LISÄTIETOA:

torstai 5. heinäkuuta 2012

Matkaratsastuksen valmennusleiri suomenhevosratsukoille Loimihaassa 30.6. - 1.7.2012


Kolmen päivän matkaratsastustreeneistä kotiuduttu ja muutaman piiiiiiiitkän voimia palauttavaa yönkin olen ehtinyt jo kotona uinua. Viikonloppu Loimihaassa oli, ennakko-odotusten mukaisesti, oikein mukava! Uusia ystäviä tuli kourallinen eikä sovi unohtaa hyviä vinkkejä tuleviin treeneihin!

Majoituimme Loimihaasta 10 km päässä olevassa "mummon mökissä". Suosittelen lämpimästi Levomäen maatilamökkejä, jos joskus esim. kisaviikonlopun aikana kaipailee Ypäjän suunnalta majoitusta ihmisille! Meidän leiriporukka asusteli viikonlopun ajan "Kivinen" -mökissä ja ainakin se oli ulkosaunoineen erittäin siisti ja hyvin pidetty!

Tähän kirjoitukseen on luvassa vain kevyt yleiskatsaus leirin tapahtumista. Harjoituksiin ja höpinöihin palaan myöhempien postauksien tiimoilta tarkemmin.

PERJANTAI 29.6.
Aloittelimme leiriohjelmaa kolmen aikoihin iltapäivällä Team Suonpään luennolla. Heidi kertoili tiimityöskentelystä ja heidän tiiminsä rutiineistaan ennen kisaa, kisan aikana sekä jälkeen. Tämän jälkeen tutustuimme Karin johdolla Podium- matkaratsastussatuloiden ihmeelliseen maailmaan. Lopuksi pääsimme ottamaan pyrstötuntumaa satuloista myös omien hevosiemme selässä! Karautin Kalileinkin kanssa muutamat kierrokset radalla tyylikkään oranssi-mustan penkin kanssa. Täytyy myöntää, että on tuollainen mr-satula jonkun verrankin erituntuinen kuin Albionin yleispenkki!

Heidin ja Karin suorittamien hevostarkastusten jälkeen oli aika varustaa ratsut ja lähteä maastolenkille "tasoryhmissä". Meille jo kilpailleille oli päivän teemana tasavauhtinen kevyt maasto kastelupullojen käytöllä. Leirin suunnittelija, Sisuratsukoiden pj Marjo, oli meille ojentelemassa kesken lenkin vauhdista pulloja, joista kaadoimme vettä hevosten kauloille viilennykseksi. Kalilei on ennen toiminut tässä oikein hyvin, mutta nyt oli havaittavissa silmien pyöritystä ja turhaa kiihdyttelyä.
Lenkille tuli pituutta alku- ja loppukävelyineen 13,3 km ja keskinopeutta 10,2 km/h. Helppo ja kevyt harjoitus siis.

LAUANTAI 30.6.
Päivän ohjelma alkoi matkaratsastuksen lajivalmentaja Nina Mickelssonin luennolla matkaratsastus-hevosen treeneistä. Kävimme aamupäivän aikana läpi oikeanlaista treeniä (ei liikaa eikä liian vähän), miten rakennetaan varsasta alkaen kestävä kilpahevonen, nuoren hevosen treenit kohti mr-haasteita, peruskunto-, kilpailu- ja lepokausien pituuksia ja lopuksi myös muutamilla sanoilla ratsastajan hyvinvointia kisapäivän aikana.

Teoriasta siirryimme käytäntöön. Tallissa kävimme läpi, Kalilei mallina, hevosen "viikkoterveystarkastuksen" ja pohdimme hevosen lihavuuskuntoa. Kildekalde sai yksimielisen lihavuuskuntoluokituksen: Suomenhevoseksi hyvä, urheiluhevoseksi hiukan liian paksu. Kuten aiemmin olen pohtinutkin, heti näkyy laiduntaminen ja kuukauden treenitauko hummalla. Ei kunto ole mainittavasti laskenut, mutta vatsan ympärys paisuu ja paisuu ja paisuu ja...
Hevostarkastusten jälkeen, sykemittarit hevosille viritettynä, kävelimme ratsain Loimihaan treenirataa ympäri alkuverryttelyksi. Pari kilometriä käyntiä ja sen jälkeen tositoimiin mr-istunnan merkeissä. Ravissa rataa ympäri 3 kierrosta mr-istunnassa, videokameran seuratessa menoa nauha raksuttaen. Tämän jälkeen mr-istunnassa laukkaa peräkkäin 2 kierrosta molempiin suuntiin, suuntien välillä 3 minuutin palautus kävellen. Lopuksi vielä 1 kierros ravia, yhä ja edelleen mr-istunnassa, jotta varmasti kokemattomammalla alkaa jalat ilmoitella itsestään... Loppukävelyt 2 kierrosta ja harjoituksen päätti hevostarkastus.
Treeni oli keskiraskas / raskas. Kalileille laukka on vaikeaa, joten sykkeet hakkasivat korkealla. Toisaalta myös laukan vaihduttua käyntiin, sykkeet putosivat nopeasti takaisin alas.

Illalla liikuttelimme hevoset oman mielen mukaan. Osa kävi kevyellä maastotalutuksella / ratsastuksella, mutta itse ajattelin nauttia käytössä olevasta kentästä! Köpsyttelimme Kaltsun kanssa ilman satulaa noin puolisen tuntia erittäin kevyesti. Lähinnä käyntiä, hivenen ravia ja jopa muutama laukannosto. Jännää, että en edes meinannut pudota kyydistä!


SUNNUNTAI 1.7.
Aamupäivällä kentällä matkaratsastushevosen perusratsastusta Pia Suhtalan katseen alla. Perustyöskentelyä: voltteja, kulmia, pysähdyksiä, pohkeenväistöjä sekä laukannostoja. Kalilei oli oikein hyvä! Pyöreä koko ylälinjastaan ja todella rento! Koulupyörimistä oli noin tunnin verran ja jo siinä ajassa sain GPS-rannekkeeseeni kerrytettyä kilometrejä yli 8 km!

Välipalan ohessa kävimme Ninan kanssa läpi eiliset treenit. Analysoimme videolta istuntaani ja Kalilein liikkeitä. Fakta on se, että ruunan toinen kinner on turvonnut ja kuumotteleva, mutta toinen fakta on myös se, ettei se näy yhtään mitenkään liikkeissä eikä hevonen arkaile jalkaa missään tilanteessa. Kilikalin rtg-kuvat lähtevät Ninan matkassa nyt ulkomaille ja katsellaan, joskos vieraan maan jalkaspesialistit näkisivät niissä jotain. Vamma lienee kuitenkin vain pehmyt kudoksissa.

Iltapäivän paahteessa vielä viimeinen rutistus: pitkä peruskuntolenkki. Kalilei ja ruunan tyttöystävä Hessin Pirpana "Lilli" etenivät 20 km lenkin parissa tunnissa. Emme pitäneet mitään kovin suurta kiirettä ja lenkin keskisykkeeksi tuli 90. Lenkki oli hevosille helpohko.

Kuvista KIITOS Annika Lakkonen!

4 kommenttia:

 1. Minkälainen on mr-istunta? :)

  VastaaPoista
 2. Oli varmasti kiva leiri. Tuosta mr istunnasta olisin minäkin kysynyt. Olenkin miettinyt usein että painellaanko siellä kilometeritolkulla kevyttäravia vai miten? Myös tuosta mr satulasta olisi kiva kuulla lisää, miten se eroaa tavallisesta enkkusatulasta?

  VastaaPoista
 3. Matkaratsastusistunnasta kirjoittelinkin jo oman juttunsa. Kisoissa usein mennään ravia keventäen, tai sitten juurikin kevyessä istunnassa jalustimien varassa.

  Satulahöpinää on tulossa joskus myöhemmin laajemmin. Erittäin lyhyesti: Mr-satula on mm. kevyt (esim. Podium 2,5-3,5 kg!), siihen saa tarvittaessa lisäpainoja (kv-kisoissa painorajat 70, 75 tai 80 kg) sekä tehty auttamaan ratsastajaa jaksamaan pitkiä matkoja (helppo olla mr-istunnassa ja istuin geeliä).
  Paras satulahan on hevoselle sopiva! Itse kisaan Albionin K2 koulupainotteisella yleissatulalla.

  VastaaPoista
 4. Ei muuten uskoisi kuinka monta kilometriä jo tuosta pelkästä kentällä pyörimisestä tulee :)

  VastaaPoista