LISÄTIETOA:

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Laiha vai urheiluhevonen?

Voitto 25.4.2013

Mutisin edellisessä treenihöpinässä siitä, miten Voitto on laihtunut närpittyään laitumelta lähes olemattomia ruohoja ja jättämällä heinät syömättä. Tähän viitaten sain muutaman kommentin tekstin alle. (Kiitos!)

Pitää hieman tarkentaa. Voitto ei ole laiha, se on laihtunut. Olen samaa mieltä kommenttia jättäneiden kanssa: urheiluhevosen pitää näyttää urheiluhevoselta, ammatistaan riippumatta! En ole ajatellut lihottaa nuorukaista muodottomaksi läskipalloksi, vaikka täältä tallista löytyy jo yksi sellainen. (Sen nimi on Porre.)

Voitto 29.9.2014

Tämä ylläoleva kuva on otettu syyskuun lopulla. Omaan silmääni hevonen näyttää oikein hyvälle! Edellisessä parissa viikossa on pudonnut painoa aikas selvästi, mutta en ole tullut napanneeksi tuoreempaa kuvaa. Voitolla alkaa laihtumisen myötä töröttää lonkat, samaan tapaan kuin lehmillä, enkä koe sitä suotavana. Siinä on mittarini siihen, onko tämä heppu sopivassa kunnossa vai päässyt liiaksi laihtumaan syystä tai toisesta.

"Kyllä mun mielestä Voitto näyttää vaan vähän hoikalta, ei hälyttävän laihalta. Ihan pikkusen lisää massaa enään ja peppu pyöreämmäks niin olis bueno :)" Näin kommentoi myös anonyymi-lukija.

Miten olen ajatellut asiassa edetä? Madotuksen aika on nyt laidunkauden päätyttyä ja koska ruohon puolelle ei enää ole asiaa, alkaa taas heinäkin kelvata kaviokkaille. Yöksi Voitolle tarjoillaan erittäin runsas satsi säilöheinää ja päiväksi tarhaan niukemmin kuivaa heinää sekä säilöä. Läskipallo- Pörri tarhaa samassa tarhassa ja sen ei tarvitsisi lihoa grammaakaan...

Syötänkö paljon erilaisia lisiksiä purkeista jatkossa? En. Kauraa + kivennäis/vitamiinivalmiste on tylsä ruokareseptimme jatkossakin.

Olen muuten ennenkin näiden samojen aatosten parissa ollut: Huokailua ruokinta-analyysin ja laihtuvan 4-vuotiaan parissa sekä Ruokintapohdintaa.


11 kommenttia:

 1. Voitto näyttää hienolta urheiluhevoselta. Itse olen myös sitä mieltä, että urheiluhevosen tulee näyttää urheiluhevoselta. Liika paino ei ole hyväksi meille kenellekään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, ei tämä kaveri ole ainakaan läskipallo. :D

   Poista
 2. Mun silmään noissa kuvissa näyttäis että Voitto ei oo laiha, mut ois hieman kuivahko. Muuten se on tosi hyvän näköinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen kuivahko se on munkin silmään... Pyöreyttä saisi olla enemmän.

   Poista
  2. Urheiluhevonen tuloillaan! Ihanaa, kun ei ole ylipyöreää tankkia vielä tuossa iässä. Sama meillä vähän oli Oonan kanssa, että laitumella viimeviikkoina hieman hoikistui. Äkkiä se takakisin tulee, kun laidunnypistely on jäänyt pois ja heinäki taas kelpaa (kunhan on ensin norkoiltu laitumen portin pielessä tovi) ;) Meilläkin nuo luonnonrodut eli ruunapojat tuppaavat pullistumaan herkemmin, joten samaa kaavaa noudatamme täälläkin tarhan ja karsinaheinämäärän suhteen :)

   Joka tapauksessa, Voitto on kaunis!
   -H

   Poista
  3. Urheiluhevonen tuloillaan kunhan saadaan treeniä lisättyä... :D Tai kai niitä voi nytkin kutsua oman lajinsa super-ammattilaisiksi: syödään-ja-kakitaan-kilpaa!

   Voitto kiittää kehuista! :)

   Poista
 3. Laiha tuo ei ole, lihakseton kyllä. Naurattaa miten moni kuvittelee sitä urheiluhevosen näköiseksi, katsokaa lähempää niitä urheiluhevosia, niillä on lihaksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lihakset tarvitsevat kasvaakseen ärsykkeitä (= treeniä). Lihaksia ei tule tarhassa seisomalla eikä karsinassa yöpymällä, joten meidän tapauksessa se lihaksettomuus on aivan suorassa yhteydessä vähäiseen treenaukseen. Liikuntaa tuo otus kyllä saa, mutta ei riittävästi hikoiluttavaa ja hengästyttävää työtä.

   Ravistartissa olevia suokkejakin on monennäköisiä: on pientä, suurta, pulleaa, ohutta, lihaksikasta ja vaatimatonta. Ihan vain näin raviradalla töissä olevana olen huomioinut... ;) Mutta sitä en voi kiistää, että omat kilparavurini ovat aina näyttäneet starttikuntoisena huomattavasti paremmilta kuin ratsuni! Ravurit ovat kiinteitä, kiiltäväkarvaisia ja niistä on huokunut aivan erilainen olemus, mitä näistä nykyisistä tädin pullaratsuista. :D

   Poista
 4. Saako hevonen varmasti tarpeeksi valkuaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa pohtinut... Vastaus kysymykseen lienee: ei.

   Poista
 5. Eihän Voitto näytä (lihaksistoltaan) turboahdetulta, muttei myöskään lihasköyhältä. Kyllä sitä oikeanlaista massaa treenin ja iän myötä tulee ja jos se valkuaisen määrä epäilyttää, heinästä analyysi ja sen jälkeen laskemaan.

  Sen sijaan parempi jos/kun hevonen pysyy hoikkana, eli sopivassa lihavuuskunnossa. Suurin osa tämän päivän hevosista on pulleropalleroita ja liian monen hevosihmisen silmä on tottunut siihen, ts. pitää lihavaa hevosta "normaalina". Mätisäkkejä näkee joka puolella ja jos haluaa nähdä kerralla isomman määrän hyväkuntoisia, treenattuja, sopivassa lihavuuskunnossa olevia hevosia, on pakko mennä raveihin. Ei niitä nimittäin missään ratsukilpailuissa vastaan tule. Nykypäivän (pulla)hevosia ruokitaan ihan liian hyvin ja liikutetaan ihan liian vähän, lisäksi moni arvioi hevosen treenin kovuuden riskisti yläkanttiin.

  Terveisin se, joka omistaa MONTA mätisäkkiä. No, eipä näitä (imettävä siitostamma, kesällinen varsa ja vuosikas) voi treenata niin paljoa että läski katoaisi, eikä myöskään jättää ruokkimatta, kun tuntuvat että menevät nytkin melkein pyhällä hengellä.

  VastaaPoista