LISÄTIETOA:

maanantai 15. joulukuuta 2014

"Sun hevonen on kuiva ja kamala!"

12.12.2014

Kiitos anonyymi kommentistasi edellisen blogihöpinäni alle. Hienoa että toit asian näin kauniisti kaunistelematta esille! Onnekseni voin tälläkin kertaa todeta, että minä tiedän.

Ei ole ensimmäinen (tai tuskin viimeinenkään) kerta, kun hevoseni lihavuuskunnosta täällä höpisen. Voiton lihoissa pitäminen on vuosien varrella osoittautunut hieman vaikeaksi. Ruuna ei ole normaalien suomenhevosten tapaan mikään super ahne hoso, vaan enemmänkin rauhallinen mutustelija.

Mainittakoon esimerkkinä vaikka kirjoitukseni huhtikuulta 2013: Huokailua ruokinta-analyysin ja laihtuvan 4-vuotiaan parissa. Sielläkin pähkäillään miten pitää Voittoa pyöreämmässä kunnossa.


Ensimmäisenä Voitolta aina putoaa lihat takaosasta. Lonkat alkavat törröttää kuin lehmällä ja nälkäkuopat painuvat lommolle. Takaosa kokonaisuudessaan näyttää huomattavasti etuosaa pienemmältä. Ylin kuva kertoo enemmän kuin kaikki tähän naputtelemani sanat.

Racing Mash

Greenlinen syöttö ei ole muuttanut tilanteen suuntaa paremmaksi, joten nyt on kokeilussa toinen valmiste. Sain muutamalta taholta kehuja uudesta Racing Mash -sapuskasta ja sen tuomista hyvistä tuloksista lihotuksessa.

Tuoteluettelo on suht lyhyt ja yksinkertainen: Vehnälese, melassileike, seosmelassi, pellavansiemenpuriste, suola, kasviöljy ja -rasva. Näitähän saisi ostettua erillisissäkin säkeissä, mutta kokeillaan nyt muutama kuukausi tällä valmiilla pelletillä.  Pipanat turvotetaan ja annetaan pehmeänä mössönä. Ainakin täällä maistuu hyvin! Olen nyt antanut ruunalle aamulla yhden litran ja illalla toisen.

Olkaa siis huoleti! Hevonen saa vapaasti heinää, lisärehuja kaveriksi eikä ole kuolemassa nälkään.

18 kommenttia:

 1. Vitsi että ihmiset on hölmöjä kommenteissaan. Toiset hevoset ovat laihempia kuin toiset ja toiset lihavampia kuin toiset.

  Luulen, että iso ongelma on myös se, että ihmiset ovat tottuneet näkemään vähän liian lihavia hevosia.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä kuin yllä. Enkä kyllä sanoisi Voittoa laihaksi, vähän kuiva se on ja sellainen kirveellä veistetytyn juniorin näköinen. Usko pois, kyllä ne läskit sieltä tulee jossain vaiheessa. Jos hevonen jaksaa hyvin tehdä töitä, syö, juo ja paskoo, niin eikös silloin olla kuitenkin "voiton puolella" ;)
  P.s. tuo Mash vaikuttaa mielenkiintoiselta, meillä kun poni syö noita kaikkia (no vehnälesettä ei syö) eri pusseista.... Voi olla, että tulisi halvemmaksi, tai ainakin helpommaksi, ostaa vain tuo yksi säkki.

  VastaaPoista
 3. moi
  En tiedä onko silmissäni jotain vikaa kun katoin että hyvän näköinen hevonen se siinä ?!
  Lihaksia ei ole mutta ei ole liian laiha eikä lihava (onneksi) Näyttää juurikin sellaiselta kuin hyväkuntoinen nuori suokki näyttää jolla ei vielä ole tehty hirveästi töitä Mutta tämä vain mun mielipide Itselläni LIHAVA paksukarvainen 16 vuotias suokki Enkä ole nyt(löysin vasta nyt tämän) lukenut koko blogiasi joten en edes tiedä kuinka paljon töitä olet tehnyt suokillasi Kaunis Hevonen sulla :)

  VastaaPoista
 4. Komppaan ylläolevia, nykyään ollaan vaan totuttu näkemään hevoset liikalihavina. Ja sehän meneekin niin, että talvella hevosten "kuuluukin" laihtua jonkin verran, jotta on sitten kesällä "varaa" taas lihoa laitumilla. Kyllä solakampi hevonen on itselleni ainakin se terveemmän hevosen malli kuin "massava" eli pläski otus! Mulla on jo vanhempi, 17-vuotias suomenhevostamma, joka laihtuu välillä vähän samalla tavalla kuin Voitto, takapään lihakset putoaa, nälkäkuopat syvenee eikä se juuri sillä hetkellä ole ehkä se maailman kaunein hevonen! Mutta, hevonen on pirteä, liikkuu hyvin ja syö kunnolla, joten sillä laihtumisen hetkellä lisätään vähän ruokaan lisää energiaa ja hitaasti mutta varmasti se taas lähtee vähän lihomaan. Ei kylläkään ikinä ole lihonut oikein pyöreäksi, vaan semmoiseksi sopivan solakaksi.

  Kauneus on katsojan silmässä, ja pitäisi luottaa omistajan näkemykseen oman hevosensa kunnosta.

  Voitto rulettaa joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 5. Ihan käsittämättöntä, mun mielestä Voitto näyttää tosi hyvältä, Suomi on täynnä läskejä suokkeja, aavistuksen hoikka on huomattavasti parempi kuin lihava, jo pelkästään jalkojen kestävyyttä ajatellen!

  VastaaPoista
 6. Tuntuu hassulta tulla "arvostelemaan" hienon ja lahjakkaan hevosen fyysistä habitusta, mutta ymmärrän kyllä huolesi lihaskunnon suhteen. Tuohon selkään kaipaisi lisää filettä, sen myötä satula asiatkin helpottuisi.
  Ja toki lihasmassan kasvattamiseen tarvitaan energiaa jonka paras lähde on hyvälaatuinen heinä, mutta aina se ei riitä. Intohan oli hevonen joka ei määräänsä enempää syönyt, sen kanssa sai välillä pohtia näitä ruokinta-asioita tosissaan ja yksi asia mikä huomattiin oli se ettei racing rehut sopineet Intolle. Niistä valmiista mysleistä ja pelleteistä vaan puuttui se jokin joka olisi auttanut lihan pitämiseen luiden ympärillä ja jos määriä nosti tuli rehu ihon läpi. Tämä ihan vaan vinkiksi, vaikka varmasti olet kaikkia kikkoja kokeillut, saattaa joskus pieni annos toisen valmistajan merkkiä toimia paremmin.

  VastaaPoista
 7. Tylsiä nuo anonyymien kommentit aina välillä... :/ kuten muutkin ovat tähän kommentoineet, minun silmään Voitto ei näytä mitenkään toosi laihalta, hoikalta vain. Ja se on paljon terveellisempää kuin tynnyrin mallinen kroppa hevosella. :D mietin myös tota, että ehkä ihmiset on tottuneet pyöreisiin hevosiin, kun niitä tuntuu riittävän (omastakin pihasta löytyy heh).

  VastaaPoista
 8. Jos tuo on ihmisten mielestä laiha, niin ei ihme että metabolinen oireyhtymä yleistyy. Ei urheiluhevosen kuulukaan näyttää ylensyöneeltä porsaalta, edes näin joulun alla. Lihaksia toki saisi olla enemmän, mutta jos hevonen on jo muutenkin laihtumaan taipuvainen, niin lihasten kasvattaminen ei varmasti ainakaan helpotu. Tsemppiä, kyllä se oikea rehu(yhdistelmä) vielä löytyy :)

  VastaaPoista
 9. Moi, ihan oikeasti, mista kohti tuo hevonen on liian laiha ? ehka lihakseton muttei laiha. Itsellani iso puokki joka aina laihtuu talvisin.Lihaksia saa treenilla ja ruokinnalla. Tsemppia. Mun puokille syotan luzerne mixia, cavalorin mashia ja cavalorin strucomix senioria ja niilla saa kivasti painon pysymaan kurissa.

  VastaaPoista
 10. Ottamatta sen enempää kantaa lihavuuskuntoon; litra illalla ja aamulla (lähes) mitä tahansa lihotustarkoituksessa syöttettyä rehua on kyllä tosi niukasti. Aiemmassa ruokintapostauksessa kerroit että Voitto syö kuivamittana litran greenlinea - eikö sille maistu enempää vai minkä vuoksi totesit, ettei se lihoa greenlinella? Minusta litra on todella pikkuinen annos tuota mashia, greenlinesta puhumattakaan, varsinkin kun kyseessä on kasvava ja töitä tekevä nuori hevonen! Greenline on turvallinen rehu syöttää isojakin määriä, jaettuna sitten vaikka useampaan annokseen jos ei isona satsina mene. Kuivamäärät voi hyvin olla siellä 3-4 litrassa ennen kuin saa toivotunlaista tulosta. Tuosta mashista 2 l/vrk kuulostaa normaalihevosen ylläpitorehuannokselta ennemmin kuin pyöreyttä/täytettä/massaa kaipaavan hevosen annokselta. Ja vaikka lihakset ei suoraan tulekaan pussista, niin tuon ikäisellä hevosella menee energiaa vielä ihan varmasti myös kasvamiseen. Pelkkä treenaaminen ei tee lihasta, jos hevosella ei ole mitään mistä sitä lihasta rakentaa. Ja tämä nyt siis vain yleisellä tasolla, kun joku kuitenkin älähtää ettei hevoselle saa lihaksia väkirehulla vaan liikunnalla.

  Heinästä: kaikkiin hevosiin ei vain uppoa määräänsä enempää heinää, kamppailin itse 15 vuotta tällaisen läpipaskon kanssa ja nämä lihotusrehuhommat on tullut tutuksi. Yksi edullinen kotimainen ja kokeilemisen arvoinen rehu on myös ihan puhdas ohra, jos se vain suinkin hevoselle maistuu.

  Ja kuten joku muukin vinkkasi, rehumerkin vaihtoakin voi kokeilla. Olen itse syöttänyt kahta laihtuvaa yli 25-vuotiasta sekä racingin greenlinella että st.hippolytin vastaavalla (pre alpin) tuotteella, ja st. hippolytin viherpelletti vaan yksinkertaisesti toimi paremmin.

  Niin ja vielä: ei se rintaremmi maastolenkeille ole mitenkään hassu ajatus! Tuo minun nyt jo edesmennyt läpipasko silakkani käytti rintaremmiä varmaan kolme vuotta ennen kuin alkoi olla siinä määrin hevosen mallinen että satulat alkoi pysyä paikallaan.

  Tsemppiä sulle :)

  VastaaPoista
 11. Edelleen komppaan aiempia! Kyllä se siitä! :)

  Sain jopa oman silakkani ensimmäistä kertaa talvella pyöreämmäksi kuin aikaisemmin ja yritän pitää sen sellaisena. Mun Popo syö kuivaheinää, alfalfa haketta (baileys/krafft jossa lisänä öljy) ja greenline.

  VastaaPoista
 12. Voitto on hyvässä kunnossa. Toki se tarvitsee paljon ruokaa, jotta lihakset kehittyvät.

  Voisin tehdä samanlaisen postauksen omastani. Voisivat ihmiset pyörtyä siitä, miten PAKSU voi nuori suomenhevonen olla. Avasin silmäni tänään. Huhheijaa.

  VastaaPoista
 13. Miten olisi Marstall Western massaa lisäämään? http://www.marstall.fi/pdf/marstall_western_fin.pdf

  VastaaPoista
 14. Heippa. itellä samoja ongelmia varsan kanssa ja olen todennut marstallin westernin hyväksi, nyt molemmat varsat syö sitä! Suosittelen! :)

  VastaaPoista
 15. Arvostelijoita löytyy joka lähtöön ja isompi vaiva taitaa nykyään olla tosiaan ne liian lihavat hevoset, jostain syystä sitä vaan ei katsota ollenkaan niin pahalla kuin näitä solakampia versioita.

  Nyt tuli vaan mieleen, kun ollaan parin "lihattoman" kanssa joskus ja taisteltu, että Baileysin Topline pelletit oli pelastus. Se yks hevostyyppi sieltä samoilta huudeilta käytti ko. rehua muistaakseni ja yhdelle siitosorhiillensa näyttelykautta varten tuomaan vähän lihoja päälle, kysy siltäkin vaikka jos jutuissa ootte :)

  VastaaPoista
 16. Äh, hiton negatiiviset anonyymikommentoijat, ärsyttäviä. Liian lihavat hevoset ovat niin suuri rikos hevosta kohtaan, ettei tosikaan. Tosin, niin ovat liian laihatkin - mutta ei Voitto liian laihalta näytä ! Etu- ja takaosa ovat vain eri paria :)

  Mutta komppailen Sannaa, etenkin suomenhevoset kasvavat tosi hitaasti, joten jo siihen kuluu paljon energiaa. Torstenkin on kasvanut mystisesti kuluneen vuoden aikana yhden loimikoon verran ... !

  Kun ihminen treenaa tavoitteellisesti salilla, pitää välillä pitää massakausia, jotta olisi mahdollista kasvattaa lihasta. Siskoni, jonka painoindeksi on normaalin alaluokissa, syö tällä hetkellä muistaakseni miltein neljää tuhatta kaloria päivässä - se ei ole pysyvää, mutta kuureittain täytyy antaa mahdollisuuksia lihasten kasvamiseen. Sen takia olen samaa mieltä Sannan kanssa, että 2 l päivässä kuulostaa lähinnä ylläpito, ei massan kasvatus annokselta. Ja kuten Salla tuolla jo kommentoi, Racingin rehut ei meidän Intolle käyneet, mutta tiedä sitten, oliko kyseessä vain Setähepan vatsa :))

  Myoplast, joka on siis seleeniä purkissa, kasvattaa massaa aika kivasti mutta on melko tyyristä. Torsten syö silloin tällöin yhden purkin verran kuurina sitä tai vastaavia tuotteita massan kasvatukseen - voin suositella :)

  VastaaPoista
 17. Ensimmäisenä ajatuksena ylimmästä kuvasta tuli mieleen, että vitsit miten hyvässä kunnossa oleva suokki!

  VastaaPoista
 18. Heippa, eksyin sivuillesi Liisan sivujen kautta, siis ei todellakaan ole hevosesi laiha!!! Itse tappelin jalkavaivaisen Viljamin kanssa vuosikaudet ja aina eläinlääkärillä todettiin, että liian lihava. Nykyisen humman kanssa sain myös ostotarkastuksessa määräyksen tiputtaa painoa runsaasti. Muutaman kerran vähän huomaamatta olen saanut sen vähän liiankin hoikkaan kuntoon talvella (tarhaa paksun shettiksen kanssa), on sellanen sählä, että kuluttaa paljon.
  Mut lihavia hevosia on ihan hirveästi, suomenhevoset kuninkaallisissa katsoin, kun monella paikat suorastaan hyllyivät.

  VastaaPoista