LISÄTIETOA:

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Pihaton ovisuikaleet

Jatketaan talliteemalla: Mistä ja minkälaiset ovisuikaleet pihattoon?

Sadepäivänä 23.10.2013

Kovin moni on kysellyt, että "mistä olet ostanut ovisuikaleet hevosten mökkeihin ja minkälaiset ne ovat"?

Meidän "pihattomökkien" ovisuikaleet ovat PCV-muovia ja ne ovat kooltaan 3x300mm eli ts. muovisuikale on 3 mm paksu ja 30 cm leveä. Olen ostanut tuota rullatavarana ja rullassa oli 50 metriä. Meillä meni kahteen oviaukkoon (iso ja pieni) tavaraa vajaa kaksi täyttä rullaa. Valitettavasti kyseistä firmaa ei enää ole, josta olen aikoinani ostokset tehnyt (voisin muuten kehua heitä erittäin hyvästä ja toimivasta asiakaspalvelusta!).

Ainakin teollisuus-Etrasta saa vastaavaa suikaletta erilaisilla leveyksillä ja olisikohan värivaihtoehtojakin ollut. Meidän suikaleet ovat läpinäkyvän vaaleansiniset olleet uutena, mutta vuosien auringossa ja kelien armoilla olon jälkeen ovat enemmänkin valkoiset. Tarkkasilmäiset näkevät ylläolevassa kuvassa vasemmassa reunassa juuri laitetun "uuden suikaleen" ja voivat verrata sitä monta vuotta paikoillaan olleisiin.

Pakkasen kesto näissä on hyvä, eivät murru kovallakaan pakkasella ja ovat "notkeita" kelissä kuin kelissä. Hevosten on siis helppo kulkea näiden läpi ja jokaikinen vanhempikin heppa on oppinut sukeltamaan suikaleiden läpi totuttelemalla. Ensin on laitettu vain muutama suikale reunaan ja siitä pikku hiljalleen lisätty yksi-kerrallaan niiden määrää.

Kuka arvaa mitä tuo sadeasuinen pinkkiin lippikseen pukeutunut neiti (= minä) tässä kuvassa touhuaa?
KYLLÄ! Korjaa TAAS nippusiteillä Porren rikkomaa heinäverkkoa...

... ja ettei tämä olisi aivan liian asiapitoinen höpinä, loppuun kuuluu aina huumoripläjäys. Tällä kertaa videon muodossa tarjoillaan ovisuikaleiden käyttökokemusta myös hieman sisäisesti nautittuna. Videossa tallipaikalla olleiden pv-varsa "Takun" ja SD-teamin Salaman touhuja vajaan kahden vuoden takaa.

12 kommenttia:

 1. Mä niin ihailen panostustasi poikiesi tarhausviihtyvyyden hyväksi. Kyllä noissa puitteissa kelpaa heppasten hengailla kurjemmallakin kelillä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! :)

   Teen sen minkä budjetti ja tilat antavat periksi. Tottakai ihanne olisi parin hehtaarin tarha vaihtelevilla pohjilla, mutta nyt mennään näillä eteenpäin.

   Hevosten hyvinvoinnin lisäksi hyvä tarhan pohja ja pihattomökki helpottavat mielestäni tallinpitäjän arkea! Ei vielä ole satanut niin paljoa, etteikö lenkkareilla pärjäisi tallihommissa tai hummien jalkoja pitäisi pestä kuran vuoksi.

   Poista
 2. Hihi, olipas Salama pikkuinen tuossa videolla. :D

  VastaaPoista
 3. Kröhöm oon meidän Tirpalle haaveillut tuota heinäverkkoa ja hapsuja katokseen, mutta näiden sun postauksien jälkeen olen tullut tulokseet, että hörpäkkeet saavatkin vielä odottaa. :D Heinäverkko ei tuskin muutamaa minuuttia pidempään ehjänä pysyisi ja sama kävisi varmana hapsujenkin kanssa. *huokaus*, ehkä tuo lapsukainen vielä joskus aikuistuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä kaikki lapset ole ollenkaan tehotuhoja! Miniponivarsat eivät suikaileissa rieku eikä Voittokaan ole niihin mitään huomiota kiinnittänyt vuosien aikana. Nuo kaksi videossa olevaa terroristiakaan eivät kovin kauaa jaksaneet hapsuissa roikkua, se oli vain sitä alkuinnostusta. :)

   Heinäverkon kestävyyskin on ihan hevosporukkakohtaista. Toiset vaan on näppärämpiä turvastaan kuin toiset... :D

   Poista
  2. Tuhotiimi, joista toinen on tuo videon pieni varsakarvainen riiviö, eivät ole saaneet heinäverkkoa rikki! :) VUODEN aikana verkkoon on tullut yksi pieni reikä. Sen sijaan vesikuppeja, palloja ym. nämä pistävät päreiksi ihan työkseen, eli sinänsä aika suuri ihme.

   Poista
  3. Meillä Porre tappaa heinäverkon tulevina viikkoina varmaan aivan täysin. Siinä on nyt jo varmaan enemmän nippusidettä kuin lankaa. Arg.
   Mitään muuta tuollainen vanhus ei sitten hajotakaan. Ei kiinnosta ämpärit eikä pallot.

   Poista
 4. Kiva postaus! Kuinka paljon tuuli heiluttelee noita liuskoja? Meillä on tällähetkellä pihaton ovessa (toinen vielä totutuksen vuoksi auki kokonaan) räsymatot. Niitä tuuli kyllä jonkun verran heiluttaa. Ehkä niitä pitäisi olla tiheämmässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nuo tuulella heiluvat. Kovalla tuulella paljon ja pienellä tuulella tietysti hyvinkin vähän. Painavat / raskaat nuo suikaleet ovat! Saa olla kunnolla kiinni ripustuslankku, muuten ei kestä.

   Meillä voisi varmaan olla myös tiuhemmassa nuo suikaleet, niin eivät niin paljoa heiluisi. Tai vaihtoehtoisesti mökeissä olisi "eteinen" suojaamassa lisää tuulelta.

   Eniten hevoset mökkejään hyödyntävät kesällä ötököiltä suojaamassa tai kovalla sateella. Tuuli tai kova pakkanen ei näitä meidän kavereita saa suojaan menemään. Melkein päinvastoin! Kunnon pakkanen + luminen tarha oikein houkuttelee ottamaan kunnon tirsat makuullaan! :)

   Poista
  2. Ok, kiitos tiedosta! Tuulikaappi tosiaan varmaan ratkaisisi ongelman, mutta niinkuin sanoit, hevoset kaiketi enemmän viihtyvät pihatossa ötököiltä suojassa ja joskus rankalla sateella.. :) Meillä hevonen hengailee mökissään lähinnä öisin, kun silloin on yksikseen (vielä ei ole läytynyt sopivaa ponikaveria ja toisaalta hevoseni viihtyy mainiosti yksin, kun päivällä kaverit ovat seurana). On nyt mulla ekaa talvea pihatossa, edellisessä kodissa on kyllä ollut sellaisessa "pihatossa", joka ennemminkin katos (kolme seinää katto vanhassa ladossa). Mulla se oli tässä yhden talven tallissa ja nyt löysin sille pihattopaikan. Tuntuu kyllä viihtyvän. :)

   Poista