LISÄTIETOA:

sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kesäihottuma vai ötökkäkutina?

22.7.2016

Pieni poni, iso kutina -stoori jatkuu. Olen alkujärkytyksen jälkeen jäänyt pohtimaan, että onko tämä poni kesäihottumainen vai kiusaavatko sitä vain ötökät näin pahasti?

Laidun sijaitsee aukealla paikalla keskellä maaseutua ja mielestäni meillä tuulee suht reippaasti kohtalaisen usein. Isompia vesialueita ei lähistöllä ole. Laidunruoho on tänä kesänä ensimmäistä vuotta syötössä nurmen uudistuksen jälkeen. Viime kesänä laidun oli poissa käytöstä ja siinä kasvoi uuden viljellyn nurmen lisäksi suojakaura (joka puitiin syksyllä pois). Puita ei tässä peltolaitumella ole. Toinen lyhyt sivu rajautuu metsäalueeseen, kuten myös osa toisesta pitkästä sivusta. Kyseessä on siis viljelty, sarkaojinen (entinen) heinäpelto eikä luonnonlaidun.

Toukokuun lopulla poppoo meni laitumelle kokoaikaiseksi ja ovat siellä hengailleet siitä alkaen. Hurmaksen hangatun hännän huomasin vasta nyt eli heinäkuun puolivälin tienoilla. Ennen laidunaikaa hevoset hengailivat talvitarhassa, jossa on saatavilla puita, pihattomökkiä ja muita paikkoja rapsutteluun, mutta siellä en huomannut ponin yhtään raapivan itseään. Näiden ajatuksien pohjalta sanoisin siis hankauksen alkamisajankohdan sijoittuvan heinäkuun alkupuoliskoon tai lähelle kuukauden puoliväliä. Paarmoja täällä ei ole ollut mitenkään erityisen paljoa eikä hyttysiä tai mäkäräisiä edes mainittavaksi asti. Ainakaan itseäni ne eivät ole yhtään häirinneet vaikka olen pihalla ollut myös iltamyöhällä ja touhuillut hevosten parissa. Kärpäsiä täällä on erittäin paljon ja niitä pyöriikin mustanaan laidunporukan ympärillä.


Ylläolevassa kuvassa näkyy Hurmaksen hännän rapsutusjäljet. Kimalteleva aine on vaikuttamassa olevaa Hexocil-pesuainetta. Olen viime päivät pessyt häntää Hexocilillä ja laittanut sen jälkeen Solhedsin seerumia sinne sekä harjantyveen. En osaa sanoa kutinan vähentymiseen / lisääntymiseen / muuttumiseen vielä mitään, koska olen viettänyt rattoisasti päivät töissä enkä ole päässyt seuraamaan ponin käyttäytymistä pidempiä jaksoja. Ei tuo häntä nyt ainakaan pahempaan suuntaan ole mennyt. Jouhet on toki hangattu pois, mutta iho on ehjä ja tasainen.


Tältä se häntä näyttää "normaalitilanteessa", joten ehkä ihan pikkuisen armahdan itseäni etten aivan ensimmäisinä päivinä vielä huomannut hankausjälkiä.

Eihän sillä ole oikeastaan mitään väliä onko tämä kesäihottumaa vai ötökkäkutinaa, mutta omaa tuskaani saattaisi hieman helpottaa tieto tässä kohtaan. Saattaisi toki siinä ohessa helpottaa poninkin tuskaa, kun yritän parhaani mukaan hoitaa ja helpottaa ponin olemista.

Mitä mieltä olette? Mitä ajattelette tästä?

4 kommenttia:

 1. Hei! Edelleen muistutan Framykoin-pulverista :) En tietenkään voi olla varma tehoaako se juuri tuohon, mutta kun se sisältää kahta antibioottia niin saisit tilanteen rauhoittumaan. Sieni.-ja hiivainfektioihin sitä ei voi käyttää (eikä tuo sellaiselta edes näytä).
  Ainakin minun tiedossani olevat hevoset joilla tuollaista vaivaa on ollut, ovat hoituneet sillä. Juuri par'aikaa tallissamme yhdellä hevosella on tuo vaihe menossa ja suosittelin hänelle tota pulveria. Hän kävi sen keskiviikkona hakemassa (lainasi minulta keskiiikkona eli silloin eka hoitopäivä) ja eilen törmäsin häneen tallilla ja kysyin miten hännäntyvi voi. Hän totesi että todella hyvin lähtenyt parantumaan (oli keskiviikkona melko hurjan näköinen), nyt kun katsoin, se oli siisti, kuiva ja rauhallinen alue. Totesin vain tallikaveilleni että sitten muutaman päivän jälkeen (eli n.5-7 päivää Framykointa) alkaa rasvaamaan ihoa (Bebanthen tosi hyvä) jotta iho korjaantuu. Bebanthen on ikivanha rasva ja nimenomaan tulee käyttää sitä rasvaa, ei emulsiovoidetta joka samalla nimellä kulkee. Rasvaa laitetaan hyvin ohuelti. Bebanthenillähän saadaan hyvin ansiokkaasti palovammojakin hoidettua,on kyllä erittäin hyvä korjaamaan ihon vaurioita.

  Oma ajatukseni on, että ponillasi on syystä taikka toisesta (voihan se olla vaikka lämpö, kuolleen ihon aiheuttama lika, ötökät, pieni ihorikko jne.) aiheuttanut kutinan, josta se on saanut kierteen aikaiseksi. Aika erikoiselta tuntuisi että tuo on kesäihottumaa, se on nyt vaan vime vuosina ollut hyin paljon esillä ja ehkä liiankin helposti(?) kaikki kutina mielletään kesäihottumaksi.

  Aikansa nämä ottaa ja oli ponisi kohdalla mikä hoitomuoto vain mikä tuo avun niin kyllä se paranee, aivan varmasti :)

  Kesäterkuin Anne

  VastaaPoista
 2. Minä lähtisin nyt ihan rauhassa katselemaan, että miten iho alkaa paranemaan, ilmaantuuko uusia karvattomia läikkiä jne. Jos iho ei ole rikki eikä poni vaikuta ahdistuneelta ötököistä, niin sillä tuskin on mitään hätää. Jos taas alkaa näyttämään siltä, että ötökät ahdistavat, poni on kiukkuinen ja hankaa jatkuvasti, voisi loimen kokeileminen olla hyvä idea. Issikkaharrastajana näen niin paljon kesäihottumahevosia, etten oikein jaksa uskoa tuon olevan sitä. Muutakin kesäallergiaahan on olemassa :)

  VastaaPoista
 3. Meillä myös shettistamma kärsinyt samasta vaivasta. Ikinä ei ole tätä ennen hangannut karvaakaan pois. Omakasvatti 15 vuotias joten historiakin tiedossa.

  VastaaPoista
 4. Moi! Oli mitä kutinaa tahansa niin ainakin Lillillä on Solhedsin tuotteet (shampoo ja tehoseerumi) loimen kera pitäneet kutinat hyvin hallinnassa. Hankailee kyllä välillä ja varsinkin jos jää muutama päivä seerumin laittoa väliin. Ei ole ihoa saanut kuitenkaan rikki. Monet aineet on kokeiltu aiempina kesinä, mutta nämä Solhedsit on ainoat joiden käytöstä olen huomannut hyötyä. Ja siitä loimesta. Enkä tiedä onko Lillinkään kutinat varsinaista kesäihottumaa, mutta jotain kesäkutinaa kuitenkin.

  VastaaPoista