LISÄTIETOA:

keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Uusi vuosi tulossa, vanhat murheet seuraavat mukana

 * * * Blogi on ollut yhtä itkuvirttä jo pidemmän aikaa, joten jatketaan samalla sävelellä. * * *


Mikä on ehdottomasti TOP3 -listalla blogini aiheissa? Vastaus: Voiton kuiva kunto ja ruunan ruokinta! Täällä kotikolossa on taas tovi, jos toinenkin, märehditty tätä asiaa ja päivitetään ajatuksia tännekin.

On kiva, että olen monen vuoden ajalta kirjoitellut ajatuksiani Voden lihavuuskunnosta ja jopa laittanut näkyville ruokintaa ja sen määriä. Äkkiäkös mää täältä klikkailin aiemmat kirjoitukset näkyville ja katselin mitä olen kertonut. Hieman hämmentävää huomata, että samat jutut on tullut kerrottua moneen kertaan monena vuotena peräkkäin.

Pohjatietoa: Voitto on tullut tänne tontille käännyttyään 2-vuotiaaksi, eli toisin sanoen seuraavaksi lähtee käyntiin kuudes yhteinen vuotemme. Olisikohan aika lähestyä jollain uudella tavalla tätä laihuusongelmaa, jos edelliset kokeilut eivät ole tuottaneet tulosta? Tai toki tulosta on tullut, hevonen on lihonut, mutta onko se ollut ruokinnasta johtuvaa vai hevosesta itsestään.

5.11.2015

Tuntuu just nyt suorastaan typerälle! Hevonen on säännöllisen epäsäännöllisesti vuosien ajan laihtunut ja lihonut vuorotellen enkä ole kertaakaan tätä ennen otattanut verikokeita!! Halooooo typerys, miten meni noin niinkuin omasta mielestäsi...

Verikokeista tutkittiin erittäin laajasti arvoja ja suurimmat viitearvojen alitukset olivat albumiini- ja proteiiniarvoissa. Eläinlääkäri toivoi saavansa hevosen klinikalle lisätutkimuksiin. Pitäisi ottaa hiekkaröntgen, tehdä vatsaontelon ultraäänitutkimus, mahatähystys sekä imeytymistesti. Arvojen heittoa voi aiheuttaa mm. vatsahaava, suolistotulehdus tai hiekka suolistossa. Mitään edellämainittua tutkimusta ei Voitolla ennen ole tehty hiekkaröntgenkuvaa lukuunottamatta. Se on otettu vuosi sitten ja silloin oli suolisto hiekasta puhdas.

Sovimme eläinlääkärin kanssa, että ruunalle annetaan enemmän lisärehuja sekä B-vitamiinilisä ja tammikuussa palataan asiaan. Voitto kuitenkin treenaa hyvin sen vähän mitä on treenattu ja on pirteä ja hyväntuulinen.

8.12.2015

6 kommenttia:

 1. Hei! En tiedä, oletko kokeillut täysin kauratonta väkirehua? Hevosilla ei välttämättä ole mahdollisuutta käyttää kaikkea kaurasta saatavaa energiaa/ravintoaineita. Mun suokille ei sopinut ollenkaan. Ja ikävä kyllä, omassakin tapauksessa kesti kolme vuotta ennen kuin tämän keksin. Jätin myös samalla teollisen kivennäisen pois. Käytännössä nyt siis vapaa heinä (oli aiemminkin) sekä analyysin mukaan täyrehutäydennys. Lihonut normaalikuntoon sekä saanut hyvin lihaksia. Näkyvään muutokseen meni muutamia kuukausia. Kaikkea hyvää teille jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Meillä on tällä hetkellä ruokinnassa mukana litra kauraa (kun sitä talosta löytyy, niin syötän pois), mutta muuten lisärehut koostuvat kaurattomasta (täys)rehusta. Kauran lisäksi Voitto saa tällä hetkellä Racing Greenlineä sekä Krafftin Pluss Proteiinia. Tuo jälkimmäinen on ollut aikasmoisen hyvää pipanaa! Tai ainakin jotenkin tuntuu, että se pitää hevosen edes jonkinlaisessa lihassa. :) Kaura jää pois kokonaan, kunhan loputkin jyvät on syötetty varastosta pois.

   Mielestäni Voitto ei nyt ole enää lisää laihtunut, joten seuraillaan mitä tapahtuu...

   Mukavaa talven jatkoa teille myös!!

   Poista
 2. Moi! Onko esim. rauta-arvoissa ollut sanomista? Nirsoileeko Voitto syömistään (esim. heinät) vai eikö liha vaan tartu siihen? Uteliaana kyselen kun oma polle on nyt talvella nirsoillut heiniään vaikka aina ollut ahne syömään... Heinät (pikkupaalit) tulleet samalta tuottajalta jo useamman vuoden. Psylliumia syötetty ja mahahaavaan en usko kun on niin vähällä käytöllä ettei pitäisi stressata (tai sitten se kait voi stressata...?) Ota näistä nyt sitten selvää... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauta-arvoista ei ollut eläinlääkärin kanssa mitään puhetta, joten olettaisin että ne ovat ihan ookoo. En nyt pysty tarkistamaan asiaa, kun labravastaukset eivät ole käteni ulottuvilla.

   Meillä on täksi talveksi vaihtunut heinäntoimittaja, mutta en usko asialla olevan yhtään mitään tekemistä laihtumisen kanssa. Voitto on aiemminkin laihtunut, vaikka kaikki aiemmat vuodet heinä on tullut eräältä toiselta tietyltä viljelijältä. Täällä on talossa ollut enemmänkin hevosia ja niistä ainostaan Voitto on aina ollut kuikelo. Tietysti sitä eniten itseään syyttää hevosen laihuudesta, mutta heinästä en ainakaan ole tinkinyt! Tälläkin hetkellä pikkuponit ovat aikas hyvinsyöneen näköisiä...

   Näistä otuksista ei todellakaan tiedä! Siinä olet oikeassa! Aivan uskomattoman hauraita, riskialttiita ja moniongelmaisia nämä hevoset! Välillä tuntuu, että miten nämä ylipäätään pysyvät hengissä...

   Poista
 3. Hei!
  Palaan tähän vanhaan postaukseesi, kun itse taistelen suolistotulehduspotilaan laihtumisen kanssa. Olisi´kiva kuulla, minkälaiset proteiini- ja albumiiniarvot tuolla oli lähtövaiheessa, kun kerran saitte ilmeisesti tilanteen myöhemmin kuntoon? Josko omallakin olisi vielä toivoa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Anteeksi, että tämä vastaaminen on kestänyt. Piti kaivella vanhat paperit esille. :)

   Verikoetulokset meillä:
   TP: 58 (viitearvo 56-79)
   ALB: 24 (viitearvo 30-38)
   GLOB: 34 (viitearvo 24-47)

   Eli albumiinipitoisuus selvästi matala ja proteiinipitoisuus alakanttiin.

   Hevonen tutkittiin keväällä ulkoa ja sisältä eikä mitään löytynyt. Hiukan hiekkaa löytyi (psyllium-kuuri syötettiin) ja pikkuisen oli mahatähystyksessä näkyvissä punaisuutta (joka saattoi olla seurausta ihan vaan siitä paastostakin). Söi kuitenkin parin viikon vatsahaavalääkityksen ja loppukesällä otettiin kontrolliverikokeet viimeisen kerran. Silloin arvot viitearvoissa.

   Laita vaikka sähköpostia (lively@suomi24.fi), jos haluat höpistä aiheesta enemmän. :)

   Poista