LISÄTIETOA:

perjantai 7. syyskuuta 2012

Matkaratsastuksen elektroniikkaa

 Paljon on toivottu postausta GPS-laitteesta ja sykemittarista, joita käytän matkaratsastuksessa. 
Tässä se vihdoin tulee, esittelyssä omat laitteeni.


Kisa- ja treenikäytössä käytettäviä GPS-laitteita ja sykemittareita on suunnilleen yhtä paljon kuin niiden käyttäjiäkin. Valitsin hevossykemittarikseni Polarin, koska heillä oli helposti saatavilla oleva mallisto, hyvät nettisivut ja toimiva huolto. Polarilta osattiin myös erittäin hyvin vastata kysymyksiini puhelintuessa ja sähköposteihinkin sain vastauksen aina viimeistään seuraavana päivänä.

Lenkin jälkeiseen palautumisen seurantaan on aivan tavalliset stetarit ja Polarilta "sykekahva". Sykekahvan etuna on nopeus, mutta miinuksena toisinaan huono kontakti. Kuiva hevonen + talvi(karva) = yleensä nihkeästi toimiva sykekahva. Kesän kisoissa lits-läts- märässä kesäkarva-hevosessa kahva toimii erinomaisesti.

Sykkeen mittaukseen lenkeillä on pehmeät tekstiili-sykelätkät , jotka toimivat samalla "kellolla" kuin tuo yllämainittu sykekahvakin. Sykelätkistä toinen tulee satulan alle, lähetin satulaan kiinni "kumiremmillä" ja toinen sykelätkä satulavyöhön kiinni (kts. viereinen kuva). Ranteessa pidettävä vastaanotin näyttää hevosen sen hetkisen sykkeen, toimii takuuvarmasti myös kiitolaukassa.

Lähettimiä on kahdenlaisia; W.I.N.D:llä ja ilman sitä. Edellä mainitussa on pidempi kantavuus ja se riittää jopa muutaman metrin päähän. Meillä on tuo "perusmalli" ja sen kantavuus loppuu hyvin lyhyeen, esim. hevosen taluttaminen eri puolelta kuin lähetin on, katkeaa singaali.

Laitteistosta osa on koodattuja (eivät sekoile kanssakilpailijoiden / -ratsastajien vastaavista laitteista) ja osa koodaamattomia. Kaikki osat eivät sovi yhteen keskenään ja näiden kanssa itsekin sain hivenen aikaa aivotyöskennellä, jotta yhteensopivat lähettimet ja vastaanottimet löytyivät. Ensimmäisellä tilauskerralla kävi pieni kämmi puolin ja toisin eikä sykemittari ja rannetietokone ymmärtäneet toisiaan.

Lyhyesti siis: liikkeessä tekstiili sykelätkät (Equine T54H -lähetin) ja rannevastaanotin (FT1 -harjoitustietokone). Satulanpoisoton jälkeen sama rannevastaanotin näyttää sykekahvalla (T31 -lähetin & healthcheck) mitatut lukemat.


Uusiin älypuhelimiin on ladattavissa erilaisia ohjelmia matkan ja nopeuden mittaamiseen (esim. Sports-tracker), mutta meikäläisen seitsemän vuotta vanha perus-kännykkä ei ymmärrettävästi ole ihan tähän hommaan sopiva... GPS-laitteena meillä on Garmin Forerunner 310xt. Se on vedenkestävä, erittäin monipuolinen ja selkeästi luettava mittari. Minkäänlaisia erillisiä GPS-vastaanottimia olkavarteen ei tarvita, vaan kaikki tarvittava on tässä mittarissa. Suurena plussana on myös pitkäkestoinen, ladattava akku! Muistaakseni 80 km kisan jälkeen akusta oli käytettävissä vielä noin puolet, enkä sammuttanut laitetta edes taukojen ajaksi.


Garminiin saa valittua lähes paristakymmenen kohdan valikosta itselleen sopivat tietoruudut näytölle ja ruutujen määränkin voi valita 1 ja 4 välillä. Itselläni on näkyvissä eniten tarvittavat tiedot: nopeus, keskinopeus sekä kuljettu matka. Näyttöön saa valittua myös esimerkiksi huippunopeuden näytön, jos haluaa käydä kokeilemassa joskus mitkä on pollen "huippuvauhdit"!
Polarin GPS- laitteistossa on pitkänä miinuksena keskinopeus-tiedon puuttuminen matkan päällä. Matkan ja nopeuden mittaaminen pitää keskeyttää, jos haluaa vilkaista kuljettua keskinopeutta. Garmin näyttää keskinopeutta reaaliaikaisesti koko ajan.

Näitä kaikkia yllämainittuja elektroniikkalaitteieta voi käyttää yhdessä tai erikseen ja usein peruslenkillä kotona mukana onkin vain tuo Forerunner. Näen siitä helposti lenkin jälkeen vauhdin ja kuljetun matkan.
Vielä pitäisi tehdä tuotetestaus onnistunko yhdistämään Polarin sykelätkät ja Garmin rannekkeen. Jos saan lenkillä sykkeet näkymään suoraan Garminissa, ei tarvitsisi pitää toisessa kädessä Polarin kelloa pelkästään sykettä varten. Garminin mukana tuli ihmiselle tarkoitettu sykevyö, joten mahdollisuus onnistumiseen on olemassa.

Polarin Equine-mallistoon voi käydä tutustumassa: http://fi.polar.fi/fi/tuotteet/equine
Tilasin Polarin mittarit Hevarilta. Palvelu oli erittäin hyvää, voin suositella! http://www.hevari.fi/product_catalog.php?c=133
Garmin Forerunnerin voi ostaa esim. gigantista: http://www.gigantti.fi/

Sykekahva käytössä kisoissa 28.7.2012
Kuvasta kiitos Jaana Vuola!


4 kommenttia:

  1. Hyvä selkokielinen selostus mittareista! Just tällasia pitäis saada lisää eri laitteista niin voisi verrata ominaisuuksia.
    Ehdottoman hyvä ominaisuus tuossa Garminissa on matkan aikana keskinopeuden näyttö. Polarin GPS:stä se ominaisuus puuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan tuoreesti ajan milloin itse olin näitä ostamassa. Ensin olin aivan hämmentynyt näistä laitteista, vaikka lainalaitteita olinkin käyttänyt jonkun aikaa treeneissä ja kisoissa.

      Kiitos tuosta Polarin keskinopeudesominaisuuden puutteen muistuttamisesta! Pitääkin lisätä se suoraan tuonne tekstiin.

      Poista
  2. Mulla on sama haave eli haluaisin naittaa tuon Forerunnerin rannekkeen ja Polarin sykevyön.

    Odottelen vielä veronpalautuksia, että josko niistä raskisin sijoittaa siihen Garminin pehmeään ihmisvyöhön (http://www.gigantti.fi/product/puhelimet-ja-gps/gps-tarvikkeet/GAR1099702/garmin-sykevyo?scid=1038&cn=at.session_193437982&cv=9MSXjtRnVEp23m%2FgFRjSTLCFsmXxByo0edsTizrxPDSDpm5H4XepxjzpQmm155kx&cma=7), josta saisin varastettua nepparilähettimen, joka siis voisi ehkä sopia yhteen tuon Polarin T54H:n kanssa JOTTA saisin rannelaitteita vähemmäksi. =)

    Raportoihan, jos ehdit testailemaan ennen minua. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täsmälleen samalla kokoonpanolla pitäisi meikäläisenkin tehdä testaus! Garminin nepparilähetin kun on samaa kokoa Polarin kanssa ja näinollen sopii samalle paikalle sykelätkiin. Kysymys kuuluukin, "puhuvatko he samaa kieltä?"

      Nyt tarttis varmaan kaivella se Garminin sykevyö esille ja mennä joku päivä ihan oikeasti testaamaan! :)

      Poista