LISÄTIETOA:

torstai 31. heinäkuuta 2014

Jälkiviisautta?

Kuva: Jaana Vuola

Tässä on viime päivinä mietitty ja pohdittu, ihmetelty ja hämmästelty, arvuuteltu ja keskusteltu. Mikä Voitolla on? Onko se kipeä? Mistä se on kipeä? Ja eniten ajatukset ovat varmasti laukanneet kysymyksen ympärillä "MIKSI se on kipeä?"

Jälkiviisaus yrittää nostaa päätään, kun olen kuunnellut viisaampiani. Yksi asia taitaa olla selvillä kipeytymisen suhteen: arvatenkin syy liittyy esteisiin. Iso hevonen, heikko lihaskunto ja rankat valmennukset, joissa erittäin haastavia tehtäviä nuorelle kokemattomalle hevoselle.

Voitosta ei ole tulossa estehevosta. Miksi sitten olen vienyt tätä nuorukaista estevalmennuksiin? Eikös tavalliset helpot puomiestetehtävät olisi riittäneet? Olisivat erittäin todennäköisesti. Suhteutettuja välejä, kolmoissarjoja, pitkiä puomi- sekä estejumppasarjoja ja erittäin paljon hyppyjä sisältäviä ratoja. Ei näitä tarvita laatuarvostelussa. Siellä riittää, että laukkaa eteenpäin ja hyppää ennalta tiedossa olevaa lyhyttä rataa. Miksi sitä emme ole harjoitelleet? Kuka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa, sanotaan.

Minkälaisella suunnitelmalla olemme ajatelleet edetä? Tällä hetkellä ruuna on lomalla. Maija ratsasti tiistaina Voitolla 15 minuuttia ja katsoimme liikkumista. Ravi ei ollut parasta mahdollista, mutta laukka näytti aivan hirmuisen hyvälle! Tämä sekoittaa ajatuksia tietysti lisää... Ensi viikolla mennään taas vartin lyhyt tsekkausratsastus, muuten kävellään ja ollaan täysin vapaalla.

Tänään kävin puolen tunnin kävelylenkillä. Askel ei ollut kovin vetävä ja käynnissä ominaisuutena oleva super elastisuus oli hukassa. Seuraavalle kävelylenkille otan vanhan koulusatulan selkään ja tunnustelen onko meno samanlaista vai tuleeko puuttuvaa keinuntaa takaisin.

Metacam- tulehduskipulääkekuurin ajattelin startata huomenna. Ei se ainakaan pahaa tee. Tänään ruunan ruokavalioon on lisäksi lisätty greenline. Voitto tuntuu kuihtuvan taas silmissä. Laitumella ei mitään syötävää enää ole, mutta silti ei lisäheinä uppoa vaikka miten maanittelisi ja pyytäisi. Jotain olematonta kuivaa kortta tonkivat ojien pohjilta ja aitojen alta.

Pääseekö Voitto osallistumaan laatuarvosteluun, se selvinnee vasta tapahtumaa edeltävänä viikona. Kovasti tehdään taikoja, jotta olisimme starttilistalla! Estetreenausta ei ole luvassa enää ennen syyskuun alkua. Yhden kerran teemme matalilla korkeuksilla saman radan kuin laatareissa on luvassa , mutta vaikeiden estevalmennustehtävien eteen ei Voitto enää mene. Ei nyt eikä tuskin tulevaisuudessakaan.

Harmittaa. Harmittaa muuten sitten ihan mahdottoman paljon! Miksi piti tämäkin juttu kokeilla kantapään kautta? Nyt olen viisaampi tottakai, mutta oppirahoja joutuu tässä maksamaan Voitto!

Näillä mietteillä taas eteenpäin.

6 kommenttia:

 1. Nää on niin näitä,itsekin tuntuu että teen aina jokaisen varsan tai nuorukaisen kanssa jonkun virheen,joka olisi pitänyt osata tehdä toisin. Mutta kun ei.
  Ja onhan Se edelleen mahdollista että Voiton lavan vamma on alun perin tullut ihan mitättömästä liukastumisesta tms. Toki tuo estesatula voi tällä hetkellä vaikuttaa liikkeeseen,kun tulee kuitenkin enemmän "lavoille" siiven mallin myötä. Ei silti välttämättä tarkoita että satula olisi epäsopiva,nyt vaan kipeälle lavalle huono.
  Älä vaivu epätoivoon tai ruoski itseäsi,mitä siitäkin tulisi jos kaikki sujuisi aina kuin Strömsössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos asiat sujuisivat kuin Strömsössä, olisi ainakin vähemmän pettymyksiä! :D

   Arvailuahan tämä kaikki on Voiton kanssa. Seuraukset ovat selvillä, syitä voi vain yrittää saada selville. Toivottavasti ruuna paranee nopeasti ja päästään mukaan laatareihin!

   Ja mites se menikään... Kantapään kautta oppii parhaiten.

   Poista
 2. Kuulostaa tutulta! Oma suuri nuori hevoseni käyttäytyi vastaavanlaisesti ja syy oli juurikin vain nuorelle isolle hrvoselle liian vaikeat ja ahtaat tehtävät. Tauko hyppäämisestä teki terää ja pikkuhiljaa pienillä ja kivoilla hypyillä saatiin itseluottamusta takaisin :) oli muuten sattumalta sama valmentaja. Tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentista!! Toivottavasti meilläkin ollaan täydessä iskussa taas kohta!! :)

   Poista
 3. Hö, voittis tuntui tykkäävän hyppäämisestä! Harmillista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tykkäähän se siitä, mutta ei liikaa eikä liian nopeasti... Pientä, helppoa ja kivaa jatkossa! :)

   Poista