LISÄTIETOA:

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Olkikuivitus karsinoissa - hiukan erilaisempi vaihtoehto?

Kuiviketurpeen saanti vaikeutuu - mitä laittaa hevosten karsinoihin kuivikkeeksi?


Meillä on aina ollut tallissamme käytössä kuivikkeena olkea ja tämä kuivikevaihtoehto käynee mielessä muillakin nyt kun turpeen saaminen tuntuu kirjaimellisesti olevan kiven alla.

+ Suurimpana plussana oljen käytössä on mielestäni hevosten viihtyvyys. Ainakin meillä kaikki kaviokkaat, niin nuoret kuin vanhatkin, nukkuvat mielellään makuultaan paksulla, pehmeällä olkipatjalla.

+ Patjan pitäminen puhtaana ja kuivana on kohtalaisen yksinkertaista (kun tekniikan oppii) eli pieni plussa myös helppohoitoisuudesta: päivittäin kerätään vain kikkareet pois ja päällimmäisiä korsia pöyhitään ilmavammaksi sekä kuiviketta tarpeen mukaan lisätään.
Hevosen sotkuisuudesta riippuen märkiä olkia tyhjennetään karsinasta pois sitä mukaan kun ne "nousevat pintaan". Silloin kaivelen pohjia myöden kaiken märän pois huolellisesti. Sotkuisen hevosasukkaan kodissa tämä tapahtuu vähintään kerran viikossa ja super siistin vanhuksen asunnossa hädin tuskin kerran kuukaudessa.

+ Plussaa myös siitä, että olki käy yön aikana "lisäruokana" heinän jatkeena. Hevosilla on tekemistä ja mutusteltavaa koko yöksi eikä ikävystymistä tai tyhjää mahalaukkua tule niin nopeasti heinän mahdollisesti loputtua.

+ Olki ei jäädy! Meillä on tallissa lähes yhtä kylmä kuin ulkona ja olki on siitä mukava kaveri, että se on yhtä pehmeää ja pöyhkeää sekä plussa- että miinuskeleillä. Tokikin kosteilla syys- ja kevätkeleillä olki imee itseensä myös ilmankosteutta ja on tälläisinä aikoina hivenen "kostean tuntuista".

+ Meillä oljet tulevat samalta viljelijältä kuin heinäkin, eli saatavuus on hyvä. Välillä on ollut kauranolkea ja välillä vehnänolkea, käytössä toimivat yhtä hyvin. Muovitettu kanttipaali on helppo säilyttää heinien tapaan ulkona.

+ Raha ei kasva puussa, joten plussaa lisäksi käyttökustannuksista. Kahden pihaton sekä 3-4 karsinan (3 shettistä ja 4 hevosta) kuivitus oljella maksaa noin 40 euroa kuukaudessa.

Pihattomökissä näyttää tältä - karsinoissa suunnilleen samalta
- Suurimpana miinuksena on oljen mahdollinen huono laatu: homeet sekä pöly. Kukapa haluaa hevosensa yskivän tai itselleen hengitysvaikeuksia karsinan siivouksen yhteydessä?

- Negatiivista on oljen suhteellisen huono imukyky verrattuna esim. turpeeseen. Meillä tämä ei ole ongelma, koska karsinat ovat ns. kylmässä tallissa eikä ammoniakkihuurut pyöri lämpimässä ja tiiviissä tallissa hevosten sekä ihmisten kiusana. Oljen imukyky on oikeastaan ihan mainio, kunhan muistaa käyttää olkea REILUSTI.

- Karsinoista pois kärrättävän kuivikkeen määrä ja sitä myöden myös hävitysvaikeudet. Lantala täyttyy olkikuivituksella hyvinkin nopeasti (vrt. esim. turve) eivätkä läheskään kaikki maajussit halua pelloilleen olkea.

- On hevosia, joille ei olkikuivitus kaikesta huolimatta sovellu. Kuten ahneet hevoset, jotka syövät kuivikkeensa kokonaan yö toisensa jälkeen. 

Kolmen karsinan siivousjätökset (myös märkiä kaiveltu pois).













Olkikarsinasiivoajan parhaat työtoverit

12 kommenttia:

  1. Eikö oljen hävittäminen pellolle ole aika hankalaa kun se maatuu ymmärtääkseni aika hitaasti? Eli jälkihävitys voi olla ongelma?

    Oljen alle olen kyllä tavannut laittaa ohuen turve kerroksen, jotta pissat jäävät viimieistään siihen eikä haise sitten betonia vasten. Harvoin kyllä sinne asti pääsevät edes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälkihävitys on todellakin ongelma! Siinä missä turvelantaa menee ihmisten kukkapenkkeihin ja maajussien pelloille, ei olkea suostu "kukaan ottamaan". Meillä täällä on onneksi yksi yhteistyökumppani, joka on ainakin tähän asti (kop kop!) tyhjentänyt lantalamme ihan mielellään.

      Itse en ole halunnut laittaa turvetta pohjalle, joskus olen kyllä kokeillut sitäkin. Mielestäni turve ei siellä pohjimmaisena kuitenkaan pysy, vaan sotkeutuu oljen kanssa ja kylmässä tallissa lisäksi turve on kovaa ja jäistä kunnon pakkasilla. Eikä meillä kyllä ole sitä betonialattiaakaan, vaan kumimatot. :)

      Poista
  2. Monella varmaan olkikuivituksen toimivuus tökkää nuukuuteen eli ei laiteta tarpeeksi paksua kerrosta. Tästä seuraa navettaa muistuttava tuoksahdus tallissa. Imukyky varmaan onkin hyvä, jos kuiviketta laitetaan reilusti. Tuo pihattokuva näyttää siltä, että itsekin tekisi siinä mieli nokoset ottaa :) Meillä olkea ollut käytössä vain varsomisten aikaa, turpeen päällä. Ja joskus jouluna hevoset ovat saaneet pedikseen olkipatjan. Kyllä ne silloin nauttivatkin olostaan!
    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnolla kuivitettuun ja puhtaaseen olkikarsinaan tekee todellakin itsekin mieli kellahtaa pienille unille! :)

      Jos olkea käyttää karsinoissa todella reilusti, ne pysyvät pidempään puhtaampana, eivät haise ja ovat helpot siivota. Pienellä olkimäärällä tottakai imukyky vähenee ja hevoset liikkuessaan siirtävät kuivikkeet seinille ja pois juuri siitä kohdasta missä makoilevat sekä oleilevat. Itse olen niin tottunut käyttämään olkea, että tuntuu vaikealta ajatella edes mitään muuta vaihtoehtoa kuivikkeeksi.

      Poista
  3. Meillä on joskus ollut olkia purun lisäksi, mutta tänä syksynä ei saatu. Pikkupaaleissa on saatu ja ovat olleet ns. purun lisänä. Talvella kylmillä ilmoilla oljilla on vuorattu karsinan reunat tiiviisti ja ohut kerros siroteltu paksun purukerroksen päälle. En ole kokenut ongelmaksi, talvella pidän purujakin karsinassa helposti puolet enemmän.

    Samalla tallilla aikoinaan oli jopa hevonen, jonka ainaiset mahavaivat saatiin oljella kuriin. Heppa pysyi tyytyväisenä, kun heinät syötyään oli aina "pientä purtavaa" vuorokauden ympäri.

    Siittolatöissä ollessani oljesta tuli paljon valitusta, imukyvystä ja hankalasta siivottavuudesta. Itse koin, että olkea oikeastaan siivoaa paljon nopeammin, kuin esimerkiksi purua tai turvetta.

    En tiedä, olenko sokea, mutta minusta turpeen siivoaminen on kaikista hankalinta. Purut sitten taas yleensä pölisevät hirveästi. Onneksi sahanpuru, jota saamme ilmaiseksi hakea kun itse säkitämme ja tuomme, ei yskitä eikä pöllyä kesäkuumallakaan. Se ei ole myöskään "höttöistä" vaan aika tiivistä. Ainut miinus tosiaan on purunhakureissuihin kuluva aika ja vaiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkikarsinoiden siivoaminen on helppoa ja nopeaa, kun vain on oppinut tekniikan! Tottakai sotkuisen hevosen karsinan siistiminen on välillä tuskaista, kun jokaisen kasan saa erikseen etsiä näkyviin ja kaivella papanoita korsien välistä. Meillä Voitto 3vee on toisinaan sellainen helikopteri karsinassa, että meinaa usko loppua ennenkuin karsina on puhdas... huh huh...

      Turvekarsinoita olen elämäni aikana siivonnut myös todella paljon eikä niissäkään ole varsinaisesti mitään vikaa. Molemmat kuivikkeet ovat hyviä (ja huonoja), mutta kylmässä tallissa sekä irtoturpeen säilytystilojen puutteessa olki on paras vaihtoehto kuivitukseen.

      Turvekarsinoissa hevoset olivat likaisia, jotenkin se turvepöly oli aina tarttunut karvoihin kiinni. Olkikarsinasta tullessaan hevoset ovat pääsääntöisesti aina tosi puhtaita, ehkäpä korkeintaan jokunen korsi roikkuu harjasta tai hännästä. :)

      Poista
  4. Meillä oli entisellä tallilla olkisilppuri, jolla olki pienittiin ja sitten käytettiin kuivikkeena. Imuteho parempi ja siivoaminen helpompaa kuin pitkällä oljella. Sopi myös sekoitettavaksi muihin kuivikkeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkisilppuri?! Mielenkiintoista! :)

      Poista
    2. Se on sellainen pieni traktoriin kiinnitettävä laite, joka sylki sitten olkisilpun sellaisesta rööristä suoraan kuivikevarastoon. Googlen kuvahaulla löytyy kuvia, olikohan merkki Tuhti, en ole varma.
      Tuo myös maatuu nopeammin kuin pitkä olki.

      Poista
    3. Kaksi ongelmaa: 1) ei ole traktoria ja 2) ei ole kuivikevarastoa. Täytyy pistää kuitenkin korvan taakse tämä, kiitos! :)

      Poista
  5. Meillä myös talvella kuivitetaan oljella, koska talli on kylmä. Nyt vaan metsästetty kissojen ja koirien kanssa hyvää kuivike olkea. Tuollainen muovitettu olisi ihan ykköstä. Vaikka meillä kulutus todella vähäistä, niin edes niitä muutamaa paalia ei tunnu mistään saavan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ollut noita muovitettuja paaleja ja ne ovat toki hiukan kalliimpia, mutta myös helpompia varastoida. Ilmeisesti meillekään ei koko talveksi riitä noita muovitettuja vaan lopputalvesta saamme ilman muovia olevia. Tallissa on toki tilaa säilyttää yksi käytössä oleva paali, mutta se merkitsee myös sitä, että paalit pitää tarpeen mukaan aina noutaa viljelijältä. Nyt on helppoa, kun heinä ja olki tulevat samalla traktorikyydillä pihaan ja "ovat varastossa" kasassa tuossa taivasalla.

      Poista