LISÄTIETOA:

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kuinkas sitten kävikään?


* * * Klinikkavisiitillä * * * 

Laihtuva (ja takaisin muotoonsa jo lihonut) hevonen, kaksi lievää ähkyä kuukauden sisällä, joulukuisissa verikokeissa proteiini- ja albumiiniarvoissa pientä huolestumisen aihetta. Siinä syitä tämän päivän klinikkatreffeihin eläinlääkärin kanssa.

Ohjelmassa piti olla tähystys, verikoekontrolli, hiekkaröntgen ja vatsanalueen ultraääni. Kukaan ei ollut pohjustanut ensimmäisestä tutkimuksesta meikäläistä, että sitä tulee edeltää 16 tunnin paasto. Oho. Hupsis. Skipattiin siis tähystys ja parempi onni sen suhteen ensi viikolla.

Mitäs sitten löytyi? Löytyi ainakin hiekkaa suolistosta. Ei paljoa, mutta enemmän kuin oli edellisessä kuvassa reilu vuosi sitten. Se olis ensimmäinen kerta meillä edessä! Nimittäin psyllium-kuurin syöttö. Tarulandiassa ei yksikään öttiäinen ole sitä liisteriä maistellut ennen tätä. Kerron kyllä miten meidän käy, kun kuuri ensi viikolla alkaa... Uppoaako ja jos ei uppoa, niin millä laitetaan uppoamaan.


Vatsanalueen ultraäänessä kaikki jees. Ei merkkejä tulehduksesta. Huh! Se mikä oli hippasen huvittavaa, oli Voden rasvan määrä. Eläinlääkärin paperista kuvailua lainatakseni "reipas rasvakerros". Mun mukalaihalla otuksella on rasvaa kymmenen senttiä!! Kymmenen!! Ei ole ihan heti nälkään nääntymässä tämä yksilö, joten oikein hyvin mielin voin lopettaa jatkuvan murehtimisen lihavuuskunnosta. Karva on kiiltävä ja läskiä on vähintäänkin riittävästi - ihan on se ultraäänellä todistettu.

Verikokeessa arvot paranemaan päin ja se on hyvä!


Tällä setillä mennään kohti kesää. Ensi viikolla alkaa ruokakupin liisteröinti (eikun siis psylliumkuuri) ja sen jälkeen tapetaan madot pihalta ja puutarhasta. Vodelle laajakirjoista ja miniponeille perussettiä.

Tämän päivän saalis oli siis sisäisesti hiekkainen hevonen, jolla ei muita löydöksiä. Ens keskiviikkona saa pitää kaikki peukut pystyssä ja toivoa ettei löydy tähystyksessä mahahaavaa. Se ei oikein millään sovi toivelistalle eikä budjettiin.

Tämmöisiä uutisia täältä. Kivaa viikonloppua kaikille!


8 kommenttia:

 1. Tuon saman matokuurin wallu sai helmikuussa kun kakkanäytteestä löytyi matoja syksyn madotuksesta huolimatta. Psyliumia en saanut millään uppoamaan, en ees siirapilla terästettynä, ennen kuin keksin tarjota sitä tarhassa ekaksi Elmerille.. On tuo kateellisuus vain hieno tunne! Heti piti Wallunkin saada sotkua suuhunsa 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juteltiin eläinlääkärin kanssa tuosta psylliumista ja hänen mukaansa paras on se mikä menee mahaan. Saas katsoa mitä kehittelen että meillä maistuu se liisteri. :D saattaa olla että ahne poni saa samalla hiekanpoistokuurin kun syö kauhealla tohinalla kaverin jämät kupista.

   Mulla on hiukan semmonen fiilis,että meillä sellaiset pienet ähkyt johtuvat usein madoista. Tai ainakaan niitä kiputiloja ei ole madotuksen jälkeisinä kuukausina tai oikeastaan sitä seuraavana puolena vuotena.

   Poista
  2. Täällä ei ilmennyt ähkyjä vaan kurapieruja, jotka sotkivat valkoiset persposket kauniin ruskeiksi. Syitä etsittiin vaikka mistä. Syötiin psyliumia sillä wallu on kuraturpa vaikkei sillä hiekkatarhaa olekaan, vaihdettiin heinää parikin kertaa, ja luovuttiin pellavasta täysin sillä ilmeisesti monelle rotunsa edustajalle se ei sovi. Ja sitten löydettiin matoja ja madotettiin sekä syötiin maitohappobakteereita. Nyt odotan keliä jolloin tuon ruskean hännän saisi pestä!

   Poista
 2. Meillä psyllium uppos niin, et sekotin sen pelaavaan ja laitoin vielä 0,5l omenamehua ja vähän porkkanoita mukaan :) tsemppiä syöttökokeiluun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :D
   Mää ajattelin tehdä kans jonkun greenline- melassisiirappi- porkkanaseoksen. Voi olla, että uppoaa hyvinkin. Olen toiveikas. :)

   Poista
  2. Meillä kun nyt tarhaavat vallan hiekalla, syötetään talvikaudella 2 kuuria psylliumia kaikille ihan vain varoiksi. Kakille uppoaa kun sekoittaa rehun sekaan. Muuten meillä menee listalla pellavainen, joten sen tilalle sekoitetaan psylliumvelli niin ei noi (myös Oona nirppanokka mukaan lukien!!) ole kukaan huomannut eroa. Paitsi Nappi: hän tarvitsee tupla-annoksen mysliä psylliumin kanssa eli ruhtinaalliset 2 dl :D Ja luulen että senkin pyytää vain ihan pyytämisen ilosta! Lelliponi :D
   -H

   Poista
  3. Ja jos tuo valmiste on ihan jauheena, niin vispilä on paras sekoittamiseen niin ei tule kokkareita ;)
   -H

   Poista
 3. Mä oon syöttäny jokusen kilon jauhetta ponille, joka on sinällään hirmu ahne, mutta vähänkin epäilyttäviä ruokia ei syö. Psyllium on yks niistä. Parhaaksi totesin melassiveden, johon kippasin päivän ruoka-annoksen (siis pari desiä mysliä ja kivennäiskarkit) ja ihan supernopeasti psylliumit perään, sekoitus ja ponin nokan eteen. Suhteellisen pienellä tappelulla meni viimeisin kuuri, kohta on edessä seuraava ja toivon tämän toimivan silläkin kertaa.

  VastaaPoista