LISÄTIETOA:

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Miten kauan tallihommat vievät päivästä?

* * * Kurkistus tallinpitäjän lauantai- päivään * * *


Aamuhommat klo 9.29 - 9.39: laidunhevosten laskeminen (1, 2, 3, 4... kaikki paikalla),  nopea tarkempi vilkaisu (jalat ehjät, kengät alla, riimut päässä), miniponeille (3 kpl / 2 tarhaa) heinää kuivaheinäpaalista, vesikuppeihin vilkaisu (juotavaa riittää) ja lopuksi vielä pientä extraa (issikan ihottumaloimen suoristus, tallikissojen rapsutusta ja maisemien ihailua).
Aamun yllättävin asia: heräsin ilman yhtään pirisevää härpäkettä klo 9.20! Erittäin epänormaalia. 


Pojat turvat tötteröllä aamutallin aikaan.

Aamutallin kesto (ulko-ovelta ulko-ovelle): 10 min

(klo 9.40 - 12.40: aamusapuskaa itselle, facebookia, blogien lukemista, kodinhoidollisia toimenpiteitä jne. Myös hevosliitteisiä asioita: likaisista satulahuovista karvojen poisraapimista ja huopien pesukoneeseen pyörimään laittamista.)

Päivähommat klo 12.40 - 17.30: Ensin "pakolliset" hommat alta pois eli

Miniponit tarhasta laitumelle...
... vesikippojen pesu sekä täyttö
... ja kolmen tarhan siivous. Nämä edellämainitut kolme toimintoa veivät yhteensä aikaa hurjat puoli tuntia eli 30 minuuttia.

Loppuaika sujui leppoisasti touhuskellen:

Pienet päivänokoset ottaen (siis hevoset, eihän sitä itse mitään semmosia...)
 Lähettäen Elisa ja Kalilei maastotepsuttelulle
Valjaat putsaten
Voiton haljennutta huulta ihmetellen
Maastolenkkeillen porukalla Elisa - Stimir ja mää itse - Voitto
Autoa kiillottaen
Päivätallin kesto (vain pakolliset työt): 30 min


Joskus sitä vaan tietää, miksi hevosilla pitäisi olla tarhassa ulkokatokset.
Pörrin ahteri kutiaa ja mihis sitä onkaan kiva rapsuttaa?

(klo 17.30 - 20.20: Facebookia, sapuskaa itselle, auton vahaus, tallipyyhkeiden pesu koneessa, hevosten seurailemista ym. kaikenlaista aktiviteettia.)

Iltahommat klo 20.20 - 20.45: ponit laitumelta tarhaan, miniponeille heinää (kahteen tarhaan), iltajyvät koko porukalle, tallikissojen ruokinta ja yleinen vilkaisu, että kaikki on ok.

Iltallin kesto (ovelta ovelle): 25 min

(klo 20.45 - 1.10: saunaa, sapuskaa, facebookia, blogin päivitystä)


YHTEENVETO: 
+ aamutalli 10 min
+ päivähommat 30 min
+ iltatalli 25 min               
YHTEENSÄ 65 min !

Mielestäni tosi nopeasti hoitaa pakolliset päivittäiset rutiinit tällä tutulla hevosporukalla. Hevosia on neljä, miniponeja on kolme ja kaikki toiminnot ovat aivan käden ulottuvilla. Kaikkialle on lyhyt matka ja helppo toimia.

Tottakai päivät venyvät paljon heti kun jotain erikoisempaa tulee. Ei tarvita kuin vanhuuttaan katkennut aitalanka ja vartti menee lisää päivässä hevosjuttuihin. Tai maneesireissu vie paljon aikaa, vesien kantaminen talvella, karsinoiden käyttö (lähinnä siis siivoaminen) tallissa, hajonnut asia... Listaa voisi jatkaa pitkään.Voisihan sitä lauantaina tehdä jotain muutakin? Vai voisiko? Onhan tämä elämäntapa ja päivä oli erittäin mukava ja onnistunut leppoisuuden siivittämänä. 
Paljon hommaa - ei kiire yhtään mihinkään.

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus. :)
    Kahden hevosen kanssa meillä menee suunnilleen sama aika tallihommiin, mutta sitten kaikkeen muuhun hevosteluun menee keskimäärin päivässä 3 tuntia ihan kevyesti. Arkena se siis käytännössä taroittaa sitä, että kun pääsen töistä 3-5 välillä, niin eipä siinä juuri muuhun aikaa jää, kuin touhuta hevosten kanssa (+pakolliset kaupareissut ja kodinhoito). Keskiviikkoisin on heppoilla vapaata, niin senkin illan vietän ratsastukoululla ratsastustunnilla. Sitovia nuo otukset ovat. :) Elämäntapa ja ulkopuolisten on ehkä vaikeata ymmärtää sen vievää aikaa. :P

    VastaaPoista
  2. Erkki venaa, jos jotain heruis kupeista... ;)

    Mä en tiedä miten kauan noihin kahteen loppupeleissä menee aikaa, kun pikkutyttömode iskeytyy päälle aina ja silloin tulee tuhdattua jonkun pikkuasian parissa iät ja ajat. Vankkumaton mielipide toisaalta on kuitenkin kuulemma se, että aikaa kuluu liikaa... ;)

    VastaaPoista