LISÄTIETOA:

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Kuninkuusravikuvia

* * * ... ja siinä ohessa hieman tunnelmia kaviouran sisäpuolelta. * * *


Viikko sitten ravattiin täällä meitsin kotihoodeilla Suomen Turussa tämän vuoden kuninkuusravit. Emmää koskaan ennen ollut kuninkuusraveissa ollutkaan, mutta nyt olen! Keli oli suosiollinen, upeita hevosia oli radan täydeltä ja kivaa oli!


Voin mää tietysti myös paljastaa kui-miks-mitä varten mää siellä kuninkuusraveissa just tällä kertaa olin. Painavavin syy siihen lienee että olen niin kauhian toimelias nuori neito, että olen Turun raviradalla lähettäjän hommissa töissä ns. oikean työpaikkani lisäksi. Tavallisissa iltaraveissa on tullut lipun kanssa touhuttua jo pitkälti 10 vuoden päälle ja nyt kun "omalle raviradalle" osui kuninkuusravit, niin pikkusen suuremmissakin zembaloissa oli kunnia päästä työskentelemään.

Lähettäjän työvälineet: lippu ja käsiohjelma

Metsämäen oma lähetysauto on tuo Jaffa-kuvioinen. (Valkoinen on Porin raviradalta paikalle huristeltu vara-auto.)

Mitä lähettäjä sitten siellä raveissa tekee? Ravikilpailusäännöt kertovat seuraavaa:

"7 § Päälähettäjä, lähettäjät
Päälähettäjä ja lähettäjät ohjaavat ja valvovat kilpailijoita verryttelyssä, esittelyssä, lähtöön järjestäytymisessä, lähdössä ja juoksun aikana. Päälähettäjä ja lähettäjät seuraavat juoksun kulkua. Rikkomuksen tai onnettomuuden sattuessa päälähettäjä ilmoittaa siitä kilpailutuomaristolle."

Selvensikö yhtään? Ai ei? Todella tiivistäen lähettäjän hommiin kuuluu tasoitusajoissa (ns. volttilähdössä) katsoa että valjakot löytävät omille lähtöpaikoilleen, ohjeistaa mikäli näin ei tapahdu ja katsoa ettei kukaan ohita lähtölinjaa liian aiemmin. Jos joku varastaa tai muuten töpeksii lähdössä, on meidän homma ottaa lähtö takaisin.

Autolähdöissä meikäläiset istuvat auton lavalla huolehtien edellämainituista asioista sekä avaavat sekä sulkevat lähtöautossa olevat siivekkeet.

Lisäksi ns. liputamme välikilometriajat eli seisomme kilometrin paalun kohdalla ja heilautamme lipulla merkin kun johtava hevonen ohittaa paalun.


Tältä se sitten käytännössä näyttää. Tässä odottelemme, että monteratsukot hölkyttelevät lähtöpaikalle. Päälähettäjä seisoo tuolla korkealla korokkeella ja meitä tavislähettäjiä on jokaisella tarvittavalla tasoitusajon paalulla 20 metrin välein ohjeistamassa ja katsomassa ettei kukaan liian innokkaasti ylitä lähtölinjaa liian aikaisin.

ruuna Sata Salamaa

Keulassa monten uuden EM-ennätyksen tässä juoksussa tehnyt ruuna Baletin Salama.
Perässä seuraa r. Notarik (nro 7) ja r. Himpun Humu (nro 3).

Kuninkuusravilauantai aloitettiin ponilähdöillä ja jatkettiin siitä sitten raviratsastuslähdöllä eli montella. Nämä monte-lähdöt ovat jostain syystä usein sellaisia, ettei ensimmäisellä yrityksellä päästä matkaan. Niin tälläkin kertaa. Taisi vasta neljännellä yrittämällä tulla hyväksytty startti. Btw, kahdesta uusinnasta valjakko / ratsukko poistetaan lähdöstä.

Auton takaa matkaan.

r. Virin Eko (2), t. Varjonova (3) ja t. Novan Vuokko (5).


Tämmöiseltä se hevosten voltissa pörrääminen näyttää keskikentän suunnalta katsottuna. Viisi hevosta mahtuu aina samaan volttiin ja samalta lähtöpaalulta voi lähteä 12 hevosta (8 eturivistä ja 4 takarivistä). Aluksi oli tosi vaikea ymmärtää näitä kuvioita, mutta kyllä tämä volttaussysteemi kohtalaisen nopeasti tuli tutuksi.

Pieni pala vielä sääntökirjasta:
"Lähettäjät ilmoittavat päälähettäjälle kilpailijoiden valmiuden nostamalla lipun ylös. Kun kaikki on valmiina, päälähettäjä antaa valmiudesta merkin. Kuuluttaja antaa ”valmis”-komennon volttausta johtavan hevosen lähtiessä viimeiselle kierrokselle, kuitenkin viimeistään radan puolivälissä."Vuoden 2016 ravikuningatar: tamma Saaga S.
Sunnuntaina oli Ypäjän Hevosopiston komea katrilli Turun VPK:n puhallinsoitinorkesterin säestyksellä.

Vuoden 2016 ravikuningas: ori Vitter

ori Välähdys

Keskikentän taukokopilla meno on aina vakavaa. Köh köh.

Ulkoradalla ori Vitter, sisäradalla ori Marat.


Metsämäen Kuninkuusravien maskotti: Heppe!
Ori Ponnen Aatos

Kyllä se raviorikin taittuu halutessaan laukkapiruettiin. Ottakaa ratsut mallia!

Voltissa ennen aja- komentoa ori Tuulen Ilo (1), ori Ponnen Aatos (2) ja ruuna Ruutu-Viesker (4).

Kuningatarkisan viimeisellä matkalla kovat tammat Saaga S (3) ja Akaasia (1).

Kärjessä ori Välähdys

Kuninkuuskisan päätösmatkan voittaja ori Välähdys

Siellä he ovat! Ravikuninkaalliset vuonna 2016: tamma Saaga S ja ori Vitter.

Tamma Saaga S:n ohjastaja Matti Nisonen voittoseremonioissa.
Raskas viikonloppu pitkine työpäivineen, mutta en valita! Huikean hieno tapahtuma ja upeita kilpahevosia! Olin etuoikeutettu nähdessäni nämä ravit ilman ruuhkaa ja täydellisiltä aitiopaikoilta. Ei tätä oikein työntekona voinut ottaa, enemmänkin todella mukavana kokemuksena!

Rakkaus lajiin punnitaan kun ensimmäisen työpäivän jälkeen raahustaa marraskuisena iltana pilkkopimeässä ja loskamössössä vielä illaksi tänne toiseen työpaikkaan katsomaan kuraisten hevosten pyörimistä radalla. Kesäpäivinä tämä on melkeinpä vain juhlaa!

Turku kiittää ja kuittaa. Seuraavat kuninkuusravit Metsämäessä ravattaneen joskus 15 vuoden kuluttua. Sitä odotellessa...


Team Keskikenttä!
Kaksi viimeistä kuvaa: Leena Kahisaari

14 kommenttia:

 1. Kivoja kuvia! Itse oon myös ollut kerran kuninkuusraveissa töissä, kukkaistyttönä :) Vuosi oli 2009 kun ne pidettiin täällä omalla kotiradalla Lappeenrannassa. Nyt olin Turussa paikalla ihan vain turistina. Hyvät ravit järjestitte, kiitos teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaistyttönä... Hui! :D mää olen niin ujo piimä että paljon mieluummin olen näkymättömänä vain yksi lähettäjistä. Ei ole yhtään mun juttu tuollainen esilläoleminen. :)

   Moni on kehunut raveja. Ei tainnut ihan pieleen kaikilta osin mennyt järjestelyt. :) Lauantaina taisi olla jotain ongelman poikasta bussikuljetuksen kanssa, mutta siitäkin olen aivan tietämätön. Meillä oli henkilökunnan parkki radan läheisyydessä ja poislähtiessä käännyin eri suuntaan kuin kaikki muut. :D Kaikki porukka valui keskustan suuntaan ja meikäläinen lähti huristelemaan kotiinsa seuraavaan kuntaan, joka on pienen pieni maalaiskyläpahanen. :D

   Poista
 2. Hatunnosto, että kaiken muun lisäksi jaksat vielä näissä meidänkin kinkereissä töitä tehdä <3 Ihania kuvia!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidit kuvista! :)

   Onhan tämä välillä aivan jäätävää menoa. Ensin 8 tuntia oikeissa töissä, puolen tunnin siirtymäajalla illaksi raveihin, sieltä kotiin ja aamulla takaisin töihin. Usein tulee rapeat 16 tuntia siitä aamustartista kotipihasta siihen kunnes kaartaa takaisin samaan pihaan. Siitä sitten vielä hevosten hoitoa ennenkuin pääsee itse edes harkitsemaan sänkyyn kömpimistä. Talven pahimpana pimeytenä ja kura-aikana tämän touhun täysjärkisyys kyllä mietityttää. :D

   Poista
 3. Kjeh, olen sun kuvassa! ;) Katrillin viimeisen pari kuvaajanpuoleinen ratsukko. Hienot oli kemut kaikkinensa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa, pieni maailma! :D
   Saattaa olla enemmänkin kuvia, jos tämän tai niitä muita haluat, niin laita toki sähköpostia: lively@suomi24.fi :)

   Poista
 4. Olipa hienoja kuvia ja kerrankin nimenomaan sieltä sisäkentän puolelta kuvattuna! Kiitos! Jopa meidän Ponnen Aatos on päässyt laukkapiruetteineen kuviin. Kannatti siis lähteä Turkuun asti esittämään korkeamman koulun liikkeitä volttirinkiin. ;) Voi plääh tuota meidän kuumakallea. :D

  Puhuttiinkin raveissa ääneen sitä, että teillä oli Turussa aika hienosti vain naislähettäjiä! Ne on täällä Pohjanmaan raveissa niin harvinaisuus, että nyt Turussa asiaan kiinnitti oikein huomiota.

  Hienot ravit järjestitte kaikin puolin, paljon jäi mukavia muistoja laukkapirueteista ja hylkäystuomioista huolimatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on hieno hevonen! :) Kuvia on muistaakseni enemmänkin, joten jos haluat niitä (tai näistä isommat versiot) niin laita sähköpostia. Lively@suomi24.fi :)

   Me ollaan jännä lähettäjäporukka. Nuoria likkoja koko sakki! :D tai ei me nyt enää niiiiiin nuoria olla, mutta tuossa 5-10 vuotta sitten varsinkin oltiin. Aikas vähäisesti vaihtuvuutta on ollut. Autokuskeina on sentään nuoret miehet. ;) (alle 30 vee molemmat heistäkin, mutta aivan ensiluokkaiset ammattilaiset!)

   ..ja mukavaa että oli hyvä kuninkuusravireissu! :)

   Poista
 5. Tosi hyviä tunnelmakuvia :) Olin itse turistina sunnuntaina, tunnelma raveissa oli kyllä hieno vaikkei mitään eturivin paikkoja ollutkaan. Ensi vuonna täytyy ehdottomasti mennä Vermoon kunkkarituristiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää harkitsin kans samaa, että pitäiskös sitä ihan oikeasti joku vuosi mennä turistina kunkkareihin. :D

   Poista
 6. Hienoja kuvia!!! Ja kivaa backstagetietoa. Hyvät oli kunkkarit ja tunnelma ja kaikin puolin Turku onnistui järjestelyissä vallan mainiosti, kiitos siitä!! Mulle jäi sen sijaan henk.koht. hampaankoloon se etten päässyt ottamaan selfietä Hepen kanssa, sen hilluessa pääosan ajasta keskikentällä tai vissiin jossain Vipissä, meidän tavallisten kuolevaisten joukossa en onnistunut sitä bongaamaan kuin lauantaina porttien auettua. Huonoa tuuriakin kenties mut pakko avautua pettymyksestäni edes jossain :D Mä olin meinaan niin odottanut sitä kohtaamista, ommellut 15 vuoden takaisten kunkkareiden maskottihepen lippikseeni jne. mut sit sitä kohtaamista ei koskaan tapahtunutkaan, sniff.... No, se siitä :D Ja sit vielä ollakseni pilkunviilaaja-raviurheilija niin voltissa muuten lähtee eturivistä hevoset 1-7 ja takarivista 8-12. Eli 7 eturivistä ja 5 takarivistä, ei 8 ja 4. Mut taisi tulla vain ajatusvirhe, uskon että lähettäjänä tiedät varsin hyvin jokaisen volttaajan paikan, monesti paremmin kuin ne volttaajat :D

  Ja tää koko kommentti oli sit kirjoitettu täysin hyvässä hengessä niinkus varmasti tiedät <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pahoillani, että tuli oharit treffeissä Hepen kanssa. :D Heppe ei ole "meidän porukkaa", joten hänen työtehtävistään ja edustuspaikoistaan en osaa valitettavasti kertoa sen enempää. Suurimman osan ajasta taisi Heppe kyllä hengailla ainakin sunnuntaina voittajakehässä tai jossain sen välittömässä läheisyydessä.

   Suuri kiitos korjauksesta! Repesin nauramaan luettuani kommenttisi. Mää niin kauhean pätevänä olen selittänyt volttavista hevosista ja laittanut vieläpä väärin. Ahahahaaaaa! :D
   Olet ihan oikeassa! Voltissa lähtee eturivistä hevoset 1-5 sekä juoksuradan hepat 6 ja 7. Takarivin muodostavat numerot 8-12. Autolähdössä niitä onkin sitten kahdeksan eturivissä rinnakkain. ;)

   Poista