LISÄTIETOA:

torstai 30. heinäkuuta 2015

Paljonko rahaa saa hevosesta teuraana?

Vive La Chance "Arsi"

Hyvin syönyt, kevyessä käytössä viimeiset vuodet ollut Lv-ruuna.
Säkäkorkeus n. 155 cm,  ikä: 15 v
Paimion teurastamo 10.7.2009
Lihaa 333 kg. Rahaa 166,50 €.
Päivän hinta 0,50 € / kg.

Lahjuspotti "Lasse"

Ravikilpakuntoinen, kuivakassa kunnossa oleva sh-ruuna. 
Säkäkorkeus n. 165 cm, ikä: 8 v
Paimion teurastamo 29.1.2010
Lihaa 308 kg. Rahaa 154 €.
Päivän hinta 0,50 € / kg.

Line Noble "Jalo"

Ravikilpakuntoinen, kiinteä lv-ruuna. 
Säkäkorkeus n. 155 cm, ikä: 10 v
Paimion teurastamo 29.12.2010
Lihaa 289,5 kg. Rahaa 144,75 €.
Päivän hinta 0,50 € / kg.

Hopefulness "Toini"

Harrastekäytössä ollut lv-tamma. 
Säkäkorkeus n. 155 cm, ikä: 7 v
Sastamalan teurastamo 16.12.2014
Lihaa 302,5 kg. Rahaa 181,50 €.
Päivän hinta 0,60 € / kg.

Porre

Eläkeläinen, iso työhevostyyppinen sh-ruuna. 
Säkäkorkeus n. 163 cm, ikä: 18 v
Sastamalan teurastamo 9.7.2015
Lihaa 372,5 kg. Rahaa 223,50 €.
Päivän hinta 0,60 € / kg.

 * * * 

Sain joskus aikaa sitten jo vitsikkään lempinimen "Teurastaja-Taru". Lienee suora yhteys siihen, että olen hevosten teurastusmyönteinen ja omistakin hevosista, kahden myyntiä lukuunottamatta, kaikki ovat menneet elintarvikkeeksi.

Yllä on faktatietoa siitä mitä niistä hummista saa teurastamolla. Tästä omalta tilaltani on matkaa esim. Sastamalan teurastamoon alle 90 km, joten ei ole paha reissu kuljetuksenkaan kannalta. Täällä on asiat hyvin, on jopa varaa valita minne hevosensa vie teurastettavaksi.

Olen monta hyvää kauppaa tehnyt hevosistani teurastamoiden kanssa. Kukaan ei ole perään soittanut, että hevonen ei ole sitä mitä koeratsastuksen aikaan luvattiin tai heppa on alkanut vaikeaksi uudessa paikassa. Lisäksi, mikä parasta, ei ole tarvinnut hetkeäkään miettiä mitä sille pikkuvikaiselle, isovikaiselle, päävikaiselle tai vanhalle ja vaivaiselle ystävälle kuuluu kun on sen käsistään päästänyt. Hevoselle kuuluu varmasti vain ja ainoastaan hyvää.

9 kommenttia:

 1. Moi!

  Mulla taitaa kohta olla vähän samanlainen lempinimi, muutama on meiltäkin teuraaksi lähtenyt ja aina olen soitellut kylän hevosihmisille, josko heiltä olisi joku menossa, pääsis samalla kyydillä! Osittain kyllä kysyn sitä senkin vuoksi koska tiedän että ihmisille on tosi vaikeaa ensinnäkään tehdä päätös hevosensa teurastamisesta, saatikka viedä sitä sinne itse, joten kun joku muu sen sinne vie, helpottaa se päätöstä jonkin verran. Ja hyvä niin.

  Ja nyt tulee paljastus; viimeisin hevonen joka meiltä teuraaksi vietiin, tuli kilon paloina takaisin ja on nyt pakkasessamme. Sen sijaan että olisin ottanut sen 150€ rahaa, otin lihat ja sitä täällä syödään nyt tovi! Tästä tulee jonkin verran kuluja, teurastusmaksu ja lihanleikkaamolle omat maksut, yhteensä noin 700€ mutta tulee siitä lihaakin.

  Tämä ei varmastikaan monelle hevosihmiselle ole ollenkaan hyväksyttävä asia, mutta halusin tuoda tämänkin puolen asiasta esille. Vaikka sitten vaan keskustelunherättäjänä.

  Kiitos ja anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen syönyt vasta omia possujani ja karitsoitani ja nyt vasta "vahingossa" musta on tulossa hevosihminen..mutta olen jo valmiiksi samaa mieltä.. kamala määrä lihaa hukkaan heitettäväksi ja samanaikainen varmuus siitä, että nyt hevosella on hyvä olla eli voi olla että joskus saan saman lempinimen. Ymmärrän toki niitä jotka haluavat haudata hevosensa, mutta lihansyöjänä tiedän myös, että liha tulee kuolleesta eläimestä, ei kaupasta ;)

   Poista
 2. Nyt täytyy uteliaisuuttaan kysyä, että mitä se sitten maksaa, että ne teurastaa sen hevon? Tai siis niin kai sekin jotain kustantaa? Vai pelkkää "voittoako" matkan jälkeen jää käteen? *nimimerkillä ei koskaan vielä hevosestaan luopunut*

  VastaaPoista
 3. Jos omistaja ei ota hevosesta lihoja itselle, maksetaan siitä omistajalle "tuottajahinta" joka on 0,50 tai 0,60/kg, eli silloin matkasta tulee pelkkää "voittoa" eli normi hevosesta se 150-180€. Teurastamo pitää siis lihat. Tässä tapauksessa omistaja ei siis maksa itse teurastuksesta mitään.

  Mutta jos otat lihat itselle, teurastusmaksu normaalikokoisesta suomenhevosesta oli ainakin meidän tapauksessa 260€. Tähän päälle lihanleikkaamon maksu, joka oli 405€ verottomana. Tämä tarkoittaa sitä että liha tulee vakuumiin pakattuna, asianmukaisesti tarroitettuna itsellesi. Tämä siis koko hevosen osalta. Ja on paljon paistia, filettä ja jauhelihaa, jouduimme ostamaan toisen pakastimen tätä varten!

  Voit myös ottaa vaikka vaan puolikkaan hevosen lihat itselle, jolloin ylläolevat maksut puolittuvat.

  VastaaPoista
 4. Oho, eroja näemmä on markkinahinnoissakin. Irkan vein -08 ja alle 50e tuli! Linnin -10 ja sekin jäi muistaakseni selkeesti alle sataseen. Eikä ne nyt mitään luurankoja ollut :D Irka mallia Porre, mut varmasti tosin pienempi, alle160cm. Linni mallia Toini. Onko Sastamalassa 2 teurastamoa vielä? Onko Paimiossa enää ollenkaan? Mutta ihan oikeassa olet, mitä loppuun kirjoitit. Näin se on ja niinkus aina oon sanonut, arvostan aina kaikkia jotka järjellä hevosenkin lopettamisesta / teurastamisesta ajattelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vammalas pitäis kumpikin teurastamo toimia (ite asun vammalas enkä ole kuullut että Liha hietanen olis lopettanut ja sastamalan teurastamo toimii ainakin.

   Poista
  2. On molemmat toiminnassa edelleen.

   Poista
 5. Ajatella niitä aikoja, kun lämminverisestäkin sai teurasramolla 7000 mk.. tämä 90-luvun alussa.

  VastaaPoista