalliilla tehtyjä ulkoilutarhoja. Tähtienasento tuskin on koskaan ollut ähkyn syynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varsinaisesti ole heinää syyttänyt. Tänä vuonna sokeripitoisuus heinässä tuntuu olevan korkealla, niin myös meillä. Heinän sisältö on yhtä suurena tekijänä näissä ähkyissä kuin kaikilla muillakin mahdollisilla aiheuttajilla.

   Tähtien asennolla viittasin siihen, että selviääkö edes ähkyilyn syy. Se voi olla huonoa tuuria, joku selvä puute elinoloissa tai jotain kolmatta. Tai neljättä.

   Poista
 3. Olin juuri äskettäin erään ansioituneen eläinlääkärin luennolla, ja sielläkin tuli puheeksi juuri tuo, että hevonen on kaikkein huonoimmin sopeutunut kestämään kosteita olosuhteita, jolloin lämpötila on nollan paikkeilla. Silloin juuri kaikenlaiset pöpöt lähtevät lisääntymään. Hevostietokeskuksessa on kuulemma tekeillä tutkimus siitä, miten tällaiset Suomessa nykyisin hyvin yleiset kelit vaikuttavat pihatossa elävien hevosten hyvinvointiin.

  Omani asuvat ihan tallissa, muttta meilläkin on ollut viime aikoina enemmän ähkyjä kuin aikaisemmin , vaikka meillä ei ole hiekkatarhoja, heinässä ei ole liikaa sokeria ja kaikki on muutenkin tehty niin hyvin kuin mahdollista. Ehkä se sitten johtuu tästä ilmastonmuutoksesta. Säännöllisiä psyllium-kuureja olen alkanut syötellä ja muutenkin mahdollisimman vatsaystävällisiä rehuja.

  Tähtien asento -viittaukseenkinvyhdyn sikäli, että kyllä ähkyjä joskus vain tulee ilman mitään ulkoista syytä. Useimmiten varmasti syy on löydettävissä, mutta joskus varmaan voi käydä niin että hevosen sisuskaluissa joku vain menee vinksalleen ilman mitään ulkoista aiheuttajaa. Onneksi useimmat ähkyt päättyy onnellisesti, mutta prlottavinta on kun ei koskaan voi tietää miten käy, aina on kuitenkin se pahinkin mahdollisuus olemassa!

  VastaaPoista
 4. Meillä oli joskus kauan sitten yhdellä hevosella ajoittain mysteeriähkyä. Tuo oli aikaa ennen hiekkatarhoja jne. Ainoa muutos tuon jälkeen oli, että hevonen on siitä lähtien saanut pari desiä Prixiä per päivä. Ja ähky ei ole vaivannut 15 vuoteen... Vaikka tarha on vaihtunut sittemmin hiekkatarhaksi jne. Todennäköistä on, että Prixillä ei ole mitään vaikutusta asiaan, mutta taikauskoisena syötän tuon pari kourallista...

  Tuossa voi kyllä olla vinha perä, että tällainen kylmänkostea ilma ei sovi hevoselle. Juuri tuo polle, joka aikoinaan ähkyili, viihtyy huonosti ulkona näillä keleillä. Ja pakkasella sillä ei ole mitään hinkua talliin. On sen verran fiksu yksilö, että se voi todellakin tietää jotain sellaista, miksi nollakelit ei sovi sille...

  VastaaPoista