LISÄTIETOA:

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Satulapohdintaa, osa 1: Voitto 4vee

Voitosta on tullut jo niin iso poika, että ruunalle oli aika ostaa oma satula. Nuori mies siis trailerin kyytiin, auton nokka kohti Paimiossa sijaitsevaa Satula.comin toimipistettä ja koulusatulan etsintä oli valmis alkamaan!

Paljon erilaisia satuloita kävi selässä: osa istui huonosti, osa vielä huonommin ja ne paremmin istuvat saivat tarkempaa tarkastelua vyö kiinnitettynä ja paino (= minä) päällä. Hylkäykseen suurin osa niistäkin meni. Vanhoista Albioneista ei sopivaa löytynyt, vaikka sellaista olin salaa toivonut. Muutamia satulamerkkejä meni "ei todellakaan" -listalle heti jo ruman ulkomuodon vuoksi. Pitäähän sen satulan kaunis olla katsellakin!

Yli 1,5 tunnin höpinän, ihmettelyn, sovittelun, uudelleen sovittelun ja lopullisten valintojen jälkeen kotiin lähti koeratsastukseen kaksi satulaa. Molemmilla satuloilla tuli ratsastettua ja niitä lenkin päällä ihmeteltyä. Molemmat olivat omalle pyrstölle hyviä ja molemmissa oli plussia ja miinuksia, jotka vaikeuttivat entisestään valintaa. Voiton selkä on vielä kovin lihasköyhä ja se oli suurin haaste sopivan satulan etsinnässä. Alkuun ajattelimme hevosella olevan "Albion- tai CB- selkä" ja niihin suuntiin lopulta valinnat kääntyivätkin. Voitolla on kovin kallis maku, valitettavasti.

Vaihtoehto 1:
- lähes uutta vastaava, uusipaneelinen
- Albion K2 koulusatula
- W / 17,5 "
- hp. 1600 € 

Älkää järkyttykö jalustinremmin väristä, heh heh.

Albionin suurin plussa on muunneltavuus, sen leveyttä pystyy muokkaamaan myöhemmin tarpeen mukaan. Satula on myös erittäin hyvässä kunnossa. Miinuksien puolelle painuukin sitten hinta, onhan tuo satula kallis. Vastapainoksi toki saa kestävyyttä ja merkkisatulan hyvät puolet.
Suurimpana mietintänä on satulan rungon kaarevuus - onko se sopiva? Panelit näyttävät olevan yllä olevassa kuvassa hivenen selästä irti. Selkälihasten kehittyessä tilanteen olettaisi parantuvan, mutta kipeyttääkö satulan muoto selkää ennen sitä? Kokonaan paneelien ei selkää vasten missään vaiheessa pitäisikään kuulemma tulla, paneelit on hieman erilaiseksi muotoiltu.
Lisäksi paikallaan seisten painon tullessa satulaan, selkärangan tila painuu takaa lähelle selkää. Työskennellessä, ts. liikkeessä (selkä ylhäällä), ongelmaa ei ole eikä satula heilu ylös-alas.

Vaihtoehto 2:
- maailmaa jo nähnyt: naarmuja, kulumaa
- Cliff Barsnby Kanter
- W / 17,5"
hp. 950 €


CB:n suurin miinus on muunneltavuuden puute. Satula on nyt hyvä, mutta ei luultavasti sitten enää myöhemmin. Jää todennäköisesti kapeaksi ja sitten olisi edessä taas uusi penkin metsästys. Merkkisatula tämäkin toki on, mutta satulassa on paljon naarmuja ja toisella puolella (ei näy kuvassa) selvää kulumaa. Jos ostan uuden satulan, haluan sen olevan kohtalaisen naarmuton ja siisti. Hinta olisi paljon kukkaroystävällisempi.

Lopputulos:
Albionista tehtiin kaupat ja se jäi meille käyttöön. Silti mietityttää. Yhä ja edelleen. Sopivan satulan löytäminen tuntuu olevan rakettitiedettä. Aika näyttää, onko tämä Voitolle se oikea.

Kalilein satula sai myös viime viikolla täyden tyrmäyksen istuvuudeltaan. Satulanmetsästys osa 2 ilmestynee siis pian, huh huh.

Satula.comin Marjalle erikoiskiitokset satulansovituksesta
ja erinomaisesti sujuneista kaupoista!!

8 kommenttia:

 1. minulla on sama albion ja olen ollut siinä käsityksessä, ettei sitä voi muokata? se olikin suurin miinus sitä hankkiessa, mutta säädettävistä ei löytynyt sopivaa ja satula oli lampaankarvan verran liian väljä, niin päädyin sitten siihen. jos se selkä nousee vaikka sen karvan verran, niin no panic. ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaa Albionin penkeistä pystyy muokkaamaan, itsellänikin oli K2 koulu- ja yleispenkit, mutta niissä ei ollut kaarenvaihtomahdollisuutta. Onkohan kaikissa vähän uudemmissa se jo?

   Poista
  2. Vanhemmissa malleissa ei ole muokkausmahdollisuutta.
   Tämä meidän K2 on "uutta mallia" ja siihen saa vaihdettua etuosaa suht helposti. :)

   Poista
 2. Oman hevoseni satulat yhteensä reilu 3500EUR, taitavat olla jo hevostakin arvokkaampia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tilanne meillä Porren kanssa... Vanhalla ja vaivaisella on tallin kallein satula ja sen koulupenkin hinta käytettynäkin on 5 x hevosen tämän hetken arvo.
   Mutta rakas hevonenhan tarvitsee vain kaikkein parasta?

   Poista
 3. Albion näyttää noista kahdesta vaihtoehdosta selvästi selkään sopivammalta, mun mielestä. Ei kannata huolestua siitä ettei satula ota takaosasta jämptisti kiinni selkään, kunhan se ei lähde mukaan sun liikkeeseen keventäessä. Tällaista tietoa minulle kerrottiin satuloita soviteltaessa. CB näyttää tuossa kuvassa jotenkin takakenoiselta ja sen luulisi ainakin saavan selän kipeäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija ajatuksistasi!

   Katsoin itse täsmälleen samaa tuosta CB:n kuvasta tätä juttua kirjoittaessani! Näyttää omasta mielestänikin hivenen jotenkin "takakenoiselta".

   Kalilein Albion heiluu takaa keventäessä ylös-alas. Kovinkaan pahasti ei selkä ole siitä kipeytynyt, mutta pitäisi nyt löytää joku paremmin istuva satula sille.

   Poista
 4. barnsbyn runkoa pystyy kaventamaan/levittämään :) ei vaan ole ovin julkista tietoa suomessa jossian syystä

  VastaaPoista