LISÄTIETOA:

tiistai 9. joulukuuta 2014

Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus: Korsi kannettu kekoon!

"Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimuksen 2014-2015 tarkoituksena on selvittää kasvuhäiriöiden esiintyminen suomenhevosilla. Nivelten kasvuhäiriötutkimus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nuoren suomenhevosen röntgenkuvaukseen merkittävästi alennettuun hintaan. Tutkimus on  myös osa suomenhevosten uudistuvaa jalostusohjesääntöä."


Voitto oej kavionivel

Kaverini vinkkasi viime kuun loppupuolella Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimuksesta, joka tarjoaa mahdollisuuden kuvauttaa nuoren suomenhevosensa jalat alennettuun hintaan. Tartuin heti puhelimeen ja tilasin Voitto 5 veelle kuvausajan.

Se aika oli tänään. Voitollahan on ollut kaikenlaista epämääräistä kremppaa viime aikoina, joten tutkimusaika osui paremmin kuin kohdilleen! Eikä ruunasta ennen oikeastaan röntgenkuvia ole otettukaan.

Otj kinner
Parin tunnin kuvaussession jälkeen kuului sekä hyviä sekä hieman negatiivisempia uutisia. Irtopaloja nolla, mutta oej kavionivelessä on terävöitymistä, samoin kuin otj:n kintereessäkin. Nämä löydökset olivat hieman arveluttavia. Mutta kuten aina hevosten kanssa, nämä poikkeamat eivät välttämättä aiheuta yhtään mitään ongelmaa hevosen koko loppuikänä tai sitten ne voivat saattaa hevosen teuraskuntoon suht nopeallakin aikataululla. Pitää myös muistaa, että 99,9 % hevosista on röntgenlöydöksiä!

Voiton selkä kuvattiin sekä tutkittiin samalla keikalla. Okahaarakkeet olivat röntgenkuvassa priimat, joten vamma on vain ja ainoastaan selkälihaksessa. (Hyvä!) Todennäköisesti epäsopiva satula aktivoi lihasvamman aina välillä kipeytymään. Hoitona siis uuden satulan etsintä. Tämä onkin jo työn alla, koska huomenna on jälleen aamutuimaan ruuna pyörien päällä ja nokka kohti satulansovitusta!

Selkä. Lihasvamma on kolikon kohdalla.

Mitä jatkossa? 
- Uusi, sopiva satula etsitään. Jos selkävaivat jatkuvat, selkä pitää ultraäänellä tutkia.
- Voiton laukkaongelman jatkuessa pitää tehdä ontumatutkimus. Joko vaivana ovat löysät takapolvet tai sitten tämä otj:n röntgenlöydös kintereessä näkyy myös liikkeessä. Hoitolinjauksia on muutamia sentään tarjolla.
- Joululoma tulee oikein loistavaan kohtaan! Eli tulevan kolmen viikon loman aikana saa selkä parantumisrauhan ja mahdolliset nivelvaivatkin lienevät helpottavan.

9 kommenttia:

 1. Kiitos kun muistutit ;) Pitää Sohvi kiikuttaa myös kuville.

  VastaaPoista
 2. Te olette jo kerinneet kuvauksiin, itselläkin suunnitelmissa viedä oma kolmivuotiaaksi tuleva tamma kuviin. :) Vaikka voi olla, että tieto taas vaan lisää tuskaa, jos jotain isoja löydöksiä tulee... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitto kääntyy kohta 6-vuotiaaksi ja vuodenvaihteen jälkeen ei sitä olisi enää huolittu mukaan tutkimukseen. Piti siis toimia kohtalaisen ripeästi. :)

   Tieto lisäsi täälläkin tuskaa. :D
   Mutta nyt on sitten ainakin kuvat mihin verrata tarvittaessa myöhemmin.

   Poista
 3. Mun kaverin hevonen on ontunut jo pitempään ja se on tutkittu aivan läpikotaisin kahdella eri klinikalla, Siis todella kaikki. Mitään ei ole löytynyt, ei edes pientä nivelrikkoa, eli hänellä on käytännössä terve hevonen. Joka ontuu. Eli eipä noista kuvista tarvi paljon välittää. Tietty noi löydökset on harmillisia, jos meinaa hevosen myydä. Mä muuten ostin just hevosen, jolla röntgenissä ei löytynyt yhtään mitään. Mutta sehän ei mitään todista sekään. Tää on niin yksselitteistä, ehehehe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää pienen hetken mietin, että laitanko näitä kuvia tänne, jos hevosen myöhemmin myyn. Ajattelin sitten, että näkyyhän ne muutokset röntgenissä kuitenkin sillä uudellakin omistajalla mikäli hevosen haluaa kuvauttaa ennen kauppakirjan allekirjoitusta.

   Lisäksi myyn hevosen sellaisena kuin se tietojeni mukaan on, röntgenlöydöksiä pimittämättä. :)
   Sulla on käynyt hieno sattuma, jos tamman kuvat olivat puhtaat! Muutenkin näytät bonganneen helmen yksilön!

   Poista
  2. ..ja kuten ell sanoi, kuvillakin on merkitystä. Kuvakulmaa kun kääntää millin, voi löydös olla taas ihan erilainen.

   T. Hän, jolla on nuori hevonen ja rtg-kuvat mallia reikäjuusto ja hankkarit mallia rusetit.

   Poista
  3. Emmääkään ole murheissani ennenkuin on syytä. :)

   Poista
 4. Me käytiin Hemulin kanssa torstaina samoissa kuvissa ja meillä muuten kaikki ok, mutta sama otj kintereen teräväisyys kuin teillä kehittymässä! Hyvä tilaisuus kyllä nuoren hevosen kuvaamiseen ja voihan noihin verrata sitten jos joskus jotain tulee :)

  VastaaPoista