LISÄTIETOA:

perjantai 14. helmikuuta 2014

Mikä mättää?

... kun täällä ähkyiltiin TAAS ?!


Tällä kertaa ähkyvuorossa ei ollutkaan Porre, vaan vanhempi miniponimme. "Heheheee, kylläpä tuo poni pyörii notkeasti ympäri. Hih, nyt se jäi kyljelleen makaamaan. Jännä, että makaakin noin märässä hiekassa".

Jep, eipä tarvinnut montaakaan minuuttia tuosta eteenpäin asiaa ihmetellä, kun karu totuus valkeni. Ne neljä ihanaa kirjainta sisältävä vaiva: Ä H K Y. Tätä piehtaroimista oli edeltänyt juuri ennen ponin harjaus tallin ketjuissa ja talutuslenkki läheisellä peltotiellä. Ihmettelin jo taluttaessani, että miksi poni on hivenen nahkea ja kävelee (yleensä ravaa vierellä). Sitten soi kännykkä ja ajatukset katkesivat siihen höpistessä.

Seurailin ponin vointia pihalla touhutessani ja pähkäilin seuraavaa siirtoa. Mitään ruokaa miniponi ei halunnut ottaa ja piehtaroi suht reippaalla temmolla eripuolella tarhaa. Välillä jäi seisomaan mahaansa potkien ja kuopien.

Ehdin jo ottaa viime viikon ähkystä jääneet parafiiniöljyt esille ja kaivella ison ruiskun valmiiksi. Lähdin hakemaan ponia tarhasta talliin, mutta toimeni keskeytti ponien tarhakaveri issikkaruuna Stimir. Islanninihme oli taikasana tällä kertaa!! Stimppa ei enää antanut ponin maata tai piehtaroida, vaan jahtasi termiittiä ympäri tarhaa pidemmän aikaa ja haastoi nuoren orhin kanssaan matsiin.

Tämän session jälkeen poni olikin parempi ja pikku hiljaa lopetti levottoman käytöksensä kokonaan ja siirtyi natustamaan heinää.

Huh huh, tälläkin kertaa! Tein iltatallihommia (lue: yöhommia) puolen yön jälkeen ja silloin poni näytti aivan omalta itseltään ja söi halukkaasti. Toivottavasti selvittiin nytkin vain parilla ylimääräisellä sydämen tykytyksellä.


Sitten se suurin ja tärkein kysymys: Mikä täällä on vialla? Vai onko tämä vain huonoa tuuria? Vettä on saatavilla koko ajan, samoin heinää. Miksi täällä ähkyillään? Madotukset on kunnossa, hampaat on katsottu, tarhausajat ovat todella pitkiä...

* * * 

Päivän ajatukset biisin muodossa:



I work all night, I work all day, to pay the bills I have to pay
Ain't it sad
And still there never seems to be a single penny left for me
That's too bad
In my dreams I have a plan
If I got me a wealthy man
I wouldn't have to work at all, I'd fool around and have a ball...

ABBA - money, money, money

11 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Mää en tätä "hiekkatarha" -syytä nielaise. Joskus harvakseltaan tämä hevosporukka täällä tonkii maasta jotain, mutta se tapahtuu aina hiekka-alueiden ulkopuolella. Täällähän vain tarhojen otuosat on hiekkapintaisia.

      Mutta samalla tavalla se kaikki maa-aines jää suolistoon kuin hiekkakin.

      Poista
  2. Samoilla hajuilla mennään täällä Laitilassa, epämääräisiä ähkyjä välillä. Mikään ei ole muuttunut, ja päivät täysin samanlaisia, on heinää, vettä, ulkoilua ym ym. Eläinlääkäri ei osannut antaa vastausta tuohon samaan kysymykseen, arveli että mennyt talvi (lue puolen vuoden syksy) ja nyt taas nopeasti lauhtunut ilma jotenkin vaikuttaisivat yleisesti bakteerikantaan joka aiheuttaa suolistossa pienehköjä muutoksia jotka johtavat herkimmillä hevosilla ähkyyn. Tiedä häntä, inhottavaa se on joka tapauksessa, varsinkaan kun ikinä ei tiedä miten vakavaksi juuri tämä ähky saattaa kääntyä...

    Huoleton on hevoseton, sanovat. En usko, hevosista ei luovuta, ja vaikka niitä ei olisikaan, huolia tulee olemaan aina jossain muodossa.

    Kohti kevättä ja helpompia aikoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli tätä lukiessa mieleen, että mun Fannihan kuoli juuri tuollaisena lämpimänä talvena, juurikin ähkyyn. Sen kolmesta ähkystä yhteen löytyi selvä syy (matojen joukkokuolema), mutta muut jäivät mystisiksi.

      Btw, voisihan niillä silti olla matoja? Kun eivät ne lantanäytteet aina totuutta kerro.. Tän unohdin sanoa päivällä. :D

      Poista
    2. Sari: Kiitos kommentistasi! Tuo bakteerijuttu kuulostaa hyvinkin mahdolliselta! Ja loogiselta!

      "Huoleton on hevoseton, sanovat. En usko, hevosista ei luovuta, ja vaikka niitä ei olisikaan, huolia tulee olemaan aina jossain muodossa. "

      Näinhän se on!!

      Marjut: Voi sillä matojakin olla. Keväällä on otettu näytteet (olivat nolla) ja sen jälkeen madotettu muistaakseni kaksi kertaa. Ainakin yhden verran täysin varmuudella ("tupla-strongit").

      Poista
  3. Mun yksi hevonen jouduttiin aikoinaan lopettaa ähkyn takia. Sittemmin olen syöttänyt hevosille pellavarouhetta ja annan säännöllisesti psylliumkuureja. Lämmintä vettä tarjoilen 4 kertaa päivässä syksystä kevääseen, jotta hevoset joisivat tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on myös Porre saanut pellavarouhetta juurikin ähkytaipumusta hillitsemään. En tiedä onko toiminut siinä tehtävässä, mutta ainakin omistajan mieli on rauhallisempi.

      Lämmintä vettä täälläkin on tarjolla kylmään vuoden aikaan. Näillä plussakeleillä olen laittanut vain kylmää vettä ja se tuntuu uppoavan oikein hyvin. Ilmojen kylmetessä huomaa kuitenkin selvästi, että lämmin on parempaa polleista.

      Tämän paikan asukeista ei kukaan ole käynyt hiekkakuvissa, joten hiekan / maa-ainesten mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Psyllium-kuuri on vähän siinä ja siinä. Uskaltaako oma-alotteisesti antaa (paljon hiekkaa) tai onko se turhaa (ei hiekkaa).

      Poista
    2. Meillä hevoset tarhaa savitarhassa jossa osassa tarhaa on suodatinkankaat ja sepeliä. Hevoset tykkää tonkia juurakoita mudasta. Yksi hevonen kuvattiin keväällä muiden vaivojen takia eikä mahassa ollut hiekkaa. Nyt syksyllä kuvattiin maha taas kahteen otteeseen; ekalla kerralla oli vähän hiekkaa ja kuukautta myöhemmin huomattava määrä hiekkaa. Ja tämä hevonen on saanut keväisin ja syksyisin viikon psylliumkuurin kolmen-neljän viikon välein.

      Tuo mainitsemani lopetettu ähkyhevonen lopetettiin nimenomaan hiekan ja rehumassan aiheuttaman tukoksen takia (asui silloin toisella tallilla). Tuolloin päätin että annan hevosilleni rutiininomaisesti psylliumkuureja kun kerran tiedän niiden tonkivan maata. En ole kuullut että siitä olisi haittaa vaikka syöttäisi psylliumia "turhaan". Tosin jos hiekkaa on mahassa paljon on tietysti riski että se mahdollisesti liikkeelle lähtiessään aiheuttaa ähkyn.

      Toivottavasti teillä ei enää ähkyltäisi! Meillä ei ole ähkyilty näitten rutiinien myötä *kop, kop*, mutta voihan se olla ihan tuuristakin kiinni! ;)

      Poista
  4. No sitä se sit oli...mut voi mun ihmeponiani, jahtaa koirat ja hoitaa isoveljen ja välillä sit hoitajankin hommia ihan mallikkaasti <3 Liekö sekin ollut vain sattumaa vai oliko Stimppa vaan katkeroitunut siitä, et minit sai huomiota ja se ei :P

    VastaaPoista
  5. Itse olen ottanut Psyllium-kuurit varovaisesti mukaan tallin vuosisuunnitelmaan. Ensimmäisen kerran syötin psylliumia silloin 2-vuotiaalle orilleni, joka vaan laihtui ja laihtui, oli ripulilla aivan jatkuvasti ja karvan laatukin oli vähän niin ja näin. Pirteä se oli koko ajan, mutta tuntui että mikään määrä ruokaa ei imeytynyt (kyseessä oli kuitenkin kriittinen kasvuvaihe, joten olin jo aavistuksen huolissani) Vein paskanäytteet matomääritystä varten eläinlääkärille joka sanoi heti että tämän hevosen paskassa oli mukana hiekkaa, hän tunsi sen heti näytettä kopeloituaan. Meillä ei siis ole edes hiekkatarhoja. Eläinlääkäri suositteli EQ Kempin psylliumia, jota syötin kuurin tälle nuorukaiselle. Meni muutama päivä kuurin aloittamisesta, ja ripuli loppui kuin seinään, ja siitä eteenpäin ruoka on imeytynyt, karvanlaatu on parantunut ja elämä on ihanaa. Tällä hevoselle psylliumkuuri toistetaan puolivuosittain, käytännössä keväällä ennen laidunkautta ja myöhään syksyllä. Syötin muillekin hevosille kuurit ikäänkuin varmuuden vuoksi, eikä niillä se kuuri ainakaan mitään haittaa aiheuttanut, josko en tiedä hyötyivätkö siitä. Nyt akuutti tilanne on vuotiaalla varsalla joka on vähän löysällä, sille varmasti tulee psylliumkuuri syötettyä aika lähiaikoina.

    Mietin tuota paskanäytettä, että saakohan jostain labrasta edes tietoa jos havaitsevat lannassa hiekkaa vai tulkitsevatko he "vaan" ne madonmunat... Meillä kävi tuuri kun vein näytteet ihan itse tuohon eläinlääkärille joko törkkäsi sormensa siihen saman tien ja kertoi tästä hiekasta. En ehkä olisi itse edes tajunnut sitä kysyä.

    VastaaPoista
  6. pienissä hiekkatarhoissa asuu hyvin usein näitä ns mysteeriähkyisiä.

    VastaaPoista