LISÄTIETOA:

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

"Nipsun" kouluvalmennuksessa Porrella 31.3.2012

Puhelin soi perjantaina yhdeksän jälkeen illalla ja kerrottiin seuraavana päivänä olevasta vapaasta valmennusajasta Eeva-Maria "Nipsu" Porthan -Broddellin tarkan katseen alla. Muutaman kerran ennenkin olen saanut "kutsun" hänen valmennukseensa, mutta silloin on (tarpeeksi hyvän) hevosen puute ollut kieltäytymisen syynä. Nyt on Porre (taas vaihteeksi) täydessä treenissä, joten pitihän sitä tilaisuus käyttää hyväkseen!

Lauantaina valmennuksessa olivat tunnit hieman myöhässä ja ehdin Porren kanssa tehdä erittäin pitkän omatoimisen alkulämmittelyn; ensin kävelyä n. 20 minuuttia ja hidasta ravia sekä rentoa laukkaa n. 10 minuuttia.
Tämä olikin oikein hyväksi, koska 40 minuuttia kestävä Nipsun "yksityistunti" oli täyttä työtä alusta loppuun.

Aivan aluksi Nipsu halusi nähdä Porren liikkuvan suoralla uralla molempiin suuntiin ravia ja laukkaa. Ensimmäinen kommentti oli hauska: "Oho, laukkaapa tämä suomenhevonen hiljaista vauhtia". Jep, suomenhevosiakin on erilaisia... Hyviä urheiluhevosia ja sitten niitä... ööö.... ei-niin-hyviä. ;)

Aloitimme ravissa ympyrällä taivutuksilla ja hevosen suoristamisella. Porre liikkuu molemmissa kierroksissa perä hieman sisällä ja sitä korjattiin. Hevoselle haluttiin aktiivinen, terävä ravi ja se tuntui alkuun aikamoiselta ylitemmolta. Teimme molempiin suuntiin erikokoisia ympyröitä päädyssä ja koko ajan hevosen piti olla asetettuna sisällepäin ja perän tultava etujalkojen linjaa eikä sisäpuolella.
Oikeassa kierroksessa teimme loivaa avotaivutusta pitkillä sivuilla ja se meni erittäin hyvin! Vaikeampaa oli toistaa samanlainen laadukas avotaivutus pituushalkaisijaa pitkin suoraan päätypeiliä kohden. Linjan alkuun teimme voltin ja tämän jälkeen piti vain säilyttää asetus ja aktiivinen eteenpäinpyrkimys. Ensimmäisellä kerralla Porre oli kuin kännissä, mutta sen jälkeen linja pysyi suorana koko maneesin läpi ja avotaivutus oli hyvinkin laadukas!

Laukassa myös erikokoisia ympyröitä ja samaa taivutusta sekä takaosan suoristusta. Pörrillä meinasi mennä herne nenään, koska joutui todella kunnolla töihin, ja yritti luistaa hommista keulimalla ja pomppimalla. Ei auttanut, vaan hommat jatkuivat ja lopulta tuli oikein hyviä pätkiä!

Lopuksi vielä vaikeammassa vasemmassa kierroksessa ympyrällä ravia-käynti-siirtymisiä nopeassa tahdissa ja käyntiä otettiin peräti PUOLIKAS askel! Eikä mitään, meni TODELLA hyvin! Asetuskin alkoi pysyä, takajalat löysivät paikkansa ja askeleet rullasivat eteenpäin omatoimisesti.

Porre sai paljon kehuja ja varsinkin laukkaa kehuttiin erinomaiseksi! Jatkossa pitää kiinnittää huomiota hevosen suoruuteen ja eteenpäinpyrkimykseen. Huomasin itsekin suuren eron ravissa, kun takajalat lähtivät töihin ja hevonen alkoi aivan rehellisesti kulkea itse eteenpäin suorana.

Istuntani oli hyvä, ainoastaan laukassa pitää muistaa nojata taaksepäin ja antaa hevosen laukata. Eteenpäin könötys pitää siis suoristaa. Ravissa täytyy muistaa välttää yliryhtiä ja ajatella omaa mahaa "eteenpäin".

Fiilis oli valmennuksen jälkeen MAHTAVA. Porre on vaan niin mahdottoman H Y V Ä!!! Harmi vain kun se on jo iäkäs (15v) ja vanhoja vammoja takana paljon, muutenhan olisi vain taivas rajana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti