LISÄTIETOA:

lauantai 31. tammikuuta 2015

Mitä hevosen pitäminen maksaa kotitallissa: Tammikuu


 Tässä pelkkää faktaa kertova laskelma kotitallin pidosta täällä Tarulandiassa: osa 1/12.

Ruokakuntaan kuuluu kaksi suomenhevosta ja kaksi minishetlanninponia. Selkeästi suurin menoerä on treenihevonen Voitto: lisärehut, maneesireissut sekä ratsutukset ovat vain tälle yhdelle hevoselle kohdentuvia kuluja. Muut kolme tästä nelikosta eivät kovin usein poistu kumipyörin pihasta eivätkä lisärehuja säkkitolkulla mutustele.

- Heinä: koko porukalle 4 paalia / kk = 228 €
- Kaura: suomenhevosille yhteensä 93 litraa / kk = n. 10 €
- Voiton lisärehusäkki: 44 €
- Porkkanat: 10 €
- Kengitys: Voitto 90 €
- Maneesimaksut: 39 €
- Voiton ratsutukset ammattilaisella: 75 €
- Diesel-kulut trailerinvedosta: yhteensä 609,2 km = n. 90 €
- Trailerin katsastus: 28 €
- Uuden satulan vuokra: 186 €
- Varusteostot:
* Mattesin palaromaani kirppispalstalta postikuluineen: 62 €
* Miniponin näyttelysuiset kuolaimineen: 20 €
* Satulavyö 10 €

Lisäksi vielä yhdistysten jäsenmaksut:
* Suomen shetlanninponiyhdistys 32 €
* SuomenRatsut 30 €

YHTEENSÄ: 954 €

Halpaa on! Eikun...

(Huom! Laskelmassa ei ole huomioitu vesi- ja sähkökuluja. Kuluja ei myöskään ole tasattu kuukausittain, vaan ne ilmoitetaan sen kuukauden kohdalla, jolloin raha vaihtaa omistajaa. Tästä poikkeuksena kaurat sekä heinät, ne on ostettu jo syksyllä koko talven tarpeiksi. Myöskään auton kuluja ei trailerinvetoon käytettyjen dieseleiden lisäksi ole huomioitu. Täällä periferiassa on jokatapauksessa pakko olla auto - oli hevosia tai ei.)

9 kommenttia:

 1. Nämä on kyllä mielenkiintoisia tämmöiset laskelmat! :) Itsekin aloitin laskelmien tekemisen alkuvuodesta, kaikkia kuluja on vaan tosi vaikea laskea/eritellä.

  VastaaPoista
 2. Näitä pitäisi tehdä joka kk, niin johan tulisi vielä realistisempi kuva koko touhusta. :) Uskaltaisikohan sitä itsekin... EN! Tämän kun tein, niin johan riitti.

  VastaaPoista
 3. Huomisesta lähtien taidankin alkaa kirjaamaan kuluja ylös. :D Heinä ja kaura tulee omasta maasta, mutta kai niillekkin pitäisi joku arvo saada laskettua.. Eilen oli just kengitys 137€ ja torstain päivystävän eläinlääkärin lasku pitäisi tulla maanantaina. Sit pitäis tilata kivennäisrehua ja hakea turvepaali kuorma.. Eli kyllähän jo nuista ihan mukavasti kuluja syntyy.. :P

  VastaaPoista
 4. Mä ajattelin kans, et voisin vähän listata kun näin Veeran blogissa tälläsiä laskelmia! :) Pelottavaa! Isännälle ei ainakaa parane tälläsiä sit esitellä, jos alan oikee kirjaa pitämään... :D

  VastaaPoista
 5. Valaisevaa,mutta raadollista! Tein kerran laskelmia puolen vuoden ajalta mutta totesin että parempi elää pimennossa sillä luvut oli niin messeviä että oli pakko jatkaa epätietoisuudessa elämistä! Kaikki rahat niihin kuitenkin menee!

  VastaaPoista
 6. Tämän takia yksi tai kaksi hevosta on maksimi kun täyshoitotallissa pitää - summa on yli tuplat. Kyllä kannattaa hevosia pitää kotona jos siihen on mahdollisuus :)

  VastaaPoista
 7. Aikasta suuremmat lyvut kuin mitä itellä. Meillä 3 hevosta ja shettis rahaa ei mee kyl nuin paljoa. Tosin 2 hevosta on talli paikalla.

  Heinä 4x40€kk= 160€/kk (hyvä laatuista ja analyysi tehty).

  Regular täysrehu 1x25kg=11,10€/kk

  Kengitys 40€ 8vk välein ja ponin vuolu 20€ 8vk välein eli jos jakaa pienen osan per kk = 30€/kk

  Yhteensä 201,10€/kk + sähö ja vesi

  Kutteria tuli 10kuutiota kotiin tuotuna 50€ en osaa sanoo kauan kestää.

  VastaaPoista
 8. Niin no, 954€ jaettuna neljällä = vähemmän kuin puolihoitopaikan kuukausittainen tallivuokra, ainakin täällä. Shettiksen tuohon hintaan pitäisi kyllä! Ja jos tuosta kululaskelmasta poistetaan Voiton "ylimääräosuus", tipahtaa summa usealla sadalla.

  Mä pidän tällä hetkellä ponia halvemmalla kuin missään olis mahdollista. Rahallisesti siis, aikaa palaa paljon, kun maksan tallivuokran töillä. Vuokraan kuuluu heinät, oljet, kauratkin jos poni niitä söisi, tietty vedet ja sähköt, plus täysihoito niinä päivinä kun mulla ei vuoroja ole. Eli noin 0,7 kertaa kuukaudessa. :D Tätä ennen oltiin tallilla, jossa maksoin saman 250€/kk "puolihoidosta" kuten muutkin, mutta hoidin ponin kokonaan itse ja hyödynsimme lähinnä tarhaa ja heiniä. Tuon jälkeen nykyinen orjatyö tuntuu vähintäänkin kohtuulliselta. Meidän tämän vuoden varsin mukavalta näyttävä kululaskelma löytyy täältä, kuin myös linkit aiempien vuosien laskelmiin. Tällä hetkellä näitä laskee vielä ihan mielellään, kun porukat maksavat lisärehut, ell-kulut ja muut, ja voin käyttää laskelmia tukenani jos valittavat että poniin uppoaa niin tajuttomasti rahaa. (ei muuten ole kahteen vuoteen moisia kuulunut, kun käskin arvata että paljon poniin meni edellisenä vuonna ja arvaukset heittivät usealla tonnilla yläkanttiin!) Kesän jälkeen joudun luultavasti itse maksumieheksi, sitten ei olekaan enää niin kivaa että on mustaa valkoisella -typötyhjän tilin lisäksi.

  VastaaPoista
 9. Tästä innostuneena laskin mun tammikuun hevosenpitokulut (yksi hevonen, täyshoidossa), eikä muuten paljon naurattanut nää lukemat :o

  Tallivuokra + matolääke 330e
  Kengitys 110 e
  Rehua + suolakivi + pellava 45 e

  6 kk vakuutus 297 e

  Seuran jäsenyys 55 e
  hevosen kisavuosimaksu 40 e
  oma kansallinen b-lisenssi 60 e

  Kisareissun lähtömaksut 52 e
  Valmennus 39 e
  bensat kisareissulle n. 50 e + valmennusreissulle 60 e (muita talliajoja en viitsi edes laskea...)

  yhdet ohjatkin ostin 39 e posteineen
  Kefa-Nova rasvaa rivin hoitoon 11 e

  Tästä kaikesta siis 1188 euroa. Ai että. Päälle sitten vielä jokapäiväiset ajelut tallille ja takas (yht noin 30km..). Toki tammikuussa oli paljon noita koko vuoden kattavia lisenssi- ja lupamaksuja, sekä vakuutus... mutta silti. Yli tuhat euroa!! Eikä edes käyty klinikalla :D

  Mulla tulee kans hevonen(hevoset...) kotiin keväällä/kesällä, niin tuli mieleen että voisi mielenkiinnosta laskea tän vuoden näitä kuluja niin pystyy vertailemaan yksi hevonen täyshoidossa vs. pari hevosta omassa pihassa :)

  VastaaPoista