LISÄTIETOA:

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Löytyikö sittenkään se oikea?


Uuden satulan kanssa on nyt takana yhteistä elämää puoli viikkoa ja kaksi ratsastuskertaa. Maija ratsasti ruunan maneesilla perjantaina ja samalla ihmettelimme tämän premium-penkin sopivuutta.

Kyllähän siinä oma peppu lepää ja Voitto liikkuu tyytyväisenä. MUTTA. Onko se liian kapea ja ottaa sivusuunnassa säkään kiinni? Miksi se valuu taaksepäin? Vyö on joustamaton ja vedetty tiukalle, silti vain valuuuuuuu.

Omat edellisetkin satulat valuivat viimeisinä kuukausina taaksepäin, joten onko ongelmana hevosen suuret lavat, liian kuivakka ruumiinrakenne vai onko tämäkin satula epäsopiva sitten kuitenkin? Tai onko murheenkryyni hevosen selkä kokonaisuudessaan? Voitto on edestä leveä, suurilapainen, takaa kapea ja selkälihakseton. Ei mikään herkullinen coctail. En haluaisi nielaista näin arvokkaan satulan kohdalla vastausta "se nyt vaan on niin, että valuu". Vai pitääkö ihan oikeasti hommata rintaremmi, jotta treeneissa pysyy penkki paikoillaan?


Tänään kävin Voittiksen kanssa nauttimassa aurinkoisesta sunnuntaista maastolenkillä. Tilsoja tuli, mutta kun piti riittävää vauhtia, pysyi hyvin pystyssä eikä kompuroitu.

Satula valui. Taas. Tai edelleen. Mitä mää teen???
Eikä ole ihan pieni taaksepäin siirtymä. Tuollainen n. 15-20 cm.

Huomasittehan muuten kaikki, että meillä on uusi satulahuopa käytössä?! Eihän tuo ole ehtinyt olemaan satulahuopahenkarissa kuin iloisesti kaksi vuotta odottamassa sitä The Hetkeä. Perjantaina se käyttöönottokorkkaus lopulta oli!

Lähtötilanne

Takaisin kotipihassa.

24 kommenttia:

 1. Hui, syötä sitä eläintä! Aika erikoista että noinkin kevyellä liikunnalla suomenhevonen on noin kuiva ja kamala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hevosta pakkosyötetään? Ei mitenkään.

   Saa toki kertoa miten tämä saadaan läskiksi. En ole vielä kolmessa ja puolessa vuodessa keksinyt.

   Poista
  2. En voi kuin ihmetellä joidenkin anonyymien kommentointia. Oi aikoja oi tapoja...

   Poista
 2. Oijoi, onpa hurja tuo valuminen. Toivottavasti tuohon löytyy ratkaisu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon itsekin! Satula vaikuttaa istuvan hyvin, mutta joku juttu tässä silti on...

   Poista
 3. Inhottava tilanne tuon satulan kanssa. Mutta faktahan se on, että jos penkki on sopiva, niin se pysyy myös paikallaan. Eri asia taas se, että mistä sen nappipenkin sitten löytää (vai onko sitä edes?) ja kauan se sitten taas sopikaan. En kyllä itse tonneja maksaisi sinne päin/melkein sopiva -satulasta.

  Meidän mahavaivainen (ollut mahahaava) lihoi ja alkoi kerätä massaa, kun söi vapaan kuivan heinän lisäksi Peacemakeria, Energoilia sekä melassileike+pellavarouhepuuroa. Väkirehut kolme, parhaimmillaan neljä kertaa päivässä; lisäksi useamman kerran vuodessa hampaiden raspaus ja lantanäyte (laitumen jälkeen madotus joka tapauksessa). Jo alkoi pysyä lihassa ja saamaan vähän extraakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanssasi samoilla linjoilla. Jos satula olisi edullisempi, voisin katsella ja ihmetellä tätä. Tällä penkillä on hintaa niin paljon, että kyllä sen toivoisi sopivan hyvin tai loistavasti! Eikä valuvan.

   Kiitos ruokintavinkistä! Vaihdoin viikko sitten greenlinen Racing Mash -valmisteeseen ja siinä on noita mainitsemisiasi öljyjä ja melassileikettä. Peukut pystyssä, että olisi meille se sopiva lihotusrehu! Hampaat on täällä tovi sitten katsottu ja siellä kaikki kunnossa. Samoin madotus hoidettu syksyllä.

   Poista
 4. Voisikohan tätä "tekohengittää" Mattes Correction Padilla? Selän lihaksettomuus voi hyvinkin olla se juttu, joka aiheuttaa valumista, kun hevonen on vielä selästään "eriparia" kuin etuosastaan. Jos laittaisi Mattesiin palan tai kaksi sinne taakse, ja kokeilisi sillä tavalla. En yleisesti ottaen käytä satulan alla mitään romaaneja tai muita kikkailuja, mutta joskus täytyy vähän "auttaa hevosen lihaksettomuutta" , jos satula on muuten hyvä! Mattes on tässä ollut varsin hyvä, ja nimenomaan se Pad jossa ei oo mitään extrakarvaa!

  Toivottavasti tästä on hyötyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Me mietittiin myös tätä karvavaihtoehtoa! :)
   Täältä kotoa löytyy pelkästään tavallinen karvaromaani, mutta jos se antaisi edes hieman suuntaa onko apua vaiko ei.

   Poista
 5. Sivusta olen seurannut hankala selkäisten satulashoweia ja tiedän että kompromissejä joutuu tekemään, mutta ei ihan ideaalille tilanteelle vaikuta hankkia noin paljon liikkuva satula ja maksaa siitä useita tonneja... Tsemppiä pohdintoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Edullisemmalta satulalta vielä hieman sietäisikin valumista ja sen kanssa kikkailua. Noh, mietitään vielä!

   Poista
 6. Oletko kokeillut Henri De Rivelin satuloita? Ostin juuri nuorelle suomenhevoselleni HDR:n monoflap satulan vaihdettavallla etukaarella, on ihan ainoa laatuaan kyllä. Tätä ennen kokeiltiin Sydneytä, Albionia, Cliff Barnsbytä, ja meillä Albion istui myös paikallaan hyvin satulaan mutta maastolenkin/ratsastuksen jälkeen oli valunut ihan samalla tavalla 10 cm taaksepäin.
  Tämä HDR tulee minun hevosella ainakin ihan eri kohtaakin kuin mitä edelliset satulat, ja jättää lavan kokonaan vapaaksi (ja itse tekisi mieli satuloida aina liian eteen kun on tottunut että satulan on pakko olla juuri siinä kohtaa). Maksoihan se satula ihan mukavasti, mutta nyt on ainakin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän, etten aivan tarkkaan tiedä mitä kaikkia satuloita on tullut kokeiltua.... Kiitos vinkistä, pidän sen mielessä!

   Poista
 7. No voi harmi. Voitto on vissiin tuollaisen kiilan mallinen rungoltaan ja siksi valuu taakse. Mutta on se kyllä harmi jos on kallis satula eikä pysy paikoillaan.
  Itsekin luulin jo löytäneeni satulan, mutta toinen ratsastuskerta ei tuntunutkaan enää hyvältä. Arvaas mikä meillä on seuraavaksi kokeilussa? Sellainen keltapäällysteinen, tietysti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltapäällysteiset on aikas pro! Pidänkö peukkuja puolesta vai vastaan "keltaisen" satulan sopivuuden kanssa teillä? ;)

   Kiila on muuten loistava termi kuvailla Voiton selkää! Sellainenhan se on!!

   Poista
  2. Mielellään vastaan, kun hintalappua katsoo :) Eilen kokeiltu, enkä oikein saanut sen kummenpaa ahaa-elämystä, kuin puolta halvemman Kiefferin kanssa. Eikä hevonen näyttänyt mitenkään erityisen nautiskelevalta myöskään, sanoisin itse asiassa päinvastoin.

   Poista
 8. Mikäli satula ei paina mistään, niin tilapäisratkaisuna vois olla takaa korottava geeliromaani? Geelipinta estäis liukumista ja vaimentas iskuja, ja sit jos se ei olis sellanen tasapaksu vaan joko täytepaloilla tai itsessään valmiina takaa paksumpi, niin ehkäisis varmaan senkin puolesta liukumista, kunnes hepasta jonakin päivänä tulis vankempi. Toisaalta näyttää kyllä olevan aika raju valuminen, että ei varmaan estäis kokonaan liukumista :/ siihen jos lisäisi sen rintaremmin niin sit varmaan pysys tosi hyvin paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ajatuksistasi! Kaikenlaista tässä tulee mietittyä, pohdittua ja harkittua! :)

   Poista
 9. Meillä kävi aikanaan ihan samaa isolapaisen kylmäveriruunan kanssa. Yksinkertaisesti sen lapojen laaja liike työnsi satulat keskelle selkää.. Jos et tallissa jo kirstänyt vyötä, niin ulkona satula oli jo keskellä selkää ja lenkin jälkeen jokatapauksessa.
  Eikä se ongelma oikein koskaan ratkennut. Lännensatula pysyi vähän paremmin, mutta se nyt ei taida olla teillä vaihtoehto. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaha! Kuulostaa niin tutulle! Satula on löysällä vyöllä kiinnitettynä jo muutaman askeleen jälkeen tyylikkäästi keskellä selkää! :D

   Ja totta höpiset, ei ole länkkäri se meidän juttu.

   Poista
 10. Voisihan sitä rintaremmiä ainakin kokeilla? Kuvissa Voiton liikkkeessä on ainakin tosi paljon enemmän ilmaa kuin aiemmin, joten muuten näyttää kyllä hyvältä.
  En ihan osta tuota, että sopiva satula olisi aina ehdottomasti täysin paikoillaan. Jos ajattelee shettiksiäkin, joilla ei vaan ole säkää, pakkohan niillä on olla häntäremmi ja silti satula on ok. Voiton tilanne saattaa olla samanlainen, jos se on sellainen harteikas kaveri, joka kapenee selvästi takaosastaan. Tietysti ymmärrän senkin puolen että haluaisit sen oikeasti sopivan satulan, varsinkin kun ne ovat niin kalliita. Mutta ei olis eka suomenhevonen jolla rintaremmiä joudutaan pitämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Kaikkia vaihtoehtoja ja erilaisia väliaikaisratkaisuja pohditaan. :)

   Poista
 11. Kokeilehan laittaa esim Acavallon Antislip geeli sinne alle, ei siis mitään takaa kohottavaa vaan sileä tahmageeliromaani. Jospa satulan pysyessä paikallaan niitä selkälihojakin saisi muodostettua. Mulla suokkitamma solautteli puikulana ollessaan satulan maastolenkeillä etenkin ylämäkikiipeilyissä taaksepäin, sen ratkaisin rintaremmillä maastokäytössä. Kentällä jos valuisi niin ensisijaisesti kun satula on kuitenkin sopiva, laittaisin sinne tuon mainitsemani tahmageelin. Muutamakin tuttu hevonen käyttää, ja toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää tiedän myös tämmöisten tahmapalojen käyttäjiä. Edullinen ratkaisu olisi ostaa tähän kokeiluun vessanmattoa palanen. Tai mitälie kylpyhuoneen mattoa onkaan... sellaista tahmaista. :)

   Ei suljeta tätäkään vaihtoehtoa pois!

   Poista