LISÄTIETOA:

lauantai 28. helmikuuta 2015

Mitä hevosen pitäminen maksaa kotitallissa: Helmikuu

Miniponit esittelevät 6.2.2015 Hööksin tuliaisia eli uusia riimujaan.

Faktatietoa sisältävä laskelma kotitallin pyörittämisestä kahdella hevosella ja kahdella ponilla.
Osa 2/12: Helmikuu.

- Heinä: koko porukalle 4 paalia / kk = 228 €
- Kaura: suomenhevosille yhteensä 93 litraa / kk = n. 10 €
- Kuivikeolkipaali: 20 €
- Maneesimaksut: 32  €
- Voiton ratsutukset ammattilaisella: 100 €
- Diesel-kulut trailerinvedosta: yhteensä 393 km = n. 60 €
- Uuden satulan vuokra: 186 €
- Varusteostot Hööksin alennusmyynnistä: 75 € (josta lahjakortin osuus 70 € )
- Miniponin osallistumismaksu match showhun: 15 €

Lisäksi vielä ratsastusseuran jäsenmaksu:
* Auran Seudun Hevosharrastajat: 57 €

YHTEENSÄ: 783 €

Kuvaajan hanskalle kyytiä.

(Huom! Laskelmassa ei ole huomioitu vesi- ja sähkökuluja. Kuluja ei myöskään ole tasattu kuukausittain, vaan ne ilmoitetaan sen kuukauden kohdalla, jolloin raha vaihtaa omistajaa. Tästä poikkeuksena kaurat sekä heinät, ne on ostettu jo syksyllä koko talven tarpeiksi. Myöskään auton kuluja ei trailerinvetoon käytettyjen dieseleiden lisäksi ole huomioitu. Täällä periferiassa on jokatapauksessa pakko olla auto - oli hevosia tai ei.)  

7 kommenttia:

 1. Nämä on kyllä hyviä laskelmia ja toivottavasti kumoavat innokkaimmilta hepanhankkijoilta sen kuvitelman, että hevosen piti kotitallissa maksaa satasen kuussa jos sitäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat pelottavia laskelmia! Ei voi oikein itselleen vakuutella, että halpaa on. :D

   Osa loppusummasta on toki pelkästään yhden treenihevosen aikaan saamaa eli pelkän ruuan osuus ei montaa satasta ole kuukaudessa. Mutta harvoin ne kulut jää siihen heinään ja muutamaan kivennäishippuseen.

   Poista
  2. Ei se maksa sen enempää, turha uskotella muuta. Ilmeisesti ainoa oikea tapa on maksaa ylihintaista maneesitallipaikkaa, niin sitten on hyvä ja vakavarainen hevosenomistaja?

   Poista
  3. Että mitä? Mää en nyt ihan ymmärtänyt. :D

   En muista hevosen pitäjistä tiedä, mutta ainakin täällä pitää uusia laitumia, vaihtaa toisinaan sähkölankoja aitoihin, ostaa uusia ämpäreitä hajonneiden tilalle, kengityttää ja/tai vuolla kavioita, pyytää eläinlääkäri tekemään hammashuoltoa sekä rokottamaan. Ruuan lisäksi tulee ainakin kuluja karsinoiden sekä pihaton kuivituksesta ja lantalan tyhjentämisestä.

   Tietysti, jos itse on eläinlääkäri, puoliso kengittäjä, sisarus traktorin omistava ja vanhemmilla maata minne ne lannat kipata.

   Itse en ole niin omavarainen, mutta en silti(kään) ajattele, että maneesitalli on se ainoa oikea paikka.

   Poista
 2. Meillä 3lv.tä ja shettis kotona rahaa menee heinään 160€/kk ja rehuihin n.20€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli suunnilleen yhtä paljon kuin täällä. Täällä saisi ainakin puolikkaan säilöheinäpaalin nipistettyä kuukauden syötöstä, jos en pitäisi suht vapaata heinäruokintaa vaan säännöstelisin sitä.

   Poista
 3. Laskin vuoden kustannukset tässä taannoin, hintaa kaikkineen (ruuat, kuivikkeet, ell, kengitys, muutama kuorma hiekkaa, traktorin vuokra,nauloja, lankoja, eristimiä ja muutama tolppa, trailerin vakuutuus, katsastus ja laskinpa sähkön ja vedenkin) jäi alle 300e/kk. Tallissa kirjanpidon ajan 2-3 hevosta ja 1-2 ponia. Tosin meillä oli tuurit kohdallaan, laitumet ei maksaneet mitään, pikkupaaliheinät kerättiin suoraan pellolta ja talven heinätkin saatiin teetettyä edullisesti. Ei myöskään tarvittu eläinlääkäriä kuin pakollisiin (+tietysti Suvikan siemennykset ja muut kulut, mutta ne ei ollut mukana laskelmissa).

  Tänä vuonna onkin sitten saatu rahaa kulumaan enempi kun laki sallii ja vuottahan on kulunut vasta 2kk ja rahaa on mennyt ihan käsittämätön määrä... on ostettu valjaita ja kohta ostellaan kärryjä... ei riitä tonni eikä toinenkaan. Tänä vuonna maksaa heinä enemmän ja laitumista menee vuokra, on yksi kengitettävä enemmän ja tarkoitus oli radallekkin ajaa pari kertaa viikossa, ja se nyt ei ainakaan ole halpaa ;)

  VastaaPoista