LISÄTIETOA:

maanantai 26. marraskuuta 2012

Matkaratsastuksen lajiseminaari 24.11.2012


Yhtä asiaa pitää hiukan ihmetellä jo heti aluksi. Lajissa on tämän vuoden aikana kilpaillut yli 150 ratsukkoa, mutta tänne lajiseminaariin saapui paikalle hädin tuskin kourallinen väkeä?! Missä kaikki olivat???

Etukäteen tiedossa ollut ohjelma näytti allaolevalta ja suunnilleen sen mukaan homma etenikin.
• Seminaarin lajiosuuden avaus Ben Simonsen
• Toimintakertomus – ja suunnitelma Ben Simonsen
• v. 2013 ( kohokohtia, kilp.määriä, kilometrit ym) Heidi Laurinen
• Tiedotus v. 2013 Heidi Laurinen
• Koulutukset v. 2012-2013 (Sanna Vesto)
• Kilpailujen järjestäminen, kilpailut 2012-2013 Tanja Lampinen
• Valmennus 2012-2013 Nina Mickelsson
• Rankingpisteet, valiomerkit – miten ne kertyy? (Olli Tahkokallio)
• Yhteiset pelisäännöt – vastuut, valtuudet ja säännöt Nina Mickelsson
• Pukukoodi – mitä se tarkoittaa? Heidi Laurinen
• komitea 2013 ja palkitsemiset Ben Simonsen
• Vuoden 2013 teema – Lajin kehitys ja statuksen nostaminen?

MR-tiedottaja Heidi varmasti tekee sähköpostitiedotteeseen hyvän katsauksen seminaarista, mutta mitä tästä tilaisuudesta jäi itselleni mieleen? HUOM! HUOM! Nämä ovat omia huomioitani, eivätkä edusta mitään virallista tahoa!

(Etkö vielä ole matkaratsastuksen sähköpostilistalla? Laita Heidille viestiä heidi@suonpaa.net ja näin olet aina tietoinen lajin viimeisimmistä tuulista!)


KISAT:

Tällä kisakaudella ovat sekä kisaaja- sekä kilpailumäärät olleet kasvussa ja laji on selvästi nousujohteessa. Kansainvälisiä kisoja järjestettiin peräti kolmet, kansallisia kuusi ja aluekisojakin 16 kpl. Kovasti toiveissa olisi, että harrastajamäärän kasvaessa aluetasolta nousisi paljon uusia ratsukoita kansalliselle tasolle ja ratsukot myös pysyisivät siellä. Matkaratsastus on maan kolmanneksi suurin laji, koulu- ja esteratsastuksen jälkeen, joten aivan pienestä lajista ei enää voi puhua.

Kauden kisoissa osallistujamäärät ovat olleet jopa yli 30 ratsukkoa ja sen myötä tulee tarve etsiä uusia toimivia kisakeskuksia. Tilaa pitää olla tarpeeksi huoltamiselle, parkkipaikalle ja ennen kaikkea yleisön pitää pystyä liikkumaan turvallisesti (ts. yleisö ja hevosalueet suositellaan erottamaan toisistaan). 

Pienenä knoppitietona muuten kerrottakoon, että tällä kisakaudella matkaratsastuskilpailuihin on osallistunut 174 hevosta ja niistä on ollut suomenhevosia 31 % ja arabeja 11 %.

Tulevalla kaudella 2013 tavoitteena on järjestää vähintään yhdet kansainväliset kilpailut, lisätä harrastajamäärää entisestään ja koulututtaa toimihenkilöitä, kilpailijoita sekä huoltajia entistä enemmän. Koulutukset ovat hyviä ja aina ajankohtaisia jokaikiselle lajissa mukana olevalla, mutta osallistujamäärät näissä tilaisuuksissa ovat silti harmittavan alhaisia.

Tulevalle kaudelle väläyteltiin mahdollisuutta hankkia ajanotto / GPS -järjestelmä kisakäyttöön tuomaan lajille yleisöystävällisyyttä ja sitä kautta myös näkyvyyttä. Laitteisto oli käytössä  NBCH- kilpailuissa kesällä hyvillä tuloksilla. GPS-järjestelmän avulla kisan kulkua ja ratsukoiden etenemistä reitillä on mahdollista seurata reaaliaikaisesti sekä kisakeskuksessa että internetissä.

Aivan hiukan tähän GPS- seurantaan liittyen, oli myös puhetta, että ensi kaudella kisareitin varrelle sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan tuomareita ja / tai stewardeja valvomaan sääntöjen noudattamista ja asiallista käytöstä.

PALKITSEMISET:

PARAS SENIORI: Olli Tahkokallio (valiomerkki)
PARAS JUNIORI: Nea Mickelsson
ENITEN KILOMETREJÄ: Nea Mickelsson (hyväksyttyjä kisakilometrejä 695,7 km)
VUODEN TULOKAS: Mira Syrjänpää (nousujohteiset suoritukset sekä aluemestaruushopea)
VUODEN SEURA: Riemuratsukot


UUDET SÄÄNNÖT:

Syksyn aikana sääntöjä on hiukan muokattu ja uudet säännöt ovat voimassa 1.1.2013 alkaen. Kokonaisuudessaan säännöt tulevat luettavaksi SRL:n nettisivuille kohtalaisen pian, mutta tässä ehkäpä ne oleellisimmat muutokset:

~ Kilpailuissa ratsastettavien lenkkien pituuksiin on tulossa tarkennuksia. Osuuksien pituus saa olla alle 80 km tasolla 28-32 km ja yli 80 km tasolla 38-42 km.

~ Ensi vuoden alusta alkaen sykeraja on JOKAISESSA LUOKKA 64, tasosta riippumatta! Tämä on mielestä erittäin hyvä uudistus! Aikaisemmin lyhyemmissä luokissa oli sykerajana 56.

~ Pakollinen lepotauko kilpailujen välillä tulee jatkossa olemaan tasolla  2.1. ja 2.2. vain 6 vrk (ennen 13 vrk). Pidemmillä matkoilla (taso 2.3. ja 2.4.) pysyy voimassa 13 vrk ja tason 1.1. ja pidemmillä matkoilla 20 vrk.

~ Raipan käyttö on jatkossa kielletty koko kilpailualueella.

Lisäksi SRL nostaa, erittäin ystävällisesti, myös kilpailulupamaksuja. Alueluvan hinta nousee 10 eurolla, kuten myös hevosten vuosimaksuun on tulossa korotusta. Kansallisen luvan hinta pysyy ennallaan.
SRL:n perimään starttimaksuun alue- ja kansallisissa luokissa oli ehdotettu 100 % nostoa (kahdesta eurosta peräti neljään euroon), mutta tämä jäi toteutumatta. Ehkäpä tämä on luvassa kaudelle 2014?

* * *

Tästä jutusta löytyvät kuvat on otettu Punkalaitumen hellekisoista 17.7.2012.

8 kommenttia:

 1. Hmm, virheellistä tietoa. Kipa-maksuhan ei noussut, vaan hevosten vuosimaksuun tuli 10 € korotus, mikä on huomattavasti kisaajaystävällisempi vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korjauksesta! Tarkistin asian ja näinhän se tosiaan olikin, starttimaksun korotus ei toteutunut ainakaan vielä tälle tulevalle kisakaudelle.

   Poista
 2. Kiitos referaatista, luin myös Suonpään sivuilta Heidin versiota asioista :) Sykerajasta olen myös erittäin iloinen, helpottaa ponirotuisen elukan kanssa kisaamista!

  VastaaPoista
 3. Kiitos selostuksesta! :)

  Mä olin töissä lauantaina, joten ei ollut mahkuja lähteä seminaariin, kiinnostusta olisi kyllä ollut!

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luokkien pituudethan eivät muutu, vaan pysyvät ennallaan.
   Taso: kisamatkan pituus
   2.1: 12–19 km
   2.2: 20-39 km
   2.3: 40-59 km
   2.4: 60–80 km

   Pidempien luokkien eri osuudet saivat tarkennuksen pituuksiin, tämän vuoden säännöissä lukee:
   "807.2. Osuuden enimmäispituus on alle 80 km kilometrin kilpailuissa n. 30 km ja 80 km ja sitä pidemmissä kilpailuissa 40 km. 160 km kilpailussa on oltava vähintään 6 osuutta."
   Eli vain tuota n. 30 km ja n. 40 km kohtaa on tarkennettu.

   Poista
 5. Muistuttelen tässä nyt vielä, että nuo ovat siis sääntöehdotuksia. Ei lopullisesti hyväksyttyjä sääntöjä, vielä. Kaikki on oikeastaan suoraan FEI-säännöistä suoraan pudotettu meille. Ja se näyttää unohtuneen, että raippa kiellettäneen kilpailupaikalla kokonaan. Lisäksi oli etikettiasiaa mm. se, että tupakoida saa SRL:n alaisissa kilpailuissa vain erikseen merkityllä kessupaikalla. Ja sitten se ikuinen pukeutumisasia. Kannattaa siis tutustua sääntöihin, kun ne kierrokselta hyväksyttyinä tulevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi muistutuksesta!

   Raippa-asian lisäsinkin tuonne tekstiin, se ei niin mieleen jäänyt kun raippaa en muutenkaan käytä ratsain enkä maastakäsinkään. Ja me ollaan Upin kanssa niin fiksuja, ettei edes tupakoida. :)

   Poista