LISÄTIETOA:

tiistai 9. helmikuuta 2016

YHTEENVETO: Mitä hevosen pitäminen maksaa kotitallissa?


!!! HUOM !!!
Tämä on vain yhden tallin laskelma. Nämä luvut kertovat siitä mitä hevostallinpito maksaa täällä meillä, meidän rutiineilla, heinän toimittajilla, elämäntavalla ja harrastustoiminnalla. Tämä ei ole absoluuttinen totuus tai ainoa oikea tapa pitää hevosia kotitallissa tai tehdä laskelmaa.

* * * 
Taustatiedot:
~ Sijainti Lounais-Suomi.
~ Suomenhevosia laskelmassa mukana 1,5 kpl. Hevosia oli kaksi kappaletta tammikuusta kesäkuuhun ja vain yksi kappale heinäkuusta vuoden loppuun.
~ Minishetlanninponeja 2 kpl.
~ Kylmä talli, ei lämmitystä tai ilmastointia.
~ Kotona ei kenttää, maneesille matkaa lähes 40 km / suunta.
~ Olkikuivitus karsinoissa, kesäkuumalla kuivaheinää, muuten säilöheinäruokinta.
* * *

Mutta asiaan. Mitä maksoi meillä vuonna 2015 pitää kaksi minishetlanninponia ja 1,5 suomenhevosta? (Ennen lukujen yhteenlaskemista arvioni koko vuoden summasta oli yhdeksäntonnia. Mentiin sen yli aikas reippaasti...)

11 572 €

Tässä summassa on kaikki suht suoraan hevosten ylläpitämiseen kulunut raha vuonna 2015. Olen pyrkinyt samaan mukaan kaikki ne kulut, joita ei olisi, jos en omistaisi ja pitäisi omia hevosia tontillani. Summa sisältää hevosten ruuat, kesälaidunmaksut, kuivikekulut, kengityssepän palveluiden käytöt, treenaus- ja kilpailumaksut ratsastusalueiden käyttömaksuineen, eläinlääkärikulut, varusteostot, vakuutusmaksut,  tienkäyttömaksut, trailerin katsastuskulut sekä laitumen nurmen uudistamisen.

Oikeasti summa olisi vielä suurempi. Tästä kokonaissummasta puuttuu mm. lantalavaksi meille ostettu ja kunnostettu peräkärry, vesimaksut (vuodessa hevosten osuus lienee 50-100 euron luokkaa), tallin valaistuksen, loimien kuivatuksen ja sähköpaimenen kuluttama sähkö, oman kotitiemme tiehoitokulun hevoslisä (ei eritelty laskussa) sekä omien talli- sekä ratsastusvaatteiden ostot. Olen aiemmin kulkenut tallissa aivan järkyttävissä risoissa vanhoissa rytkyissä, mutta nykypäivänä arvostan jo sen verran ulkonäköä sekä varsinkin käytännöllisyyttä, että tallihommiinkin olen hommannut pätevät vermeet. Viime vuonna ostin muutaman takin sekä nipun hanskoja, yhteissumma näissäkin lienee satasen luokkaa.


Mikä tästä summasta oli sitten se pakollinen osuus? Se optimistisen ht-nettiläisen luku, jonka kanssa voi hevoset pitää kotona ja joka vaaleanpunaisten lasien läpi katsottuna riittää kirkkaasti ylläpitokuluihin.
Heinät: 1532 €
Rehut: 344 €
Kuivikekulut: 40 €
Kengityssepän palvelut: 850 €
Yhteensä      2 766 € vuodessa

Kuukausitasolla tuo olisi pyöreästi 100 € / suomenhevonen ja 50 € / minishetlanninponi. Tai ei aivan, koska tässä summassa ei ole mm. kesälaidunmaksuja (150 €). Mutta sovitaan, että satanen riittää hevosen hoitoon kuukaudessa ja viidelläkympillä ylläpitää pienen ponin.

Eikä hevoset eivätkä ponit koskaan sairasta tämmöisen yltiö-optimistin tallissa. Eläinlääkärikuluja tulee vuoden aikana korkeintaan rokotuksen ja raspauksen verran. Ei täällä tosielämässäkään hevoset sairasta, mutta jännästi kuitenkin summa siinä(kin) sarakkeessa on tuhannen euroa. Tämä lienee se hevosten toimintatonni...


Nyt kerron teille suuren salaisuuden. Varokaa, tämä voi järkyttää maailmankatsomustanne... Tässä se tulee: Myös osa meistä kotitallissaan hevosia pitävistä haluaa treenata sekä kilpailla hevosillaan! WOOOOOW! Eli toisinsanoen, kyllä minä lasken hevosenpitokuluihini treenimaksut sekä ratsastusalueiden vuokrat. Täällä meidän periferiassa itselläni ei ole kenttää (miettikää!) ja maneesille on matkaa ihan kiitettävästi.

Joten koska haluan harrastaa muutakin kuin puskaryskää ja peltopörräämistä, otan laskelmaani huomioon treenimaksut diesel-kuluineen. Vapaaehtoista toimintaahan se kotoa kumipyörillä poistuminen hevosineen on, mutta niinhän tämä koko hevoshulluuskin.

Sitten niitä lukuja: Maneesi- ja kenttämaksut 300 €, kisojen sekä näyttelyiden osallistumismaksut 370 €, ratsutukset ja valmennukset 1 175 €. Mutta näillä ei vielä pärjätä, lisäksi tulevat myös mm. hevosen vuosimaksu 40 € ja ratsastusseuran sekä muiden hevosyhdistysten jäsenmaksut 119 €.

Entäs traileri? Ostohinta on aikoinaan kuitattu, mutta vuositasolla tulee kuitenkin vähintään maksettavaksi vakuutus 99 € ja katsastus 28 €. Viime vuonna (tuskin tänäkään vuonna) ei traileri liikkunut ilman vetoautoa. Ympäripyöreästi laskettuna traileri hinautui automme perässä viime vuonna 5 500 km. Se on suunnilleen puolet vähemmän kuin niinä vuosina kun oli sekä kilparatsu että kilparavuri taloudessa. Dieseliä vetoauto hörppi näillä viidellä ja puolella tuhannella kilometrillä likemmäs tuhannen euron edestä.


Koska kotitallin hevoset eivät anonyymien kommentoijien mielestä treenaa eivätkä kilpaile (sitä harrastavat vain ne oikeiden tallien hevoset omistajineen), on hyvin pöyristyttävää ostaa niille mitään varusteitakaan! Ai kauhia! Meidän varusteostot jäivät alle 500 euron viime vuonna. Mitään en muistaakseni ole hevoselle ostanut, mutta kirjanpito ei nyt kyllä kauhesti taida valehdella. Jotain on ostettu. Sitä en analysoi, olivatko ostokset kaikki tarpeeseen vai enemmänkin mää-haluan...
 
Talliin ei vuoden aikana tehty mitään muutoksia tai korjauksia, mutta uusin kahden tarhamme kaikki kolme kierrosta sähkölankaa sekä ostin sähköpaimenen laitumelle. Tarha-aitojen uusiminen ei tietenkään ole jokavuotinen kulu, mutta tähän laskelmaan se osui. Aitaus- ja tallitarvikehankinnat pyörivät viime vuonna yhteensä kolmessasadassa eurossa.


Vaaleanpunaisten lasien läpi katsottuna kesälaidunkin rehoittaa vuodesta toiseen rehevänä ja herkullisena vailla yhtään mitään huoltoa. Kesälaidunaikahan on ilmaista hevosenpitoa! VÄÄRIN! Ainakaan täällä meillä ei nurmi kasva kymmentäkään vuotta putkeen uusimatta... Tässä on toinen kulu, joka ei ole joka vuotinen, mutta tällä kertaa laskelmaan pakollisena osuva. Laitumen uusiminen vei 460 €, koska ulkoistin homman aivan täysin.

Laitetaanpas tähän perään vielä kolmas jättikulu, joka ei toivottavasti ole jokavuotinen... Satula. Ihanan kamala satularumba sovituksineen, vuokrauksineen ja lopulta sen toooosi kivan hintaisen penkin itselleen lunastus. Koko shown hinta: 3 242 €.


Näitä voisi luetella ja analysoida vaikka ja miten pitkään, mutta itse sanoisin, että keskiarvoisesti yhden hevosen elättää kuukaudessa n. 150 eurolla (ja miniponin puolella tuosta). Tämä siis siinä tapauksessa, jos hevonen ei sairastu (ei ell-kuluja), ei riko yhtään mitään, ei tarvitse ainuttakaan varustetta, ei kulje metriäkään trailerin tai hevosauton kyydissä eikä saa hierontaa tai ole vakuutettu.

Valtavia summia, mutta kyllä ne rahat johonkin muuhun häviäisi, jos ei hevosia olisi...

* * * 

Tässä vielä lukuina koko vuosi:

- Heinä: 1 532 €
- Kesälaidunmaksut: 150 €
- Lisärehut: 344 €
- Kuivikkeet: 40 €
- Kengitys ja vuolut: 850 €
- Maneesi- ja kenttämaksut: 295 €
- Kisojen os.maksut: 370 €
- Ratsutus ja valmennukset: 1 175 €
- Diesel-kulut: 780 € (alakanttiin, väitän!)
- Ell-kulut: 933 €
- Aitaus- ja tallitarvikkeet: 317 €
- Varusteostot hevoselle: 453 €
- Uusi satula kaikkine kuluineen: 3 242 €

Kertaluontoiset kulut vuoden aikana:
- Hevosen vuosimaksu: 40 €
- Hieronta: 40 €
- Rats.seuran ja hevosyhdistysten jäsenmaksut: 119 €
- Uusi satula kaikkine kuluineen: 3 242 €
- Trailerin katsastus: 28 €
- Trailerin vakuutus: 99 €
- Hevosen vakuutusmaksu: 116 €
- Tallirakennuksen vakuutusmaksu: 46 €
- Laitumen nurmen uudelleen perustus: 460 €
- Tienkäyttömaksu: 30 €
- Kasvattajakilpailun vuosimaksu: 45 €


12 kommenttia:

 1. Rahaa kuluu, mutta toi on niin totta, että kyllä se sitten menis johonkin muuhunkin jollei hevosia olis!

  Tuossa kun oli mainittu tuo kentän puuttuminen, niin saan siitä hyvän aasinsillan. Eikö Voitto ole tullut sulle aika nuorena vai peräti varsana? Miten oot kokenut oman kentän puuttumisen nuoren koulutuksessa? Oliko paljon haittaa vai menikö ilmankin hyvin? Siksi vaan mielenkiinnosta kyselen, kun meille saattaa muuttaa varsa. Kenttä taas jatkaa poissaolollaan loistamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitto muutti meille käännyttyään kaksivuotiaaksi eli aivan lapsihevosena. Kaikki on täällä tämän hevosen kanssa tehty alusta alkaen eikä kentän puuttuminen ole ollut este. Ensimmäiset vuodet ajoin kärryillä teitä pitkin, sitten laitettiin vaan satula selkään ja lähdettiin kaverin perässä samoihin tuttuihin maisemiin pörräämään ja rämpimään tietysti myös metsäpoluille. Ajo-opetetuksen myötä Voitto oppi ohjasavut eikä pohkeeseen reagoimiseen oppiminen montaa hetkeä vienyt.

   Ensimmäiset vuodet menivät siis oikein helposti kentättä, mutta nelivuotiaana ja sen jälkeen olen kuskannut oikeastaan viikottain maneesille tai kentälle. Meillä toki on aina ollut tavoitteita ja niiden mukaan pyritty treenaamaan. Hyvin ollaan mielestäni kaikki nämä vuodet selvitty, mutta vaatiihan se omaa viitseliäisyyttä kulkea traikulla treeneihin. Voitto on viime syksynä vetäissyt liki 65% tuloksen kansallisesta HeA-luokasta ja ollut kasvattajakisassa sijoituksella, joten voin jo niihinkin vedoten todeta, että ilman omaa kenttää on mahdollista olla, elää ja pärjätä kisoissakin. :)

   PS. Silti ottaisin oman kentän pihaan aivan välittömästi! :D

   Poista
 2. Ja pitänee myös muistaa ettei yleensä itse tilakaan ole ilmainen. Suurinosa meistä lyhentää myös sitä tallia ja maata kuukausittain. Ei se vaan ole niin mustavalkoista mitä ehkä semmoinen ihminen ajattelee jolla ei asiasta ole kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä nämä "hevostilat" kun tuppaavat olla niitä halvimpia kaukana kaikesta ilman mukavuuksia torppia joita saa kymmenen samalla rahalla kuin yhden kunnollisen asunnon vaikka läheltä sitä maneesitallia.
   Valintoja taas ja jos tykkää ajatella että ainoa oikea tapa elää on tehdä elämästä vaikeaa niin sitten niin on tehtävä.

   Poista
  2. Saa olla aivan jäätävän hieno palatsi, jos sieltä maneesitallin läheltä ostaa sen 2 000 000 euroa maksavan asunnon! Eikös siihen hintaan kannattaisi etsiä jo sellainen paikka että olisi oma maneesi. Ei tarvitsisi tälläisen rahvaan joukossa ratsastaa. ;)

   Kiitos muuten kommentistasi, elämäni ei ole täällä ollenkaan vaikeaa. Älä sinä sitä murehdi. :)

   Poista
 3. Kiitos, ihana postaus! Hihii, tässä just isäntä pikaisesti laskeskeli, että kolmisenkymmentä tonnia on kustantanut meidän hepat neljässä vuodessa. Kentän teko, aita materiaalit, talliremppa, pienpaalain, suurpaalain, paalipihdit, traileri, heinän siemenet, pellon lannoitteet, tarileri.. Tosiaan, jos ei heppoja olisi, niin rahat olis remppaan mennyt kuitenkin. Kröhöm ja remppa edelleen edessä, kai siihenkin jostain rahat löytyy.. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meillä esim.ei olis traktoria jos ei olis hevosia.. Ja koneiden hankkiminen ja ylläpitäminenkään ei ole mitään ihan ilmaista.

   Poista
  2. Kyllähän sitä loppusummaa kertyy, kun saldoon lisää myös ne ei- aivan- suoriltaan hevosiin menevät kulut. En minäkään ajaisi pick-upilla, jos asuisin kaupungissa hevosettomana! :D

   Poista
 4. aisssaakeli!!! tätä EI TODELLAKAAN näytetä kotona puolisolle!! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mahdollista, kannattaa pitää puoliso kellumassa siellä vaaleanpunaisessa hattarapilvessä. "Ei hevosten pitäminen kotona mitään maksa". Ei ainakaan ennenkuin toisin todistetaan. :D

   Poista
 5. Oli pakko tarkistaa oma Excel-tiedosto viime vuodelta, johon olen kerännyt kuluja. Ja ihan samoihin summiin meni hevossarake, parisataa heittoa. ;) Minulla vaan on hevonen vieraassa tallisa, keväällä ei ollut vielä kokoaikaisesti maneesitallilla mutta muutamia ratsutusjaksoja oli. Kesällä oli tosin pari kuukautta "ruokapalkalla" kaverin laitumella eli heittoa eri kuukausien välillä oli täälläkin paljon.
  Yksi satulakauppa meilläkin oli (+ parin kuun satulavuokrat). Ja joo, tosiaan vain yksi hevonen eli siihen verrattuna nuo miniponit menee ihan "kaupanpäällisinä" sinulla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja pakko vielä lisätä huomautus, että avopuolisoni EI ole nähnyt tuota Exceliä... ;)

   Poista