LISÄTIETOA:

perjantai 27. syyskuuta 2013

Ähky

* * * TOP5-listaukset eivät jatku aivan suunnitelman mukaisesti * * *

Paikka: Aura
Aika: 27.9.2013 aamupäivästä eteenpäin
Tapahtuma: Hevonen ähkyssä
Esitystapa: koko tarina viidessä kuvassa

1: "Kuka tässä hiekalla on maannut?!"
Vilkaisen haukottelevaa ja naamaansa vääntävää Porrea,
ja tiedän, että jokasyksyinen ähky on seuranamme.

2: "Jep, ähkyssä se on."
Kipittelen soittamaan eläinlääkärille.

3: "Kävelyä"
Maailman paras tallilainen Elisa taluttamassa Porrea.

4: "Missä se eläinlääkäri viipyy???"
Odottavan aika on pitkä, vaikka eläinlääkäri saapuikin paikalle reilussa tunnissa.
Tässä ajassa pahin kipu saatiin jo taluttamalla onneksi heltiämään.

5: "Mussun Mussun"
Eläinlääkärin antama kipupiikki + letkutus = heinää mutustava hevonen

Bonus: "ehkä näitä onkin ihan kiva kerätä"
Tällä hetkellä näyttäisi Porrella olevan kaikki ok!
Toivottavasti vielä tänään myöhemminkin, huomenna aamulla myös, ens viikollakin jne.

Mistä tämmönen ähky melkein jokainen syksy oikein Porrelle tulee? Ei voi tietää... Kahdeksan yhteistä syksyä ja oliskohan ainakin neljä syysähkyä. Ruuna on ollut heinäruokinnalla jo jonkun aikaa, ei ole saanut omenaa, ei porkkanaa, ei mitään muutakaan erikoista. Kylmäksi yöksi oli loimitettunakin.

Arvailuja vaan... Tästä pääset lukemaan viime syksyisen ähky-kirjoituksen

8 kommenttia:

 1. Meillä oli myös ähky herkkä suokki, jolla oli joka syksy ja talvi ähkyä. Ei tahtonut enää ilman viiletessä juoda kunnolla ellei ollut lämmintä vettä... Kurjia nuo ähkyt :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juomisen vähentyminen voi tosiaan olla yksi syy... Kaasuähky tämä tällä(kin) kertaa oli. Kipupiikki + kävely auttoivat eniten. Lämmintä vettä meillä on tarjolla talvisin, mutta vielä kun letkulla saa tarhojen astiat täytettyä, ollaan käytetty kylmää vettä.

   Poista
 2. Itseasiassakun asiaa miettii, nii minunki putte viimesyksynä sai melkein kahden kuukauden sisään kaksi lievää ähkykohtausta, eikä mikään sen ympäristössä ollu muuttunu, tosin muutenkin tosi vähän 'julkisesti' juova hevonen, johtuakko sitten siitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porre on sentään julkijuoppo ja vettä on kipossa koko ajan saatavilla. Tai enhän tietenkään aivan varmasti voi porukasta sanoa, että mihin se vesi sieltä astiasta häviää. Kuka sitä eniten käy ryystämässä...

   Poista
 3. Meillä on Inton kanssa ihan sama, jokavuotinen ähky! Into on ollut minulla yhdeksän syksyä, joista se on sairastanut kahdeksana syksynä ähkyn, aina syyskuun lopussa. Välillä on jouduttu klinikalle, välillä ollaan päästy helpommalla. Toipumisia Porrelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porrella vaikuttaisi olevan kaikki hyvin! :)

   Täällä ähky on osunut myös aina suunnilleen samaan aikaan kalenterissa. Edeltänyt on yleensä muutama kylmempi yö ja vaikka nytkin loimitin jo ennakkoon (ja tein pari muutakin poppakonstia), niin sieltä se ell-keikka kuitenkin taas tuli.

   Onneksi kotihoito auttoi ell:n avustuksella. Kauhistuttaa ajatuskin, että tuota norsun kokoista jaloillaan pysymätöntä puttea pitäisi kipeänä lähteä kuljettamaan klinikalle, huh huh...

   Porrelle ja Intolle peukut pystyssä, että seuraava ähky on aikaisintaan vuoden päästä. Mieluiten ei enää koskaan!!

   Poista
 4. Tuo kylmä vesi tosiaan tuntuu olevan herkkä ähkyn aiheuttaja (tuttujen heppoja sairastuneet), joten itse olen ollut siitä johtuen jopa ehkä ylivarovainen. Meillä hepat ei oikeastaan koskaan juo täysin kylmää vettä. Meillä lämpenee vedet puulla ja joka päivä vettä lämmitetään, joten kun ei siitä haaleasta/lämpöisestä vedestä tule lisäkuluja, niin hepatkin saavat siitä osansa nauttia. Tuntuvat jopa juovan paremmin lämpöistä vettä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tulee saunalta lämmintä vettä ihan hanasta, joten lämpimän veden tarjoilu ei varsinaisesti ole mikään kovin suuri suorite. Tokikin helpompaa on täyttää letkulla isot kipot täyteen kerran päivässä, kuin kantaa seitsemälle kaviokkaalle ämpäreillä juotavaa monta kertaa päivässä. Talven pakkasilla näin toki tapahtuukin! Mutta toisaalta - onko sitä ähkyistä hevostakaan niin kovin kivaa hoitaa (ei ole!).

   Olen treenien jälkeen aina tarjonnutkin haaleaa vettä, missä on pieni lisämauste melassisiirappia. Se uppoaa noihin herkkuturpiin oikein hyvin!

   Ähkyttömiä aikoja kaikille tutuille ja tuntemattomille hevosille!! :)

   Poista