LISÄTIETOA:

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Samaa rataa

"Taas samaa rataa mennään päivä kerrallaan
juhlasta juhlaan, aina vaan
Taas samaa rataa mennään päivä kerrallaan
ihan hyvin menee, kait tavallaan"

Porre "mää missään märässä oo maannut ähkyn kourissa" ja Voitto iltapäivällä 1.3.2014

Tässähän menikin peräti neljä päivää ilman ähkyoireita. Tänään aamulla Porre meni normaalisti aamuheinille tarhaan, mutta jo vajaata tuntia myöhemmin näin ikkunasta, että vanhus oli "katollaan" tuskaisen oloisena.

Aivan ensimmäisenä korkkasin ostamani Metacam- purkin (, otin siitä pienet huikat) ja truuttasin kipulääkkeet Porren suuhun. Pinkki juoksutuspiiskani pääsi kanssani työtehtävään pitämään papparaista tarhassa liikkeessä (tai ainakin poissa piehtaroimasta).

Kipulääkkeen vaikutus alkoi vajaassa parissa tunnissa ja juuri ennen tätä alkoi hevonenkin olla todella väsynyt. Ruuna makasi täysin kyljellään tarhassa eikä jaksanut enää räpiköidä tai seistä. Annoin Porren olla rauhassa ja kun se oli mielestäni maannut huolestuttavan kauan, kävin pyytämässä hevosen jaloilleen.

Porre ihmetteli hetken aikaa olotilaansa, näytti omalta happamalta itseltään ja meni syömään. Sen jälkeen maistui melassivesi ja rauha laskeutui Tarulandiaan.


Tarpeeksi kauan kun näitä ähkyasioita märehtii yksin ja yhdessä, voi vahingossa päästää suustaan sen totuudenkin. Toivon ainakin, että koin sen VALAISTUMISEN tänään!

Mikä yhdistää terveenä pysyneitä tallipaikalla olevaa issikkaruuna Stimiriä ja nuorempaa miniponia Hurmasta? Mikä yhdistää ähkyilleitä suokkeja ja vanhempaa miniponia? Mitä eroa näillä kahdella porukalla on?

vastaus: MATOLÄÄKITYS!

Syksyisin koko porukka on madotettu "tupla-strongidilla" ja keväisin on katsottu lantanäytteet. Niiden perusteella on suokit ja vanhempi poni jätetty madottamatta, koska tulokset ovat näyttäneet nollaa. Stimirillä on ollut löydöksiä ja se on madotettu sen vuoksi useamman kerran. Koko tuubi ei ole mennyt Stimirin suuhun, vaan loppu on annettu Hurmakselle. Ja miksikö Hurmas on sen lopun saanut? Siksi koska se kääntyi nyt vasta 2- vuotiaaksi!

Toivottavasti tämä on nyt "THE JUTTU"! Pidetään peukut pystyssä!!!

Täällähän on ne tiistaina ostetut matolääkkeet odottamassa. Olen ollut tiistai-illasta eiliseen saakka niin surkeassa kunnossa vatsataudin saatuani, että yhdenkään ylimääräisen askeleen ottaminen ei ole ollut mahdollista. Aivan pakolliset tallihommat sain tehtyä osittain konttaamalla ja siirsin madotusta suosiolla hieman eteenpäin.

Huomenna illalla on MATOLÄÄKEPÄIVÄ. Miksi huomenna? Koska lääkkeiden vaikutus alkanee näkyä maanantai- tiistai -akselilla eli ts. arkipäivinä. Jos ongelmia tulee, saan helpommin eläinlääkärin tänne tai klinikalta apua.

Ei huono päivä, jos tämä ähkyily loppuisi vihdoin! Ja jos ei lopu, sitten lähdetään tutkimaan hanasta tulevaa vettä jne. Kävi jo viikolla mielessä, että vaivaako itseäni sama kuin hevosiani?

17 kommenttia:

 1. Kunpa se olisi nyt SE! Ei tommosta jaksa enää kukaan, kun koko ajan ähkyä pukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites se menikään? Ensin vastoinkäymiset harmittaa, mutta sitten niihin tottuu?
   Mutta joo, kyllä nyt alkaa riittää. Tai olisi riittänyt jo noin kuusi ähkyoireilua sitten.

   Nyt vahvalla uskolla eteenpäin, että tämä ongelma päättyy pian!

   Poista
 2. Voi kauheata, vatsatautia, ähkyä...huhuh! Toivon tosiaan että matolääkkeet auttaa, tuossahan menisi monelta jo järki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menisi järki? Se on mennyt jo kauan sitten. :D Ei tätä sirkusta kukaan täysjärkinen pyörittäisi. Tallentaneena kaivuri-ihmisen puhelinnumeron kännykkäänsä ja miettimässä aina toisinaan kenelle se kuoppa ensimmäisenä kaivetaan.

   Poista
 3. Todellakin pidetään täällä peukut pystyssä, jotta teidän mysteeriähkyt helpottaisivat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos peukuista! :)
   Kovin olen toiveikkaana täällä!

   Poista
 4. Peukut pystyssä täälläkin, että syy nyt ratkeaisi!

  VastaaPoista
 5. Meillä oli er-tammalla yksi ähkyistä sikäli erikoinen, että kun eläinlääkäri tuli hevosta tutkimaan, hän tutki ihan ensimmäiseksi hevosen etujalat. Hmm, erikoista. Mutta, sieltä löytyi käpymadon toukkia, jotka aiheuttavat hevoselle vatsahaavan oireita, ähkyä ja jotain muutakin jota en nyt muista. No tällä hevosella oli juurikin ollut vatsahaavan oireet ja ähkyjä vaikka muille jakaa. Hevonen on Suomessa asuessaan ollut ihan normaalissa matolääkitysohjelmassa, mutta käpymadot pitää madottaa ivermektiinillä tai moksidektiinillä tiettyyn aikaan vuodesta,(olisiko ollut tammikuussa) jotta ne kuolevat. Ähkyisen hevosen ensiapu oli siis matolääkitys ja kipulääke. Siitä kun sain hevosen kävelemään, se paskoi kasan kuolleita matoja! YÖK!!! Teki sen vielä toisenkin kerran saman reissun aikana. Ell tuli uudestaan ja kerroin mitä oli tapahtunut ja ihmetteli kovin koska matolääkkeen ei kuuluisi vaikuttaa muutamassa tunnissa. No, oli miten oli, ähky hoidettiin pitkän kaavan mukaan (oli todella raju ja luulin hevosen jo kuolevan talliin, loppujen lopuksi nesteytimme hevosen josta se lähti hiljalleen virkoamaan). Tämä ähkykerta selvensi tämän hevosen mysteeriähkyt, jotka siis johtuivat niistä käpymadoista ja niiden mahdollisesti aiheuttamista vaurioista suolistossa ja limakalvoilla. Hevonen madotettiin vielä 3 viikon jälkeen ähkyn hoidosta, ja sen jälkeen saatiin olla pitkä aika ilman ähkyä. No, tietysti kerran vielä piti ähkyillä. Madotin hevoset moksidektiinillä alkukeväästä, ja Eida reagoi moksidektiiniin ähkyllä. Muuta syytä ei siis ollut kuin juuri tapahtunut madotus.
  Tämän hevosen inhottavat ähkyt ainakin lisäsivät omaa tietoani mysteeriähkyjen ja madotusten symbioosista, ja tuo käpymato oli minulle aivan uusi tuttavuus. Käpymato on kuulemma ollut harvinainen Suomessa vielä jokin aika sitten, mutta lähiaikoina kun hevosia on tuotu enenevässä määrin Virosta on niistä hevosista saattanut levitä käpymatoja Suomeenkin.Tampereen Hevosklinikan sivuilla oli ainakin pieni kirjoitus aiheesta, ja varmasti internetti on pullollaan lisää tietoa tuosta ikävästä madosta.

  Tulipa sekava kirjoitus, mutta jospa muutkin saisivat tästä jotain apuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Sen innoittamani googlettelinkin käpymadoista muutaman haun verran ja tutkailin paria sivustoa. Luin ostamani matolääkkeen pakkaussetelinkin lisää oppiakseni! Tuon meillä olevan matolääkkeen pitäisi olla laajakirjoinen ja tepsii näköjään myös näihin mainitsemiisi käpymatoihin.

   Taisi olla sama matolajike mistä ell puhui tiistaina klinikalla. Tämä matolajike nimenomaan aktivoituu keväällä ja se pitää poistaa (tai siis vähentää) hevosesta juurikin ennen kevättä. Nyt on siihen sopiva hetki siis.

   Kohta on ilta. Matolääketuubit melkeinpä vikisevät innosta päästäkseen kohta hevosten suuhun! :D

   Poista
  2. Muistatko, kun höpötin kesällä niistä valkoisista toukista, mitä Duken vuohiset olivat täynnä kesällä? Lähtivät tyyliin vain partaterällä irti. Ne olivat juurikin käpymadon toukkia.

   Poista
  3. Voi olla, että näilläkin niitä on, mutta en ole huomannut mitään. Eikä niitä valkoisia toukkia valkoisista jaloista kovin helpolla löydäkään, jos ei sormiin osu. :)

   Poista
 6. Tämä talvi on varmaan ollut oikein matojen juhlaa, kun on ollut maa sulana. Peukut nyt pystyyn, että alkaisi helpottaa! Ja jaksamista sinullekin, on nyt kuraa kunnolla niskaan paiskattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   On tässä hetkensä ollut - hyvät ja huonot.

   Poista
 7. Peukkuja että syy on madot, ja ähkyt niiden myötä historiaa sit myös, kuulostaa kyllä ihan realistiselta ainakin! ( Ja jos ei, muista hankkia se maailman neljäs ihmetuote, sillä ainakin sit viimeistään lähtee ähkyt, kurat karvoista ja purkatkin tukasta! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tää ei auta, niin katsotaan mikä on seuraava siirto. ;)

   Poista
 8. Käpymadon munat ovat tosiaan ihan pieniä keltaisia pisteitä. Niitä on yleensä etujaloissa kesäisin,sieltä ne mukavasti päätyvät hevosen suuhun ja sitä kautta eteenpäin. Niiden poistamiseen tarvitsee veitsen tai jonkun vastaavan terävän jolla niitä saa rapsutettua irti. Todella viheliäisiä kavereita. Meillä on ollut niitä parina kesänä, en ymmärrä mistä ovat tulleet. Viime kesänä ei ollut. Meillä on 4 hevosta pihassa, samat hevoset olleet yli viisi vuotta. Yksikään ei ole tuontihevonen. Ähkyjä ei ole ollut kellään moniin vuosiin.

  VastaaPoista