LISÄTIETOA:

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Terveisiä ähkyhoitolasta!


Mitäs tässä pitäisi kirjoittaa? Jotain siitä, että täällä on TAAS ähky? Jotain siitä, että nyt kyseessä on Voitto? Tai kertoa, että alkaa olla voimat loppu näiden jatkuvien ähkyongelmien kanssa?

Päivällä bongattua: Olin siivoamassa puttejen tarhaa. Voitto löntysteli kottikärryjen vierelle ja aikansa seurusteltuaan siirtyi pienen matkan päähän nuuskimaan mutamaata. JA ALKOI SILMÄT KIINNI NUOLLA ANTAUMUKSELLA SITÄ MUTAA!! Kuluu pienen pieni tovi ja Porre tekee Voitolle seuraa aloittaen saman homman!

Ehdin jo tästä asiasta jutella kaverille ja päättää, että koko porukka syö hiekan poistoon psyllium- kuurin. Jos tuo nuorukainen jää henkiin, alkuviikolla luvassa hiekkakuva sille! Selviää ainakin, onko maa-aineksia suolistossa!

Tässä yön ensimmäisinä tunteina on ehditty pohtia taas syytäkin. Täällä pienen matkan sisällä on kolme tallia. Otanta on aika synkkä "talven ajalta": täällä neljä ähkyä, naapurissa kolme ja pienen matkan päässä yksi. Meillä on kaikilla erilaiset tallit, erilaiset rutiinit, eritoimittajalta heinät, tarhojen pohjat erilaisia, hevosetkin erirotuisia ja erilaisessa käytössä. Mietittiin jo sekin vaihtoehto, että täällä on joku ulkopuolinen taho, joka myrkyttää näitä hevosia jotenkin!

Olisin halunnut kertoa jostain aivan muusta kuin ähkystä... Ehkä ensi kerralla iloisempia uutisia. Nyt menen talliin katsomaan mikä vointi Voitolla on.

9 kommenttia:

 1. Mikä tässä talvessa on... Meilläkin oli ähky viime sunnuntai-illalla yhdellä putella. Noin 30km päässä ollaan teidän tallista. Onko tää joku varsinais-suomen ongelma? :(

  Paranemisia Voitolle!

  VastaaPoista
 2. Kannattaa heittää se psyllium-kuuri ainakin noille puttepojille riittävän isolla annoksella niin että siitä on oikeasti jotain hyötyä. Taitaa olla kaikkien yleisimpien valmisteiden kylkeen präntätty että 40gr/pvä, mutta todellisuudessa annos jolla on vaikutusta, on 500gr/pvä.

  (Ja peukkua, vanha jo edesmennyt suomenhevosorini söi hiekkaa oikein haukkaamalla ja yhdellä kuurilla asia oli hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Tulipa siinä opittua että sellaisen kaavoihin kangistuneen jäärän elämänlaatua ei yritetä parantaa viemällä tarhaan hiekkakuormaa pohjan huoltoon).

  VastaaPoista
 3. Voi kurjuus :( Meillä ei vielä ähkyjä mut nyt alan kyllä jo panikoimaan! Siirryn kyllä ihan kohta pelkkiin koiriin! (Kai nekin sit alkaa sairastelee urakalla, mut ne on ainakin helpompi nakata autoon ja kurvata lekurille kun hevonen!)

  VastaaPoista
 4. Meilläkin oli ähky ja lisäksi sen jälkeen omituista vatsavaivaa taas... Ollaan menossa myös klinikalle ensi viikolla ja hiekkakuvan otatan, koska psyllium sai koko hevosen hikoilemaan ja kipeäksi. Jätin syötön suosiolla siihen, että tiedän, onko hiekkaa vai. Viimeksi ei ollut juurikaan.

  Voisiko hevosilla olla joku puute jostakin, kun nuolevat mutaa? Tai sitten tilane ruokkii itseään; jos mahassa on esim. hiekan takia maha olla, niin sitä saatetaan yrittää helpottaa savimaalla..

  VastaaPoista
 5. Ei ole todellista... Luulin että meillä ollaan ähkytilastojen kärjessä mutta kyllä taisitte viedä voiton tässä ikävässä tilastossa. Aloitin itse psyllium-kurin viime kesäiselle varsalle kolme päivää sitten ja hevosen yleinen vireystaso parani päivässä ja löysä mahakin on rauhoittunut. Se oli jo menossa kovaan ähkykierteeseen ennen psylliumia. Käytän EQKempin psylliumia, ell suositteli ja on toimivaa! Meillä varsinkin suomenhevoset harrastavat tätä maannuolemista, aina jostain tietystä kohtaa tarhaa.
  Toivottavasti teilläkin helpottaa, tsemppiä.

  VastaaPoista
 6. Mitä todennäköisimmin on hiekkaa. Omakin ponini oli viime kuussa 5 päivää klinikalla hiekkaletkutuksissa ja sanoivat, että on ollut tosi paha talvi tämän suhteen.

  Hyvänä vuonna ei ole niin monta kuukautta, jona hevoset voivat napostella hiekkaa, kun kesä ollaan laitumella ja joulukuussa on maa jo lumen peitossa.

  VastaaPoista
 7. No voi :( Ja eilen vielä pirteänä ratsutuksessa?! :O

  VastaaPoista
 8. Hiekasta kaikki aina puhuu.. mene ja tiedä sitten. Eniten haluaisin tietää syyn siihen hiekan syömiseen.. en jaksa uskoa, että hevonen sitä huvikseen tekisi. Voitolle paranemisia, kurja juttu! :(

  VastaaPoista