LISÄTIETOA:

maanantai 1. joulukuuta 2014

Hevosongelma vai ongelmahevonen?

Voitto 1.12.2014

Tänne on nyt semmoinen harmaa pilvi jumittunut päälle. Mää en tiedä kumpi täällä asuu: hevosongelma vai ongelmahevonen? Vai onkohan sittenkin vika siinä tyypissä, joka työntää päivästä toiseen pihalla vuorotellen heinä- ja kakkakottareita.

Ongelma 1: SATULA
Voitolle oma Albionin koulusatula ei sovi. Keinuu, heiluu ja valuu. Vaatii toppauksen ja pienen ihmeen, jotta istuisi satulasepän käsittelynkään myötä paremmin. Toisen satulan eli Cliff Barnsbyn esteflättärin pitäisi sopia. Mutta sekin valuu. Penkki siirtyy kohti häntää vaikka olisi miten tiukalla vyö ja menisi miten hiljaa tai lyhyen treenin. Olisiko ratkaisuna perinteinen vessanmattokikka? Eli ts. pala kylpyhuoneen tahmamattoa huovan ja hevosen väliin.

Ongelma 2: LIHAVUUSKUNTO
Laihtuu, laihtuu ja laihtuu. Onko tämä hevonen yhtä masentunut tästä kelistä kuin omistajansakin? Heinää on tarjottu niin paljon, ettei varmasti lopu kesken, mutta siltikin on taas lihat pudonneet ja lihavuuskunto alkaa olla laatua "liian kuiva". Greenline on päivittäisessä ruokinnassa (paitsi nyt, kun Agrimarket myi ei-oo:ta). Jotain tarttis tehdä, mutta mitä?!

Ongelma 3: KAMELILAUKKA
Voiton laukka oli vielä syyskuun alussa laatuarvostelussa oikein hyvää, mutta nyt mennään suurimman osan aikaa komeaa peitsitahtista kamelilaukkaa. Kintereissä vikaa? Takapolvet vaivaa? Vai onko ongelmana vain kasvuvaihe? Tämä ongelma on osittain siirretty jo klinikan murheiksi ja eläinlääkäriaika on varattuna.

Ongelma 4: IRTOKENKÄ
Täällä ollaan oltu jo toista viikkoa ilman toista etukenkää. Kengittäjän piti tulla tulevana keskiviikkona ja ajattelin, että pärjätään tämä aika ilman menomenoa ja liikutaan vain pehmeillä pohjilla. Nyt kuitenkin tulikin kengityksen siirto viikonloppuun. Saas nähdä missä hapessa kavio silloin on. Tuskin mitään hälyyttävää on tapahtunut, mutta harmittaa.

Ongelma 5: OMISTAJA
Tekeekö omistaja nyt ongelmia asioista, joita ei ole? Hevonen on erittäin hyväntuulinen ja pirteä. Maastossa pukittelee ja vinkuu ja ruuna on oikein harmistunut kun ei saa kiihdytellä oman mielensä mukaan. Hevonen on omasta mielestään oikein loistavassa iskussa!

14 kommenttia:

 1. Ois varmaan parashetki antaa hevoselle kunnon loma. Kuukausi ilman yhtään ainutta treeniä tai edes ratsastusta auttaisi kaikkeen vaivaan. Satulatkin alkaa pysyä selässä kun hevonen ei ole kuivan kesän orava. Vammat saa parantua ja nuori hengähtää. Maltti olisi valttia näiden ratsun alkujen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän hevosen kanssa ei ainakaan ole treenattu liikaa tai liian kovaa, siitä pitää hienosti huolen hevoseton elämänä. Lomaviikkoja on ollut siellä-täällä pitkin vuotta ja koko viime vuodenhan ruuna vain hengaili.

   Muutama viikko tässä vielä ihmetellään ja sitten ohjelmassa on 3 viikkoa lomaa. :)

   Poista
 2. Voisko toi estesatula olla inan kapea sille, etukaari hiukan korkealla? Ja siks valuis taakse? Tuli vaan äkkiseltään mieleen. Toivottavasti vaivat selviää. Mun mielestä ei näytä laihalta tossa kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän kapeuteen olen itsekin päätynyt! Ihana satula, mutta ei vaan ole meille sopiva. Pitäisi molemmat satulat vaihtaa. Se satularumba on vaan niin karmeaa...

   Poista
  2. Se on kyllä hirveetä. Saman edessä itsekin taas. Huh.

   Poista
  3. Jep, mää luin blogistasi. :) Toivotan siis onnea meille molemmille sopivan satulan metsästykseen!

   Poista
 3. Tuosta laihtumisesta tulee ensin mieleen hampaat, madotuksen tarve... Mutta ne varmaan on ihan kunnossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raspattu on kesällä (ei huomautettavaa) ja madotuksesta ei montaa hetkeä ole. Mielestäni syö hyvin (tai siis helponnäköisesti) ja kakkapallerotkin ovat ihan hyvää kamaa.

   Poista
 4. Satula näyttää selkeästi "takapainoiselta" eli etukaari keulii ja ratsastajan paino on ihan takapaneeleilla. Satula ei ainakaan vähennä muita ongelmia (laukka häviää jne) ja satula on siis selvästi liian kapea. Tiedän, koska juuri taistelin samaisen ongelman kanssa ja nyt meidän satulaa on levitetty 2 senttiä ja taas sopii. Meillä satulaongelmien takia tuli kaikenlaista villiintymistä kuvioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyrmäystuomio. :D
   itsekin jo totesin, että pakko kiikuttaa Voitto sopivaa satulaa etsimään.

   Poista
 5. Olisi ylimääräisenä CB Schockemöhle 4-leveydellä, voisiko sopia teille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarjouksesta, mutta ei sovi. Tämä (liian kapea) satula on leveyttä 5.

   Poista
 6. Muutamia vuosia sitten (ennen laatuarvosteluita, kasvattajakilpailuja yms) 4 tai 5v. suokki oli koulutustasoltaan jotain muutatoista kuin tänä päivänä. Rodulle ominaista kasvaa vielä 6 vuotiaaksikin saakka. Ehkä jalostuksella sitten saadaan aiemmin valmiita hevosia tai sitten liian kovilla ikäluokkavaatimuksilla saadaan rikkinäisiä hevosia. En tarkoita että te olisitte treenanneet tai vaatineet liikaa, vaan trendiä seuranneena ja hieman huolestuneena oli pakko kirjoittaa kun aiheeseen liittyy :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en näe laatuarvosteluita liian vaikeina ikäluokkakilpailuina hevosille. Voitto meni tänä vuonna 5-vuotiaiden laatareissa helpon kouluradan ja muutaman esteen sisältävän esteradan, nämä vieläpä eri päivinä. Loistavia tavoitteita joita kohden hevosta viedä.

   Me olemme hyvä esimerkki siitä, että ei siellä aitojen sisäpuolella tarvitse hinkuttaa päivittäin, jotta hevonen olisi valmis kyseisiin kinkereihin. Meillä ammattilainen menee kerran viikossa maneesilla ruunaa ja muuten liikuttelen itse kotona ratsain ja kärryin mitä pystyn. Kenttäähän täällä ei edes ole.

   Mutta kaikki eivät tee samoin, on erilaisia hevosia, erilaisia omistajia ja niiden yhdistelmiä. :) Mää panostan maastossa kulkemiseen (olosuhteiden pakostakin) ja siellä treenaan vaihtelevissa olosuhteissa.

   Poista