Tuskainen ilme klo 8.30 |
Torstaina, eli eilen, aamuseiskan tienoilla huristelen heinäkotsujen kanssa kohti Porren ja minishettiskaverinsa pihattoa aamuruokinnan merkeissä. Totean jo paljon ennen porttia, että Porre makaa mökin edessä kyljellään. Kiihdytän vauhtia, avaan portin, lykkään heinäkottikärryt sisäpuolelle ja harpon ruunan luo. Varovasti kosketan sitä kylkeen tossun kärjellä ja saan aikaiseksi pystyyn hitaasti räpiköivän hevosen. Tiedän jo tässä vaiheessa, että kaikki ei ole hyvin. Porre on ollut omistuksessani 7,5 vuotta ja olen nähnyt sen makuulla alle 10 kertaa.
Jaan heinät tapani mukaisesti kahteen paikkaan tarhassa eikä ruuna ole kiinnostunut ruuasta ollenkaan. Edellisen illan treenien jäljiltä ruunalla on ollut ohut sadeloimi yöllä päällä ja kaikki merkit viittaavat siihen, että maassa on maattu enemmänkin. Koko hevonen on molemmilta kyljiltä, poskia myöden, aivan hiekassa ja pitkin tarhaa on hiekka painunut sileäksi "makuukohdista".
Makuujälkiä oli ainakin viisi kappaletta |
Eläinlääkärin puhelinaika alkaa kahdeksalta ja pyydän hänet paikalle. Pääsemme aamun ensimmäiseksi potilaaksi ja ennen puolta kymmentä eläinlääkäri Tarja Orava kurvaakin pihaan nuoren TET-harjoittelijansa kanssa. Varttia aiemmin Porren olo on käynyt selvästi ahdistavammaksi ja se pyrkii maate sekä polkee jalkojaan. Olen ottanut ruunan riimun naruun ja taluttelen sitä tietä pitkin edes-takaisin odotellessani.
Ensimmäisenä ruuna saa suoneen kipulääkkeen ja B-vitamiinia. Sen jälkeen rektalisoinnissa ell toteaa kaasua ja suoliston mahdollisen virheasennon: "Tuntuu siltä miltä ei pitäisi tuntua". Annamme nenä-mahaletkun kanssa hevoselle haaleaa vettä sekä reilun määrän parafiiniöljyä. Ruuna seisoo tavoilleen epänormaalisti paikoillaan koko hitaan ja varmasti myös inhottavan toimenpiteen ajan. Ehkäpä sekin vaistoaa, että nyt autetaan.
Kaikki apu on tällä erää annettu ja päästän hevosen pihattotarhaansa. Ensimmäinen helpotuksen huokaus pääsee välittömästi: ruuna suuntaa suoraan heinäkaukalolle ja alkaa hamuilla aamupalaa suuhunsa! Hetken kuluttua siirrän ruunan erilleen omaan pieneen tarhaan, en halua jättää sitä vapaalle heinälle heti. Seurailen joitakin tunteja Porrea ja käyn sen kanssa vajaan puolen tunnin talutuskävelyllä. Hevonen vaikuttaa väsyneeltä, mutta samanaikaisesti tyytyväiseltä ja nälkäiseltä.
Pirteänä poseeraamassa klo 12 |
Uskallan jättää puolen päivän jälkeen Porrn pienen heinämäärän kanssa tarhaansa ja suuntaan illaksi itse töihin. Naapuri lupaa käydä vilkuilemassa muutaman tunnin välein ruunaa ja antamassa samalla pienet heinätupsut. Iltapäivän ja illan aikana saan hyviä uutisia kotoa: "ruunalla kaikki hyvin"!
Tänään, perjantaina, on tilanne normaalin tuntuinen. Porre on pirteä ja se on syönyt hyvin. Päästin sen jo yötä vasten pihattotarhaan ponikaverinsa luo ja siellä se aamulla korvat tötteröllä otti iloisena aamuheinät vastaan. Illalla oli vuorossa 3 km maastokävely ratsain ja peli veti oikein pirteästi. Mitä ilmeisemmin kyseessä oli kaasuähky, suolikiertymän todennäköisyys lienee lähellä nollaa, hevonen tokeni tilastaan hyvin nopeasti.
Ruoka maistuu hyvin klo 12.15 |
Keskiviikkona iltaruokinnan tein n. klo 22 ja torstaina aamulla olin taas ruokintahommissa pihalla klo 7.20. Ruokintavälikään ei ollut kovin pitkä, myös hevosen käytös edellisenä iltana oli aivan tavallista.
Edellisen täsmälleen vastaavan ähkyn tämä ruuna on kokenut muistaakeni neljä vuotta sitten. Silloin Porre asui vielä tallipaikalla ja samaan tapaan aamulla oli tarhassa vastassa kyljellään retkottava, ehkäpä jo kuolemaa odottava, hevonen. Samalla hoidolla tila parani yhtä nopeasti eikä myöhemminkään vaivoja ilmentynyt.
Tällä kertaa taisimme selvitä isolla säikähdyksellä! Toivottavasti arki elämäni hevosen kanssa jatkuu vielä pitkään!
ERIKOISKIITOKSET naapurin nuorelle miehelle tärkeästä työstä Porren tarkkailijana ja teille ystäville, jotka heti tarjositte apuanne! Avomies- Upi jatkaa myös tahollaan sairastamistaan: infektion seurauksena herra on vietänyt taas laatuaikaa TYKSin osastolla.
Voi Porrea! Onneksi ähkyilyt loppui lyhyeen. Hierontakurssilla meille annettiin vinkiksi pyöritellä hevosen häntää vaikka eläinlääkäriä odotellessa. Se auttaa kaasuähkyyn.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua teille!
Kiitos vinkistä! En olekaan koskaan kuullut tuollaisesta hännän pyörittelystä kaasuähkyn yhteydessä. Ei se ainakaan olotilaa huononna! Toivottavasti ei enää koskaan tarvitse tosin kokeilla sitä...
PoistaMukavaa alkavaa viikkoa teille!! :)
Onneks meni noin nopeaa ohi, aina niin vimpan päälle tympeitä juttuja =(
VastaaPoistaTsemppiä ja paranemisia myös sinne TYKSiin.
Mielummin vaikka jännevamma kuin ähky!!! Toiseen ei ainakaan akuutisti menehdy!!
PoistaTerkut menivät varmasti TYKSiin perille. Upi vierailee ahkerasti täällä blogissa, mää tiedän!! :D
Johan näitä ähkyjä piisaa,meillä kirjava poni oli maanantaina kaasuähkyssä.Löysin makaamasta tarhastaan iltapäivällä eikä tosiaankaan enää tähän vuoden aikaan pötköttele.(klipattu ja vaikka loimi päällä niin ei normaalia),ei tarvittu eläinlekuria,saatiin ihan kotikonstein parafiinit ja nesteet sisään.Illan talutuksessa ja alkoi nähdä pikku-ukkoja siihen malliin että pukittelu ja yleinen hörhöäminen sai niinkutsutusti ilmat pihalle :)
VastaaPoistaTotesin että ilmeisesti jälleen kerran alkaa psyllium-kuuri vaikka juuri kaksi viikkoa sitten edellinen loppui,kikkareissa selkeästi hiekkaa,joten se on ihan hyvä varmennus antaa vaikka "hanskatestissä" ei hiekkaa löytyisikään.Tsemppiä teille ettei uusi enää.
Tuntuvat nämä ähkyt kasaantuvan aina syksyyn. Nytkin on FB:ssä ollut jonkun verrankin "ähkyuutisia". Harmittavaista! :(
PoistaTerkkuja Hepulle! :)