LISÄTIETOA:

tiistai 25. helmikuuta 2014

Selvisikö siellä klinikalla mitään syytä ähkyilyyn?

* * * Ei selvinnyt! * * *

Marjutin Duke-ponin ja Hurmaksen mielipide ähky- asiaan.

Hevoslääkärikeskus Hippomedi 25.2.2014
Eläinlääkäri Jaana Paija

Tänään aamutuimaan kärräsin Voiton Hippomediin hiekkakuviin. Niinhän siinä kävi, ettei sieltä mitään hiekkaa löytynyt. Eläinlääkärin lausunto oli "Hyvin, hyvin pieni ripaus hiekkaa, ei kliinistä merkitystä". Voiton hiekkamäärä mitattiin hädintuskin milleissä ja kuulemma vasta 5 x 15 cm kokoinen hiekkalaatta on paljon.

Mitäs nyt sitten?

Pohdittiin ja ihmeteltiin ja höpistiin. Päädyttiin madottamaan koko tallin kavioporukka (+ muualla nyt hengaava Hurmas- poni) vahvalla, laajakirjoisella matolääkkeellä. Equest Pramox -tuubit odottelevat nyt pöydällä iltaa ja uhrien saapumista tarhoista talliin.

Siihen ei mitään yksiselitteistä vastausta ollut, että mikä näitä ähkyjä täällä aiheuttaa. Se, ettei Voitolta löytynyt hiekkaa, ei tietenkään tarkoita etteikö Porre tai Miniponi olisi sitä täynnä. Vatsahaavan riski on aina myös olemassa, mutta täällä on kaikki sitä ehkäisevä toiminta ollut käytössä. Ympäristö on rauhallinen (traktorin ohiajaminen on päivän suurin tapahtuma), tarhoissa on vapaasti heinää sekä vettä saatavilla ja väkirehumäärät ovat olemattomia (maksimissaan kaikki pipanat yhteensä 1 litra päivässä). Enkä voi sanoa, että nämä mainittavan kovassa valmennuksessakaan ovat.

Ruokintamuutoksia ei ole tehty, heinät ovat samasta peltolohkosta (toki pienet paalikohtaiset vaihtelut ovat normaaleita) eikä täällä noin ylipäätään ole mitään heti keksittävää selkeää juttua, mikä nämä aiheuttaisi. Eläinlääkärikin lopulta totesi, että tämä voi vain olla huonoa tuuriakin eikä syy koskaan selviä.

Jos nämä ongelmat yhä ja edelleen jatkuvat, pitää alkaa yksilötasolla kartoittaa syitä.

PS. Voitto sai maininnan "hienossa kunnossa, ei liian paksu".

4 kommenttia:

 1. Hyvä! Siis ettei löytynyt hiekkaa. Nythän kyllä varmaan pakkaa olemaan myös jonkinsortin "muoti-ilmiö" että kaikki johtuu aina joko A) hiekasta B) vatsahaavasta. (Jotka se toinen nimeltämainitsematon muoti-ilmiö sitten parantaa...;) Voihan niitä olla joo, muttei kai nyt sentään kaikilla... Mystisyys on silti kurjaa =/

  PS. Hurmas on kyllä magee, miniatyyrisuokki ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää sen hienosti tiivistit! Ongelmia on "vain" kahdenlaisia: hiekkaa tai vatsahaavaa! Toki tämä voinee pitääkin paikkaansa osassa tapauksista, mutta jotenkin en vain osaa kuvitella näille mun otuksille kumpaakaan. Mutta ehkä pitäisi ne ihmesiemenet tilata, jotta saan sanoa, että "syötän niitä eikä sen jälkeen hevosillani ole ollut hiekkaa eikä vatsahaavaa". (Eikä mainita sanallakaan, että eipä niitä ollut ennen sitäkään... ;))

   Ihanaa, että Hurmaksellakin on fanijoukko! Mää oon hiukan sen epäfani -kerhossa. ;)

   Poista
 2. Hyvä hyvä Voitto! Ehkä vaan tämä tämmöinen "vuosisadan talvi" saa hevosten vatsat sekaisin kun tiedä että onko tässä kevät vai syksy, ja elimistö luulee olevan kuitenkin talvi. Kaverin hevonen kans ähkyili ennen joulua 3 x tosi pahasti kuukauden sisään. Ei hiekkaa niin paljon että voisi vaivaa aiheuttaa. Psylliumia kuitenkin sai pari kuuria. Tiedä sitten oliko se vai muuten vaan ne tähtien asennot nyt sinnepäin suotuisasti, sillä ähkyt loppuivat yhtä mystisesti kuin alkoivatkin.

  Mutta on tää merkillinen "talvi". Isä oli nimittäin jo Napin ja Oonan bongannut "biitsiltä" eli viikonloppuna kun pilkisti aurinko, niin meillä otettiin päiväunia hietikolla!! :D
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut, että paljon on ähkyjä ollut muuallakin nyt. Mää pahaa pelkään, että vedän vaan pohjat kohta. Mitäs täällä on nyt ollut... Alle kuukaudessa VIISI ähkyä! Viimeisen viikon sisälläkin kolme. Hianoo. Ottaen huomioon hevoslauman täällä: hurjat viisi kaviokasta (eikä itseasiassa olekaan kuin neljä enää).

   Meillä ei ole vielä siirrytty biitsiaikaan. :)
   Tiedän kyllä, että muutama viikko eteenpäin ja auringon paistaessa on ponit jalat suorina ottamassa jokaisen säteen talteen!!

   Poista