LISÄTIETOA:

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Ratsastuspilates - super mahtavaa !

Torstaina pääsin (vihdoin!) Aira Toivolan ratsastuspilatestunnille. En oikein tiedä mitä kirjoittaisin... Olen aivan sanaton! Todella paljon olen kehuja kuullut Airan treeneistä ja nyt itse sellaisessa oltuani, janoan LISÄÄ, PALJON ja NOPEASTI! Aivan mahtavaa!

Meitä oli tunnilla kaksi ratsukkoa ja ennen tunnin alkua ehdimme kävellä ja hieman ravaillakin alkulämmittelyksi. Opetuksen aluksi Aira katsoi menoamme muutaman kierroksen ympyrällä käynnissä, harjoitusravissa sekä kevyessä ravissa molempiin suuntiin. Sen jälkeen pysäytimme hevoset ja hän tuli korjaamaan asentoamme. Ensin piti istua normaalisti ja Aira kiskoi ohjista nähdäkseen miten vakaa istuntamme on. Piti tehdä myös pari puolipidätettä, jotta hän tietää millainen käsi ratsastajalla on. Aira kertoi, että istun hieman takakenossa (kyllä!), selkä notkolla (kyllä!) ja voisin istua syvemmällä satulassa (kyllä!), koska nyt olen hieman takakaaren suunnassa liikaa. Suurin ongelmani ovat ratsastuksessa kipeytyvät hartiat. Tämä johtuu siitä, ettei liikkeeni lähde lantiosta, vaan yläselästä, ja käteni ovat epävakaat. Pienikin nykäisy ohjasta saa ylävartaloni heilahtamaan ja tiiviin istunnan leviämään. Olen pyrkinyt istumaan ryhdikkäänä ja tämän seurauksena olen onnistunut saamaan liikettä vastaan olevan yliryhdin.

Varsinaiset harjoitukset aloitimme etsimällä pysähdyksessä vatsalihakset ja niitä jännittämällä sekä lantiota kääntämällä siirsimme painopistettä oikeaan kohtaan, avasimme kyljet ja kylkikaaret sekä siirsimme rintakehän lantion päälle, lisäksi piti avata lonkkia ja avata jalat ulkokiertoon. Lyhyesti sanoen koko ratsastusasentoa muutettiin hivenen joka kohdasta. Uusi asento tuntui aluksi erittäin oudolle, jotenkin kumaralta ja etukenoiselta. Katselin tuntikaverini uutta asentoa ja se näytti pelkästään hyvälle, ei mitään viittaustakaan kaulalla makaavasta perunasäkistä.

Menimme käynnissä ympyrällä uutta istuntaa maistellen ja yrittäen pitää kroppaa kasassa. Pysähdyksen ja hengityksen kautta piti lähes joka kierroksella etsiä vatsalihakset ja siirtää rintakehä lantion päälle, vanha asento yritti väkisin tulla takaisin. Teimme pysähdyksiä molempiin suuntiin hengityksen avulla ja pikku hiljalleen alkoi oikea asentokin pysyä. Välillä Aira kehotti palaamaan takaisin vanhaan istuntaan, jotta huomaisimme eron, ja täytyy myöntää, että aikasten pahalta takakenolta "normaali" istuntani tuntui. Ala- ja ylävatsalihasten yhtäaikainen ja oikeanlainen käyttäminen, sekä hengittäminen samaan aikaan, oli jo todella haastava yhdistelmä. Siihen lisäyksenä vielä lantion suoruus ja jalkojen ulkokierto, niin voilá! Unohtui täysin eteenpäin katsominen sekä käsien kannattaminen. 


Pääsimme myös kokeilemaan harjoitusravissa uutta istuntaa. Siinä vaiheessa pakka levisi lopullisesti tämän blogin kirjoittajalla... Uuden oppimista ja omaksumista on todella paljon ja oikein harmitti miten huonoa oli oman kehonsa hallinta. Aivot raksuttivat täydellä teholla ja erinomaisesta yrityksestä huolimatta ei vaan meinannut onnistua. Kun löytyi vatsalihakset, jalat karkasivat... Kun jalat olivat hyvin, oli ryhti suoristunut... Ja viimein kun sekä jalat ja vatsalihakset olivat hyvin, katse ihmetteli satulan etukaarta ja kädet pitivät lähes harjasta kiinni suorina.
Paikoitellen uusi asento alkoi tuntua jo luontevalta ja niissä hetkissä olo tuntui täsmälleen samalta kuin GP-tason kouluratsastus näyttää! Hiukan oli edelleen etukenoinen olo, mutta selvästi parempi kuin ensin. Kädet eivät olleet ollenkaan kovat ja jäykät eikä yhtään hartiat kipeytyneet. Porren liikkumisessa en eroa paljoakaan huomannut, oli aivan liikaa säätämistä omissa ruumiinosissa. Jatkossa uskon kuitenkin, että uuden istunnan myötä Porren kanssa tapahtuneet tarpeettomat "töks- töks- jarrutukset" liikkeen sisällä poistuvat!


Päätimme tämän kertaiset treenit kevyeeseen raviin. Siinä on eniten korjattavaa ja vaikeuksia istunnassani. En saa lantiota käännettyä, vaan keventelen pyrstö hiukan ojossa liikettä vasten. Laukkaa emme näin ensimmäisellä kerralla menneet ollenkaan, ratsastajilla oli aivan tarpeeksi sulattelemista jo käynnissä ja ravissakin.

Koko tunti oli uskomattoman hyvä ja tehokas! Olen pitkän aikaan halunnut korjauksen istuntaani ja nyt sain sitä mitä halusin. En olisi ikinä voinut kuvitella miten paljon hyötyä ratsastuspilateksesta voi olla! Tunnin jälkeen vatsalihakset olivat kipeät ja varsinkin reidet ilmoittivat olemassaolostaan. Lonkissani on pahaa jäykkyyttä ja yrittäessäni irroittaa polvia sekä reittä satulasta, saadakseni jalat ulkokiertoon, löytyi syvän ja vakaan istunnan lisäksi myös vähäisessä käytössä olleita lihaksia.

Kuvista huomaa selvästi miten vaikeaa uuden istunnan opetteleminen on, milloin mikäkin uloke on väärään suuntaan. Otoksien teema taitaapi olla: Iloinen mieli korvaa puutuvan älyn - eli väkisin naurattaa kun ei onnistu vaikka miten yrittäisi. Kuvista suuri KIITOS tallityttö- Einille!!

Airan omat nettisivut löytyvät osoitteesta  http://ratsastuspilates.nettiavain.fi/

7 kommenttia:

 1. Voi että, juur eilen löysin sattumalta Airan sivut ja ajattelin että oispa hienoa päästä tunnille!

  Onko teillä säännöllisiä tunteja, mahtuiskos yksi mukaan? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säännöllisistä tunneista en tiedä mitään, oltiin ekaa kertaa vasta mukana. :)
   Mutta ainakin Yläneellä Hevosanttilassa elokuun puolivälissä on Airan pitämä viikonlopun kestävä "leiri"! Sinne me ainakin menossa!

   Poista
 2. Voi että, kuulostaa ihan siltä, että tälle perunasäkille tekisi tuollainen tunti hyvää! Tai mieluummin jokin ikuisuuden kestävä intensiivikurssi. :) Täytyypä tutkailla tuota linkkiä tarkemmin...

  VastaaPoista
 3. Yritin etsiskellä olisiko täällä meidän kolkalla vastaavaa opettajaa, mutta tämä Aira taitaa olla ainoa koko Suomessa, joka ohjaa tälläisiä ratsastuspilatestunteja (kauhea yhdyssana :D ). Itse olen saanut hurjasti eväitä CR-tunneista, mutta niidenkin saaminen tuntuu olevan täällä kaakossa hyvin hankalaa. Tämä kiinnostaisi minua valtavasti, kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!

  VastaaPoista
 4. Cr-tunneilla olen minäkin ahkerasti käynyt. Ensin nuorena tyttönä lv-ratsuni kanssa Tiina Vuorisen tunneilla oppien mahdottoman paljon ja nyt viimeiset 1,5 vuotta epäsäännöllisen säännöllisti Gunilla "Mini" Wahlbergin tunneilla. Itseasiassa seuraava Minin tunti onkin jo tiistaina! :)

  VastaaPoista
 5. Aira käy kyllä pitämässä kursseja melkein ympäri suomea. Kannattaa katsoa airan svuilta ja kysellä suoraan, koska olis omalle suunnalle tulossa. :)

  VastaaPoista