LISÄTIETOA:

torstai 10. tammikuuta 2013

Miten paljon painaa suomenhevonen?

Tarkennettuna ruuna Voitto, jolla on ikää 3 vuotta ja 6 kuukautta.

05 / 2012

Otsikon kysymykseen on hivenen vaikea vastata täsmälleen oikein ilman isoa vaakaa, mutta yritetään. Otin painonarviontiin tarkoituksella Voiton kaikista hevosistamme, koska ruuna on ainokainen vaa'alla "virallisessa mittauksessa" käynyt.

Ylläoleva kuva on napattu Voitosta toukokuussa 2012 Ypäjän laatuarvostelukarsinnoissa. Voitto on ruunattu paria kuukautta aiemmin (29.2.2012 Orista ruunaksi) ja silloin vaaka näytti mahtavaa lukemaa 520 kg! Varsa oli tuohon aikaan ruumiinrakenteeltaan nykyistä honkkelimpi ja korkeutta oli 155 cm. Olin todella hämmästynyt, että niinkin pienenoloinen varsa oli niiiiiin painava!!

23.12.2012 

Jouluna teimme erittäin tarkan säkäkorkeusmittauksen Voitolle kalibroidulla harava - vatupassi - rullamitta -menetelmällä ja tulokseksi saimme nuorukaiselle 160 cm korkeutta! Pituutta oli suunnilleen 175 cm verran ja rinnanympärystä 196 cm.

Näiden mittojen avulla laskin Hevostietokeskuksen sivuilla olevalla kaavalla ruunalle painoksi 566 kg.
Pavo-rehujen mukana tulleella painomittanauhalla Voittiksen paino oli 600 kg. Näistä voimme tehdä ehkäpä jonkunsortin yhteenvetona toteamuksen, että näillä kahdella laskutavalla päässee kohtalaisen lähelle totuutta hevosen painonarvioinnissa. 

Lisäksi voinemme vastata alkuperäiseen kysymykseen: Voitto painaa n. 600 kg!

2 kommenttia:

  1. No huh, olikohan oma tammani jotain 425 kun vaa'alla käytiin... Sekään kuitenkaan ihan ponikokoinen tai edes erityisen siro, mutta on näissä näköjään aikamoisia eroja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään! Meillä on Voiton kanssa ell-reissu ensi maanantaina Tampereen hevosklinikalle, olisikohan siellä vaaka tämän hetkisen painon tarkistukseen...? :)

      Poista