LISÄTIETOA:

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Diagnoosi: Kavion halkeama

Hevosklinikka Anivet 22.7.2013
Eläinlääkäri Doychin Lyudov


Tänään kävimme Kalilein kanssa vilkaisemassa klinikalla mistäs se kaksi viikkoa kestänyt ontuma johtuukaan. Juoksutusta, taivutusta, puudutusta, pari röntgenkuvaa ja - TADAAAA - ongelman syy taisi selvitä!

Diagnoosi: VASEMMAN ETUKAVION HALKEAMA

Siinäpä se. Silmilläkin havaittavissa ja rtg-kuvassa maallikonkin nähtävissä. Kova ravirata + reippaasti vauhtia + hippunen huonoa tuuria = tilanne on valmis. Positiivista ajattelua: olishan se ontuma jostain pahemmastakin ongelmasta voinut johtua! Ei ollut nivelrikkoa, ei pamahtanutta jännettä, ei rikkinäistä hankosidettä, ei edes kaviorustoluutumaa!

Toki kuvissa oli huomautettavaa, mutta ne olivat suht normaaleita löydöksiä iäkkäämmälle, paljon kilometrejä edenneelle kilpahevoselle. Loppuvuoden aikana pitää pohdiskella annetaanko ruunalle Tildren -lääkitys, joka saattaisi auttaa näissä muutoksissa.


Kengittäjämme Tapani Immonen on tulossa perjantaina meille kengittämään karvakorvat, joten saapumisaika ei voisi osua enemmän nappiin. Katsotaan, mitä hänellä on Kalilein varalle suunnitteilla... Kavio saataneen ainakin kuntoon, joten jos / kun ontuma päättyy, pääsee Kilikalikin taas maastolenkeille mukaan.

Anivetin uuden eläinlääkärin toimintaan olen tyytyväinen! Kielimuuri oli toki välillämme (englanti ei oikein taivu itseltäni), mutta hevonen tuli hoidettua pienellä tulkkausavustuksella. Lääkärillä oli mukava ote hevosiin ja työskentelytavat poikkesivat pikkuriikkisen siitä mihin olen tottunut. Kalileita ei esim. rauhoitettu edes rtg-kuvien ajaksi! Ruuna on perusluonteeltaan luottavainen eikä aiheuttanut mitään ongelmia tänäänkään, ei edes kaviokuvausten tai hermopuudutuksen aikana.

Uutta oppii! Tämä on ensimmäinen kaviohalkeama hevosillani, en osannut tätä epäillä itse ollenkaan. Pitäisiköhän ottaa tämä(kin) vastoinkäyminen seikkailuna?

Edestä ei näe mitään

Sisäsivulla halkeama on hyvinkin selvästi havaittavissa


10 kommenttia:

 1. Hyvä ettei löytynyt mitään vakavaa!! :) enpä oo myöskään törmännyt aiemmin moiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutta oppii, ja on vielä paljon jatkossakin opittavaksi, vaikka omia hevosia on ollut jo 12 vuotta!

   Poista
 2. Hyvä ettei ole vakavampaa! Ei pahalla mutta eikös toi ole silti aika näkyvä vamma jos alkaa miettimään..? Tsemppiä parantelemisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Näkyvä vamma, mitä ei näe, jos ei osaa katsettaan kohdentaa oikein. Kaviossahan on uurteita, juonteita, koloja ja mitä milloinkin ilman mitään ontumia tai ongelmia. Kalilein tapauksessa halkeama on etukavion sisäsyrjällä, kannan tienoilla. Se ei näy kun hevosen jalkoja normaalisti harjaa ja / tai ihmettelee tai vaikka nostaisi kavion ylös putsatakseen pohjat.

   Olen nyt viisaampi, jatkossa osaan kavioitakin katsella ja tulkita taas hiukan paremmin! :)

   Poista
 3. Auts! Meillä kans Vanttu kärsi aikoinaan haperoista kavioista ja sen kaviot kesäaikaan halkeili koko ajan. Taitavan kengittäjän ansiosta hevosta pystyi kuitenkin koko ajan käyttämään, vaikka välillä puuttuikin lähes puolen kaviota :D Varmasti kengityksen jälkeen Kaltsu taas iskussa!
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kengitys ja halkeaman korjaus auttavat! Kalilei ei omasta mielestään ole kovinkaan sairas, vaan kirmailee välillä reippaastikin. Ontuma tosin on selkeä ravissa, ennen sen loppumista ei treeneihin ole asiaa. Paremmalta ruuna sentään liikkeessä näyttää kuin pari viikkoa sitten! :)

   Poista
 4. Onneksi ei ollut isompaa remppaa. Tätäkin muistellaan kohta yhtenä seikkailuna ja pääsette taas kaasuttelemaan pitkin maita ja mantuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielummin toki jättäisi nämä sairaaseen hevoseen liittyvät seikkailut vähemmälle! ;)

   Poista
 5. Mitä kengittäjä sanoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tilanne toivoton ole, vaatii vain pitkähkön hoitoajan ja erikoiskengän. Naputtelin tuossa jo asiasta kuvapäivityksenkin, siitä selviää aika paljon lisää. :)

   Poista